Anksiyete bozukluğu ,

Anksiyete bozukluğu ,

Endişe veya kaygı olarak tanımlanan anksiyete günlük hayatın bir parçasıdır. Kaygı insanın hayatta kalması ve başarılı olması için gereklidir. Ancak kaygı, yüksek düzeylere ulaşırsa kişinin başarısını etkileyecek, hatta hiç bir şey yapamaz hale getirecektir. Örneğin bir öğrenci yaklaşan sınavı için bir sıkıntı duymuyorsa ders çalışmayacaktır. Ders çalışmayan bu öğrencinin başarısı düşecektir. Buna karşılık sınav için bir miktar kaygı duyan öğrenci ders çalışmak için gereken sorumluluğu hissedecektir. Ders çalışan bu öğrencinin başarısı, hissettiği bir miktar kaygı ve sorumluluk sayesinde daha yüksek olacaktır. Eğer öğrenci yaklaşan sınav ile ilgili aşırı kaygılanırsa ders çalışamaz hale gelecek ve eli ayağına dolanacaktır. Aşırı kaygılı olan bu öğrencinin ders başarısı düşecektir.

Kaygının aşırı boyutlara ulaştığı ve kişinin iş yapamaz hale geldiği durumlarda sıkıntı çok büyüktür. Bu tür durumlar psikiyatride anksiyete bozukluğu olarak ele alınır. Başlıca kaygı bozuklukları:

Panik atakları- panik bozukluğu

Yaygın anksiyete bozukluğu- yaygın endişe

Sosyal fobi- sosyal anksiyete

Obsesif kompulsif bozukluk- takıntı, saplantı, zorlantı bozukluğu

Travma sonrası stres bozukluğu

Tüm bu rahatsızlıklarda kişinin düşünce şeklinin değişmesi gereklidir. Kişinin düşünceleri değişmeden yapılacak ilaç veya benzeri müdahaleler geçici rahatlama sağlayacaktır. bu rahatsızlıklarda düşünce değişikliğini sağlayan ve etkisi kanıtlanmış tek tedavi yöntemi bilişsel davranışçı terapilerdir.

Bu makale 12 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Özlem Eker

Uzm. Dr. Özlem EKER, İzmir'de doğmuştur. Lisans öncesi eğitimini Ankara Fen Lisesi’nde tamamlamıştır. Lİsans eğitiminin ardından Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde başlamış olduğu tıp eğitimini başarıyla tamamlamıştır. Mezuniyetinin hemen ardından Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalında ihtisas eğitimine başlamıştır. İhtisas eğitimi boyunca Prof. Dr. Işıl Vahip ve Prof. Dr. Vamık Volkan’ın yakın süpervizyonları ile psikoanalitik yönelimli psikoterapi görüşmeleri sürdürmüştür. Asistanlık ve uzmanlığı boyunca Prof. Dr. Ali Saffet Gönül’ün ekibinde çalışmış ve yaptıkları çalışmalarla çok sayıda bilimsel konferansa konuşmacı olarak bulunmuş ve sayısız ödül kazanmıştır. 2008 yılında İzmir’de Türkiye Psikiyatri Derneği’nden Yeterlik Belgesi almıştır. Bu belgeye sahip olan, cinsel terapi ve bilişsel davranışçı ...

Etiketler
Sosyal anksiyete
Uzm. Dr. Özlem Eker
Uzm. Dr. Özlem Eker
İzmir - Psikiyatri
Facebook Twitter Instagram Youtube