Adet öncesi gerginlik sendromu

Adet öncesi gerginlik sendromu

 

 

Adet Öncesi Gerginlik Sendromu

Eğer adet öncesi dönemde memelerinizde hassasiyet, duygularınızda dalgalanma, karında şişlik, iştahsızlık, bazı gıdaları çok yeme, hassasiyet ve depresyon varsa sizde adet öncesi gerginlik sendromu var olabilir. Tahminen kadınların %75 inde bu şikâyetlerin bir kısmı vardır. Daha çok 20 ve 40 yaş arasında görülme eğilimindedir. Her adet döneminizde fiziksel ve duygusal değişiklikler olur. Fakat bunların hayatınızı etkilemesine izin vermemelisiniz. Son yıllarda kaydedilen gelişmeler sayesinde, tedavi ve yaşam stilinizdeki değişikliklerle bu sorunun altından kalkmak daha kolay hale gelmiştir.

Belirtileri Nelerdir

Adet öncesi gerginlik sendromu olan kadınlar için her adet dönemi hayatının en rahatsız edici dönemidir. En sık rastlanan şikâyetler şunlardır;

Su tutulmasından dolayı kilo alma

Karında şişlik

Memelerde hassasiyet

Sıkıntı ve gerilim hissi

İçe kapanma

Ağlama nöbetleri

Sinirlilik, kızgınlık, duygularda dalgalanma

İştah değişikliği (artma veya azalma)

Uykuya dalmada zorluk, uykusuzluk

Eklem, kas ağrıları

Baş ağrısı

Yorgunluk, bitkinlik

Listede pek çok şikâyet var. Ancak çoğu kadında, bunlardan yalnız birkaç tanesi vardır. Bazı kadınlardaki ağrı ve sıkıntı, normal günlük işlerini aksatacak kadar şiddetli olabilir. Çoğu kadında bu şikâyetler adet kanaması başlayınca sona erer.

Neden Olur

Adet öncesi gerginlik sendromunun nedeni tam olarak bilinmemekle beraber pek çok etkenin rol oynadığı düşünülmektedir. Hormonlardaki değişiklik en önemli nedendir. Bu yüzden gebelikte ve menapozda kaybolur. Beyindeki kimyasal değişikliklerin de etkisi olduğu söylenmektedir. Özellikle depresyonda rol oynayan serotonin molekülü burada da dalgalanma gösterir. Düşük vitamin ve minerallerin de etkisi olduğu sanılmaktadır.

Doktora Ne Zaman Başvurmalı

Yaşam stilinde değişiklik yapmanıza rağmen şikâyetlerinizde azalma yoksa ve bunlar hayatınızı ciddi olarak etkiliyorsa o zaman doktorunuza başvurmanız gereklidir.

Tanı Nasıl Konur

Adet öncesi gerginlik sendromu tanısını koyacak, muayene ve laboratuar testleri yoktur. Şikâyetlerinize göre doktorunuz bunu anlayacaktır. İki adet döneminiz boyunca bu şikâyetlerin başlama ve bitiş zamanlarını not edin. Ayrıca adet kanamanızın başlama ve bitiş tarihini de not almayı unutmayın.

Tedavisi Nasıl Yapılır

Doktorunuz adet öncesi gerginlik sendromu için bir veya birkaç ilaç yazabilir. Bu ilaçların şikâyetinizi geçirmesi kişiden kişiye değişecektir. Genelde ağrı kesici ilaçlar, doğum kontrol hapları, depresyon ilaçları ve yumurtlamayı durduran ilaçlar kullanılır.

Yapmanız Gerekenler Nelerdir

Adet öncesi gerginlik sendromuyla başa çıkabilmek için yediklerinizde değişiklik yapmak, egzersiz ve bir takım yaklaşımlar size yardımcı olacaktır.

Daha az ve sık yiyin. Böylece şişkinliği önleyebilirsiniz.

Tuzu ve tuzlu yiyecekleri kısıtlayın. Bu şekilde su tutulmasını azaltabilirsiniz.

Sebze, meyve ve tam tahıllı gıdaları tüketin.

Kalsiyumdan zengin gıdaları tercih edin. Eğer bu tür gıdaları almakta sıkıntı yaşıyorsanız kalsiyum takviyesi yapın.

Multivitamin alın.

Kafeinden uzak durun.

Alkol almayın.

Düzenli egzersiz yapın. Yürüme, bisiklete binme, yüzme yada aerobik uygun sporlardır.

Düzenli uyuyun.

 

Bu makale 12 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Ahmet Murat Emanetoğlu

Op. Dr. Ahmet Murat EMANETOĞLU, 7 Mayıs 1963 tarihinde Ankara'da doğmuştur. Lise öğrenimini 1981 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi'nde bitirmesinin hemen ardından Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tıp eğitimine başlamıştır. 1987 yılında mezun olarak tıp doktoru unvanı almıştır. 1993 yılında ise SSK Göztepe Hastanesi'nde Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanlığını almıştır. 1993-1994 yılları arasında Bezm-i Alem Valide Sultan Vakıf Gureba Hastanesi'nde, 1993-1998 yılları arasında ise Özel Kadıköy Vatan (Universal Hospital) Hastanesi'nde çalışmış olan Op. Dr. Ahmet Murat EMANETOĞLU, 1997-1998 yılları arasında Özel Kadıköy Vatan Hastanesi ÜYTE (Tüp Bebek) merkezini kurmuş ve burada çalışmalar yapmıştır. 1998-2001 yılları arasında ise Özel Yeni İsviçre Hastanesi ÜYTE (Tüp Bebek) merkezini kurmuştur. 2001-2003 yılları arasında Özel H ...

Etiketler
Adet öncesi gerginlik sendromu
Op. Dr. Ahmet Murat Emanetoğlu
Op. Dr. Ahmet Murat Emanetoğlu
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube