Bağımlılık tedavilerinde akupunktur

Bağımlılık tedavilerinde akupunktur

Alkol, uyuşturucu madde ve nikotin bağımlılığı tedavilerinde kullanılan tamamlayıcı tıp yöntemlerinden birisi de akupunkturdur. Bu maddelerin vücuda verdiği zararları bilmeyen yoktur. Zararların bilinmesine rağmen kullanmaya devam etmenin en büyük nedeni bırakıldıklarında vücutta oluşturdukları yoksunluk sendromlarıdır.

Her türlü maddenin belli bir miktar ve sürenin üzerinde kullanımı vücutta reseptör dediğimiz bir takım alıcıları aktive eder. Bağımlılık durumu bu alıcıların aktivasyonuna bağlıdır. Yani, sigara, alkol ve uyuşturucu madde kullanımlarında maddeyi almadığımız zaman vücut yoksunluk sendromu dediğimiz bir takım semptomlar göstermeye başlar. Sinirlilik, uykusuzluk, aşırı uyku hali, ellerde titreme, ağızda kuruluk, baş dönmesi, konsantrasyon bozukluğu, terleme gibi belirtiler yoksunluk sendromlarıdır. Hatta uyuşturucu madde kullananlarda durum halüsinasyonların ortaya çıkmasına kadar gidebilir. Kişi rahatsızlık veren bu semptomlardan kurtulmak için sigara içmeye, alkol almaya yada uyuşturucu madde kullanmaya devam eder.

Akupunktur tedavisinde amaç vücuttaki çeşitli akupunktur noktalarının kullanılarak yoksunluk sendromlarını hafifletilmesi ya da tamamen ortadan kaldırılmasıdır. Bu sayede bağımlılıktan kurtulmak çok kolaylaşır. Akupunktur tedavisi ile aynı zamanda kullanılan maddeden tiksinti de sağlanır. 

Tedavinin başarısını belirleyen en önemli etken hastanın kendi iradesi ile tedaviyi kabul etmesidir. Yani bırakmaya istekli olmak tedavinin en önemli aşamasıdır.

Bağımlılık durumlarında hasta ilk akupunktur seansına gelirken en az 12 saat boyunca alkol, sigara ya da uyuşturucu madde almamış olmalıdır.

Sigara bağımlılığında bazen tek seans yeterli olabilirken bazen de 3-4 seans uygulanması gerekebilir. Seans aralığı hastanın durumuna göre belirlenir.

Alkol bağımlılığında haftada 2 seans olacak şekilde ortalama 3 hafta tedavi uygulanır. Hastanın durumuna göre tedavi uzatılabilir.

Uyuşturucu madde bağımlılığında yoksunluk sendromları çok daha şiddetli olacağından tedavi ilk dönemlerde günlük ya da gün aşırı başlanır. Duruma göre seans araları açılarak 3 ay devam edilebilir.

 

 

Bu makale 10 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Ahmet Ersin Atay

Dr. Ahmet Ersin ATAY, 1969 yılında Gaziantep’te doğmuştur. Lisans öncesi eğitimlerini Gaziantep’te bitirdikten sonra 1987 yılında Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tıp eğitimine başlamıştır. 1993 yılında eğitimini tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. 15 yıl boyunca devlette çalışmasının ardından kendi özel kliniğini açmıştır. 2007 yılından itibaren Medikal Estetik üzerine çeşitli Avrupa Ülkelerinde ve Rusya’da eğitimler almıştır. 2009-2010 yılları arasında Yeditepe Üniversitesi'nde Akupunktur uzmanlığı eğitimlerini de tamamlamış olan Dr. Ahmet Ersin ATAY, şu anda Çorlu'da bulunan kendi özel kliniğimde hizmet vermektedir. Evli ve üç çocuk babası olan Dr. Ahmet Ersin ATAY, kitap okumaktan, mesleki araştırmalar yapmaktan, seyahat etmekten, insanların sağlık sorunlarına çözüm bulmaktan keyif almaktadır ve iyi derecede İngilizce ...

Dr. Ahmet Ersin Atay
Dr. Ahmet Ersin Atay
Tekirdağ - Medikal Estetik Tıp Doktoru
Facebook Twitter Instagram Youtube