Alman ekolünde doğum ve jinekolojik yaklaşımlar

Alman ekolünde doğum ve jinekolojik yaklaşımlar

Normal Doğum/Sezeryan Sonrası Normal Doğum ve Anne Karnında Bebek Kafaderisinden Fetal Kan Gazı Analizi

Alman Ekol'ünde İlk hedefimiz sezeryan gerekmediği sürece bu yöntemden uzak durup hastayı normal doğuma cesaretlendirmektir.

Gebelik takiplerinin risklerin değerlendirilmesi ile beraber iyi derecede yapılması, riskler tespit edildikten sonra da normal doğuma uygunluğunun iyi belirlenmesi, doğum eylemi sırasında bebeğin anne karnında oksijensiz kalıp kalmadığını belirlemek için doğum bitene kadar NST takibinin yapılması ve risk görüldüğü durumlarda bebeğin anne karnında iken kafa derisinden kanın alınıp oksijensiz alıp kalmadığının iyi değerlendirilmesi ile gereksiz olan sezeryan uygulamalarının önüne geçilmiş; bu şekilde normal doğum oranı ve Sezeryan Sonrası Normal Doğum oranının artması sağlanmıştır.

----------------------------------------------

Kısırlık Tanısında Laparoskopi (Kromopertubasyon)'nin Yeri

Kısırlık Tedavisi aslında tanının konulması ile başlar. Normal yollardan çocuk sahibi olamayacağını düşünen ve Tüp Bebek yöntemlerini denemeye çalışan çiftlerde tanı iyi bir şekilde konulur ise diğer yöntemlerin kullanılması ile %60 e kadar bir başarı sağlanabilir.

Bu neden ile tanı amaçlı Laparoskopinin önemi bu aşamada ön plana çıkar. Kromopertubasyon dediğmiz yöntem ile genel anestezi altında hastanın göbek deliği kullanılarak karın içine bir kamera ile ulaşılır, diğer taraftan da rahim ağzına yerleştirilen bir alet ile Metilen Blue denilen sıvı, basınç ile rahim içine gönderilip,batında yerleştirilen kamera ile tüplerin açık olup olmadığı tespit edilir. Bu yöntemin Rahim Filmi olarak bilinen klasik yöntemden üstünlüğü;

- Kısırlığa neden olan Endometriosis dediğmiz hastalığın tanısı bu yöntemle konulur ve tedavisi eş zamanlı olarak uygulanır
- Yapılan çalışmalrada azımsanmayacak oranda Rahim Filminde kapalı olarak tesbit edilmiş tüplerin Kromopertubasyonla olan inceleme sonucu aslında açık olduğu tesbit edilmiştir
- Kromopertubasyon ile bazen rahim içine verilen basınçlı su ile tüplerin açılması ve daha sonrasında hiçbir müdahaleye gerek kalmadan çiftlerin spontan gebe kalması mümkün olabilmektedir
- Karın içinde oluşmuş olan yapışıklıkların açılması sağlanabilmektedir. Kromopertubasyon ile Histeroskopi dediğimiz vajinal yoldan rahim içine kamera ile bakılması ve olan anomalilerin müdahalesi ile gebe kalma oranı artabiliyor.

---------------------------------------------------------

Single Port(Tek Delik/ Göbek Deliği Kullanılarak) Laparoskopik Cerrahi

Son 2-3 yıldır yapılan kapalı laparoskopi cerrahide kullanılan bir yöntem olan single port yani sadece göbek deliği kullanılarak uygulanan bu yöntem, 3 kesi yapılarak uygulanan kapalı( laparoskopik) cerrahiye göre operatör için daha zor olan bir yöntemdir.

Fakat özellikle sadece göbek deliğİnin içindeki kıvrım yerlerine yapılan küçük kesilerle bu yöntemde artık kapalı ameliyatlarda olduğu gibi kasık bölgesinde 2 tane yardımcı kesiye ihtiyaç duyulmamaktadır.

Rahim alma, yumurtalık alma, kronik karın ağrısı, endometriosos, karın içi yapışıklıklarının giderilmesi gibi bir çok hastalıklarda kullanılabilen bu yöntemin, hasta açısından kesi alanının daha az olması ve göbekteki kıvrım yerlerine uygun kesi yapılması ile ameliyatlardan sonra hiç bir kesi bölgesinin görülmemesi sağlanmıştır.Ayrıca normal kapalı ameliyatlardaki ağrının ve ameliyat sonrası karın içi yapışıklıkların az olması,hastane yatış süresinin kısalması, hastanın hızla rutin hayatına geri dönmesi gibi faydalar bu yöntemde de korunmuştur.

----------------------------------------------

Rahim Alınmadan yapılan (Rahim-Mesane Sarkmalarında/İdrar Kaçırmada) Ağ ve Bant Yöntemleri

Pelvik taban zayıflığı özellikle büyük çocuk doğumları,yaşın artması,doğum sayısının fazla olması, sigara kullanımı, ağır işlerde çalışanlar, ağır kabızlıklara bağlı olarak gelişir. Rahimde tek başına sarkık olabileceği gibi buna mesane ve bağırsaklar da katılabilir.

Yeni bir yöntem olan BSC band yöntemi ile rahim alınarak veya alınmayarak vajinal yoldan sarkmış olan rahim veya vajınal kaf, omurgadaki bağlara asılır. Bu tedavilerin asıl amacı pelvik tabanın yapısal bozukluklarını gidermek ve rahim-mesane ve bağırsak sarkmalarını düzeltmektir. BSC bandları uygulamalarında azımsanmayacak bir oranda idrar kaçırma problemi olan hastaların da tedavi edildiği tesbit edilmiştir. İdrar kaçırma problemi olan hastaların diğer bir tedavisi de TVT-O band dediğmiz mesaneden idrar çıkış yolunun altına 1 cm'lik band yerleştirilerek yapılan uygulamadır.

İlaç tedavisi genelde Urgeinkontinans dediğimiz mesanenin sinirsel uyarılmasında problemlerin olduğu idrar kaçırmalarında kullanılırken, band yöntemi öksürük hapşırık gibi durumlarda idrar kaçıran hastalarda daha etkin bir yöntem olarak kullanılır.

Bu makale 11 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Yahya Öteleş

Op. Dr. Yahya ÖTELEŞ, 1975 yılında Almanya'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 2001 yılında başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasına ise, Bonn Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği Şefi Prof. Dr. Akgün Yıldız'ın daveti üzerine Almanya'da çalışmalarına başlamış Perinatoloji - Ayrıntılı fetal Ultrasonografi, Jinekolojik Laparoskopi ( kapalı jinekolojik ameliyat) Jinekolojik Onkoloji, Ürojinekoloji merkezlerinde tamamlamıştır. 2014-2015 yılları arasında Göttingen Üniversitesinde Prof. Dr.Günter Emons ile beraber Perinatoloji(riskli Gebelik) ve ayrıntılı Fetal Ultrason Kliniğinde yan dal calışmalarında bulundu. 2015-2016( yaklasık 2 yıl boyunca) Bochum Üniversitesine bağlı Eğitim-Araştırma Hastanesi ...

Etiketler
Kısırlık tedavisi
Dr. Yahya Öteleş
Dr. Yahya Öteleş
Adana - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube