Adet sancısı

Adet sancısı

 

Adet Sancısı

Çoğu kadın, tıp dilinde “dismenore” dediğimiz adet sancısı ile başa çıkmak zorundadır. Adet sancısı özellikle alt karın bölgesinde duyulan kramp tarzındaki ağrılardan dolayı olur. Adet kanamasından önce ve adet sırasında olabilir. Bazı kadınlarda bu sancılar oldukça şiddetli olabilir. Ancak genelde ayda birkaç gün süren bu sıkıntıyla başa çıkmak o kadar zor değildir. Adet sancısı herhangi bir anormallik olmadan görülebileceği gibi üreme organlarının iltihabı, endometriozis ya da myom gibi bir takım hastalıklardan dolayı da gelişebilir. Eğer herhangi bir anormallik yoksa sancınızı kesecek ilaçlar kullanabilirsiniz. Ayrıca bunların, yaş ilerledikçe ya da gebe kalındıktan sonra geçme olasılığı da vardır. Ancak altta yatan başka bir hastalık varsa bunun tedavisi gereklidir.

Belirti ve Bulguları Nelerdir

Pek çok kadın hayatının bir döneminde adet sancısı çeker. Ağrının şiddeti günlük hayatınızı etkileyecek kadar şiddetli olabilir. Adetiniz başladıktan bir kaç sene içinde adet sancısı başlayabilir. 20 li yaşlar boyunca bebeğiniz olana kadar bu sancılar devam edebilir. Daha sonra ise bilinmeyen nedenlerle sancılarınızda genelde azalma olur. Eğer altta başka bir neden varsa adet sancıları hayatınızın herhangi bir döneminde de başlayabilir.

Genelde şikayetler şunlardır;

Alt karın bölgesinde kramp tarzında ağrı

Belinizin alt kısmında ve uyluk bölgesine yayılan ağrı

Bulantı ve kusma

Terleme

Başdönmesi

Risk Faktörleri Nelerdir

Adet sancısı görülme riski fazla olan kadınlar şunlardır;

20 yaşın altındakiler

Bulüğ çağına erken girmek (11 yaşından önce)

Adet kanamasının fazla olması

Depresyonun varlığı

Kilo alma dönemi (14 ile 20 yaş arası genç kızlar)

Doğum yapmamış olmak

Sigara içmek

Doktora Ne Zaman Başvurmalı

Eğer adet kanaması bir kaç yıl önce başladıysa ve adet dönemi sancılı geçmeye başladıysa genelde altta başka bir hastalık yoktur. Ancak bu sancılı dönem ayda bir kaç gün sizi günlük yaşamınızdan alıkoyuyorsa, yaşınız daha büyük ve bu ciddi adet sancıları yeni başladıysa o zaman doktorunuza görünmeniz gereklidir. Böylece altta yatan neden bulunarak ona göre tedavi yapılabilecektir.

Tanı Nasıl Konur

Tanıyı koymak için doktorunuz sağlık geçmişinizi sorgulayacak ve jinekolojik muayene yapacaktır. Muayene ile üreme organlarında herhangi bir anormallik veya enfeksiyon varlığı tespit edilebilecektir. Ayrıca diğer şikayetlerinize göre başka testler de yapılabilir.

Görüntüleme tetkikleri. Ultrasound, bilgisayarlı tomografi(CT) ve manyetik rezonans(MR) ile karın içi bölgesinde anormallik olup olmadığına bakılabilir.

Laparoskopi. Cerrahi bir işlemdir. Karın bölgesinden yapılan küçük bir kesi ile ucunda minik bir kamera olan tüp, karın içine sokularak iç organlara direk bakılabilir.

Histereskopi. Vajinadan sokulan bir aletle rahim ağzına, kanalına ve rahim içine direk bakılabilir.

Nelere Sebep Olabilir

Daha çok altta yatan nedene bağlıdır. Örneğin, eğer sebep enfeksiyon ise yumurtalık kanalında tıkanıklık yaparak kısırlığa neden olabilir. Yada dış gebelik (gebeliğin, rahim yerine yumurtalık kanalında veya başka bir yerde oluşması gibi)gelişebilir.

Tedavi Nasıl Yapılır

Adet sancısını oluşturan bir neden varsa ona yönelik bir tedavi uygulanır. Enfeksiyon varsa antibiyotik tedavisi yapılır. Myom, polip gibi rahatsızlıklarda cerrahi işlem yapılır. Yada endometriozis varsa ona yönelik tedavi verilir. Adet sancısını gidermek için antiinflamatuar ilaçlardan kullanılabilir. Ayrıca kendinize ait rahatlatıcı yöntemler de uygulayabilirsiniz. Çok şiddetli adet sancıları için doktorunuzun önereceği düşük dozlu doğum kontrol hapları da kullanılabilir.

Rahatlatıcı Yöntemler Nelerdir

Ağrınız başladığında sıcak bir duş alabilirsiniz. Karnınıza sıcak su torbası koyabilirsiniz. Ayrıca düzenli olarak yapacağınız egzersizler endorfin (vücudumuzun doğal ağrı kesicisi) salınımını artırır. İyi dinlenmelisiniz. Vücudunuz iyiyse, ağrı daha az etkiler. Rahatlatıcı diğer yöntemleri de yapabilirsiniz. Örneğin, masaj,yoga ve meditasyon gibi. Bu tür aktiviteler hem ağrınızı azaltmaya yardım eder, hem de size zararı yoktur. 

Bu makale 14 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Ahmet Murat Emanetoğlu

Op. Dr. Ahmet Murat EMANETOĞLU, 7 Mayıs 1963 tarihinde Ankara'da doğmuştur. Lise öğrenimini 1981 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi'nde bitirmesinin hemen ardından Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tıp eğitimine başlamıştır. 1987 yılında mezun olarak tıp doktoru unvanı almıştır. 1993 yılında ise SSK Göztepe Hastanesi'nde Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanlığını almıştır. 1993-1994 yılları arasında Bezm-i Alem Valide Sultan Vakıf Gureba Hastanesi'nde, 1993-1998 yılları arasında ise Özel Kadıköy Vatan (Universal Hospital) Hastanesi'nde çalışmış olan Op. Dr. Ahmet Murat EMANETOĞLU, 1997-1998 yılları arasında Özel Kadıköy Vatan Hastanesi ÜYTE (Tüp Bebek) merkezini kurmuş ve burada çalışmalar yapmıştır. 1998-2001 yılları arasında ise Özel Yeni İsviçre Hastanesi ÜYTE (Tüp Bebek) merkezini kurmuştur. 2001-2003 yılları arasında Özel H ...

Etiketler
Adet sancısı
Op. Dr. Ahmet Murat Emanetoğlu
Op. Dr. Ahmet Murat Emanetoğlu
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube