KA
Soru Sahibi
31 Temmuz 2018 11:04

meme kanseri

Merhabalar Hocam. Annem 66 yaşında, ailesinde hiç meme ca yok. Yaklaşık 7-8 ay önce meme ucu içeri kaçmış ve 6 ay kadar önce sol göğsünde bir kitle tespit etmiş, korktuğu için söylememiş. Bir aydır da artık memeden kola vuran ağrıları olduğunu söylemeye başlamıştı. Geçtiğimiz salı günü çekilen meme usg ve mamg.sonucunda , sol meme ÜDK da yaklaşık 42*36 mm ebatlı düzensiz sınırlı spiküle uzanımları bulunan, distale akustik gölgelenme bırakan, periferinde dezmoplastik reaksiyonu yansıtan hiperekojen alanların izlendiği hipoekoik lezyon izlendi (BİRAD 5) seviye kitle değerlendirmesi yapıldı, ayrıca sol aksillada 34*15 mm ebatlı asimetrik kortikal kalınlık artışı gösteren lennf nodları izlendi diye yazıyor. Biyopsi yapıldı gelen patoloji sonucu şu şekildedir, çok endişeliyiz lütfen cvp verirmisiniz... Makroskobik Bulgular; Büyüğü 1.7x0.1 cm küçüğü en küçük takepte eriyebilir nitelikte gri beyaz renkte biyopsi matreyali 4 bmh 1 k Tanı; İnvaziv lobüler karsinom İnsitu lobüler komponent mevcut Er: %95+++ Pr:%70+++ C erb B2 negatif ( skor 0) Ki-67 proliferatif indeksi %20 Sol meme üst dış kadrandan biyopsi Yorum: ecaderin ile immünoreaktivite izlenmedi.

0
2 cevap
000 görüntülenme
Cevaplar (2)
Prof. Dr. Serdar Özbaş
Prof. Dr. Serdar Özbaş
Genel Cerrahi , Meme Cerrahisi

Geçmiş olsun. Bu biyopsi sonucu meme kanseri olduğunu söylüyor. Koltuk altı lenf nodlarına gitmiş olduğunu tahmin ederek önce bir vücut taraması yapıp; başka bir yerde metastaz yoksa sevinmek gerekir. Bu asamadan sonra önce ameliyat ile başlamak ya da önce kemoterapi verip daha sonra ameliyat yapmak konularını doktorunuz ile tartışmanız gerekir.

31 Temmuz 2018 11:25
KA
Soru Sahibi

Hocam annemin ped raporu aşagıdaki gibidir. NÜKLEER TIP RAPORU F-18 FDG POZİTRON EMİSYON TOMOGRAFİ (PET) RAPORU KLİNİK BULGU: Meme ca tanılı hastada evreleme amaçlı PET/BT çalışması TANI KODU: C50 Evreleme TEKNİK PROSEDÜR VE GÖRÜNTÜLEME PROTOKÜLÜ: Radyofamasötik:F-18 fluorodeoksiglukoz (FDG) Tarayıcı modeli:SIEMENS Biograph LSO High Definition entegre PET/BT Açlık Süresi : 8 sat Glukoz Düzeyi : 83 mg/dl Enjeksiyon saat: 9:35 Farmakolojik müdahale : Oral Kontrast Pozisyon sayısı:7 Pozisyon sürei:3 dk BT parametreler:70mAs Çekim kapsama alanı: Verteks-üst uyluk BULGULAR: Baş-boyun incelemesinde serebral ve serebellar alanda FDG tutulumu normal sınırlardadır. Sol meme üst-dış kadranda retroareolar uzanım gösteren artmış FDG tutulumuna (SUVmax:11.20)sahip lezyon izlenmiştir. Sol supra-infraklavikuler,sol interpektoral ve sol aksiler alanda artmış FDG tutulumu (SUVmax:12.19) gösteren lenf nodları izlenmiştir. Sol meme cilt-cilt altı dokuda kalınlık artışı ve hafif artmış FDG tutulumu(SUVmax:2.02)izlenmiştir. Sağ aksiler alanda ve sağ meme parankiminde patolojik olarak değerlendirilebilecek FDG tutulum odağı ilenmiştir. Tiroid bezi normale oranla belirgin büyük olup sol tiroid lobunda 18 mm boyutlarında hafif artmış FDG tutulumu(SUV max:4.60) gösteren nodül izlenmiştir. İsthmusta yaklaşık 28 mm boyutlarında anlamlı FDG tutulumu göstermeyen hipodens nodül izlenmiştir. İnceleme alanına giren diğer vücut bölümlerinde patolojik olarak değerlendirilebilecek FDG tutulum odağı izlenmiştir. YORUM: Meme ca tanılı olguda; Sol meme üst –dış kadranda retroareolar uzanım gösteren hiermetabolik lezyon Sol meme cilt-cilt altı dokuda kalınlık artışı ve hafifçe metabolizma artışı. Sol Supra-infraklavikuler,sol interpektoral ve sol aksiler alanda hipermertabolik lenf nodları. Tiroid bezi normale oranla belirgin büyük olup sol tiroid lobunda 18 mm boyutlarında hafifçe metabolizma artışı gösteren nodül. İsthmusta yaklaşık 28 mm boyutlarında anlamlı metabolizma artışı göstermeyen hipodens nodül.

6 Ağustos 2018 16:20
Prof. Dr. Serdar Özbaş
Prof. Dr. Serdar Özbaş
Genel Cerrahi , Meme Cerrahisi

MERHABA, INFRA VE SUPRAKLAVIKULER LENF NODLARININ VARLIGI ÖNCELIKLE KEMOTERAPİ İLE BASLANMASININ DAHA İYİ BİR ALTERNATİF OLACAĞINI SÖYLER. BU ASAMADA TİROİD BEZİ ILE İLGİLENMENİN ÇOK ÖNEMİ YOK. MÜSAİT OLDUGUNDA ULTRASONOGRAFI VE GERKİRSE İNCE İĞNE BİYOPSİSİ YAPMAK DÜŞÜNÜLEBİLİR.

6 Ağustos 2018 19:25
Prof. Dr. Serdar Özbaş
Prof. Dr. Serdar Özbaş Genel Cerrahi , Meme Cerrahisi

Yazar toplam 46 soru cevapladı.

Doktorun Cevapladığı Diğer Sorular
Meme kanseri Prof. Dr. Serdar Özbaş
meme kitlesi Prof. Dr. Serdar Özbaş
Apandisit bulgularının kaybolmasi Prof. Dr. Serdar Özbaş
memede lenf nodu Prof. Dr. Serdar Özbaş
meme kanseri riski Prof. Dr. Serdar Özbaş
Meme Cerrahisi İle İlgili Diğer Uzmanlar
Doç. Dr. Pelin Basım
Doç. Dr. Pelin Basım Meme Cerrahisi
Prof. Dr. Enver İhtiyar
Prof. Dr. Enver İhtiyar Meme Cerrahisi
Op. Dr. Suat Tayan
Op. Dr. Suat Tayan Meme Cerrahisi
Prof. Dr. Mehmet Eser
Prof. Dr. Mehmet Eser Meme Cerrahisi
Facebook Twitter Instagram Youtube