Alerji testleri

Alerji testleri

Alerji testleri iki yolla yapılabiliyor; Cildinize alerjen uygulanarak yapılan Prick testi ve kanda bakılan alerji testleri...

Merkezimde cilt alerji testimizde hem polenler ot ve çayır bitkileri gibi solunum alerjenlerine, hemde fındık, fıstık, domates gibi gıda alerjenlerine bakabiliyoruz....

Cilde Uygulanan Alerji Testleri (Deri Prick Testi)
 
Alerji testi alerjenin tam olarak bilinmediği durumlarda yapılır. Genelllikle Astım ve benzeri durumların alerjik alt yapısı, saman nezlezi (alerjik rinit), egzama ve gıda alerjisi tanısında bu testten yararlanılır. Prick testi sırasında alerjenler çok minik iğneler içeren aplikatörlerle cilde uygulanır.

İki ayrı Cilt testi panelimiz mevcut... Solunum ve Gıda Panelleri... Solunum panelinde bir ucu minik iğneler içeren aplikatörle hastanın koluna en çok alerjiye neden olan polen, ev tozu, hayvan tüyleri gibi çevresel alerjenler uygulanır. Gıda panelinde ise cilde domates, fındık ve fıstık gibi en sık gıda alerjisi yapan gıda alerjenler uygulanır. Alerjen uygulandıktan sonra 10-15 dakika beklenir ve derideki belirtilere göre değerlendirme yapılır.

Sonuçlara göre kişiye nasıl bir tedavi verileceği belirlenir.

Merkezimizde alerji testini uzman doktor uygular ve sonuçları ile beraber uzman doktorun değerlendirmesi alerji testi uygulaması sonrasında yapılır. Muayeneyi içermeyen uzman doktor test sonucu değerlendirmesi de teste dahildir.

Kanda Bakılan Alerji Testleri

Deri Prick Testi yapılamayan veya alerjileri sebebi ile alerji ilacını bırakamayan kişilerin allerjik durumları ve hangi alerjene hangi seviyede alerjileri olduğu kanda bakılarak değerlendirilebilir. Yine kanda bakılan testimizde de Solunum alerjileri için ve gıda alerjileri için iki ayrı panel vardır.

KANDA BAKILAN SOLUNUM ALERJENLERİ PANELİ

 1-D.PTERONYSSINUS
 2-D.FARINAE
 3-AKÇA AĞAÇ
 4-HUŞ AĞACI
 5-FINDIK AĞACI
 6-MEŞE AĞACI
 7-KARIŞIK OT       
 8-ÇAVDAR POLENİ
 9-PELİN OTU
10-SINIR OTU
11-KEDİ
12-AT
13-KÖPEK
14-KOBAY
15-SIÇAN
16-TAVŞAN
17-PENİCİLLİUM NOTATUM
18-CLADOSPORİUM HERBARUM
19-ASPERGİLLUS FUMİGATUS
20-ALTERNARİA ALTERNATA

KANDA BAKILAN GIDA ALERJENLERİ  PANELİ:

1-SÜT
2-YUMURTA AKI
3-DOMATES
4-FINDIK
5-YER FISTIĞI
6-DENİZ MAHSÜLLERİ KARIŞIMI
7-PİLİÇ ETİ
8-ET KARIŞIMI
9-SUSAM
10-KAKAO
11-KAZEİN
12-GLUTEN
13-YUMURTA SARISI
14-KAYISI
15-MUZ
16-ÇİLEK
17-KİRAZ
18-PATATES
19-YEŞİL FASÜLYE
20-PORTAKAL  

Bu makale 7 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Mustafa Irmak

Uzm. Dr. Mustafa IRMAK, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından 1993 yılında Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 2000 yılında başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, 2005 - 2010 yılları arasında İstanbul Süreyyapaşa Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tamamlayarak Göğüs Hastalıkları Uzmanı olmuştur.

Uzmanlık eğitimi sonrasında Prof. Dr. Nusret Karasu Göğüs Hastalıkları Hastanesi ve Çukurova Doktor Aşkım Tüfekçi Devlet Hastanesi'nde görev almış olan Uzm. Dr. Mustafa IRMAK, mesleki çalışmalarına Adana'da bulunan özel muayenehanesi'nde devam etmektedir.

Etiketler
Besin alerjenleri
Uzm. Dr. Mustafa Irmak
Uzm. Dr. Mustafa Irmak
İstanbul - Göğüs Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube