Alkol ve madde kullanımı

Alkol ve madde kullanımı

Alışkanlıklar, keyif verici olmaktan çıkıp zorunluluk haline geldiğinde bağımlılık olarak ele alınabilir. Bu yönüyle bağımlılık sadece alkol veya uyuşturucu madde kullanımı değil keyif verici her tür eylem için geçerli görünmektedir. Psikiyatrideki yeni yaklaşım alkol, uyuşturucu madde, kumar, internet ve bilgisayar oyunları, sex bağımlılığı gibi konuları aynı şekilde ele almaktadır. Kişi zevk aldığı bir şeyi yaparken eskisi kadar zevk almıyorsa ama kendisini o şeyi yapmak zorunda hissediyorsa bu alışkanlık artuk sorun haline gelmiştir. Örneğin alkol kullanımı olan bir kişi eskiden bir iki kadeh alkol aldığında keyifli hissederken son zamanlarda ancak dört beş kadeh kullanarak rahatlayabiliyorsa ve alkol almadığında gergin hissediyorsa alkol kullanımı sorunlu hale gelmiş olabilir. Benzer bir örnek internet kullanımı için de verilebilir. Örneğin daha önce internette sınırlı bir süre için dolaşmak zevk verirken son zamanlarda sürekli internete girme ihtiyacı hisseden ve engellendiğinde gerginlik yaşayan bir genç için de internet alışkanlığı bir sorun haline gelmiş olabilir.

Güncel tedaviler hem psikoterapileri hem de ilaç kullanımı ile bağımlılığı eskisine göre daha başarılı şekilde tedavi edebilmektedir. Başvuruda bulunan kişi çoğunlukla kararsız hatta isteksizdir. Tedavi sürecinde gerçekçi hedefler koyup desteklendiğini hissettikçe kişi sorunun üstesinden gelebilmektedir.

Bu makale 15 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Özlem Eker

Uzm. Dr. Özlem EKER, İzmir'de doğmuştur. Lisans öncesi eğitimini Ankara Fen Lisesi’nde tamamlamıştır. Lİsans eğitiminin ardından Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde başlamış olduğu tıp eğitimini başarıyla tamamlamıştır. Mezuniyetinin hemen ardından Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalında ihtisas eğitimine başlamıştır. İhtisas eğitimi boyunca Prof. Dr. Işıl Vahip ve Prof. Dr. Vamık Volkan’ın yakın süpervizyonları ile psikoanalitik yönelimli psikoterapi görüşmeleri sürdürmüştür. Asistanlık ve uzmanlığı boyunca Prof. Dr. Ali Saffet Gönül’ün ekibinde çalışmış ve yaptıkları çalışmalarla çok sayıda bilimsel konferansa konuşmacı olarak bulunmuş ve sayısız ödül kazanmıştır. 2008 yılında İzmir’de Türkiye Psikiyatri Derneği’nden Yeterlik Belgesi almıştır. Bu belgeye sahip olan, cinsel terapi ve bilişsel davranışçı ...

Etiketler
Madde bağımlılığı tedavisi
Uzm. Dr. Özlem Eker
Uzm. Dr. Özlem Eker
İzmir - Psikiyatri
Facebook Twitter Instagram Youtube