Soru Sahibi
18 Temmuz 2020 01:35

2,5 YAŞINDA KIZIM TUVALETİNİ SÖYLEMİYOR

2,5 YAŞINDA KIZIM TUVALETİNİ SÖYLEMİYOR Hocam merhaba, 2,5 yaşında bir kızım var. 1 ay önce tuvalet eğitimine başladık. Bezi çıkardik ve gece gündüz hiç takmadık zaten bezi hiç sevmiyor ama asla çişim geldi kakam geldi demiyor. Geldiği an neredeyse -kaka dahil- hemen oraya yapıyor. 5 6 gündür cisi geldiğinde eliyle tutuyor anlıyorum hemen tuvalete götürüyorum ama 30 sn geç kalsam hemen altına yapiyor. Hiç bir kez bile söylemedi. Sürece nasıl devam etmeliyim? Ödül de ise yaramadı. Gece ve öğlen uykusu genelde kuru geçiyor ilk zamanlar 3-4 kez gece yapıyordu. Gece 2 kez, gündüz yarım saati geçirmeden tuvalete götürüyorum yapiyor. Sıvı tüketimi de çok fazla.

0
2 cevap
000 görüntülenme
Cevaplar (2)
Klinik Psikolog  Seda Kurt
Klinik Psikolog Seda Kurt
Klinik Psikolog , Pedagoji , Aile Danışmanı (Psikolog)

Merhaba Şirin Hanım, Tuvalet eğitiminde ilk gözlemlediğimiz şey kas gelişiminin uygun olup olmadığıdır. Her çocuğun gelişimi farklıdır. Çocuklar kasları hazır olduğunda genelde köşelere giderek çömelirler ve o şekilde çişlerini ya da kakalarını yaparlar. Böyle bir gözleminiz oldu ise tuvalet eğitimi için denemeye hazır demektir. Aceleci davranmamanız ve sakin kalabilmeniz çok önemli. Çocuğunuzun tuvalet eğimi için hazır olduğunu gösteren bir diğer işaret ise; 3 saatten uzun süre çocuğunuzun altının kuru kalabilmesidir. Eğlenceli bir lazımlık almanızı tavsiye ederim. Çocuğunuza lazımlığını tanıtın. Tuvaletini yapmasını istediğiniz lazımlıkta her öğünden sonra mutlaka müzik dinleyerek, belki kitap okuyarak 10-15 dakikalık bir zaman geçirmelisiniz. Sabırlı davranmalısınız. Eğer çocuğunuz hazır ise ve siz de sabırla bu süreci yönetiyorsanız, çok kısa sürede tuvaletini eğitimini tamamlayabilirsiniz. Çocuğunuza her başarınısından sonra sevginiz ve oyunla ödüllendirmeniz yeterli motivasyonu sağlayacaktır.

19 Temmuz 2020 15:10
Soru Sahibi

Cevabınız için teşekkür ederim hocam. 40 günlük denemenin sonunda tek bir kez bile çişim geldi demedi ve 20 dk da bir her yere çişini yaptı, lazimligini çok seviyor uzun süre oturuyor aparatlari ile oynuyor oturduğu gibi de çişini yapiyor ama sadece ben götürürsem... Biraz önce ilk bezini taktım. Artık daha fazla dayanamadim. Belki hata ettim ama çok sık yapıyor ve söylemiyor. Dediğiniz gibi bezinin kuru kalma süresini takip ederek uygun zamanı tayin etmeye çalışacağım.

27 Temmuz 2020 00:27
Klinik Psikolog  Seda Kurt
Klinik Psikolog Seda Kurt
Klinik Psikolog , Pedagoji , Aile Danışmanı (Psikolog)

Şirin Hanım çocuğunuzun ritmine göre hareket etmek en faydalısıdır. Her çocuk aynı dönemde aynı beceriyi mutlaka göstermeli diye birşey yok ancak bazı becerilerin bazı dönem aralığında kazanılması kıymetlidir ve çocuğunuzun gelişiminin takibi açısından faydalıdır. Bazı duygusal ya da gelişimsel süreçler de tuvalet eğitimi gibi becerilerin kazanılmasını geciktirebilir. Çocuğunuzu izleyin, hazır olduğunu hissettiğinizde tekrar denersiniz. Halen aynı sorun oluyorsa, çocuğunuzun gelişimini izlemesi için bir uzmandan destek alabilirsiniz. Sağlıklı günler dilerim.

7 Ağustos 2020 10:27
Klinik Psikolog  Seda Kurt
Klinik Psikolog Seda Kurt Klinik Psikolog , Pedagoji , Aile Danışmanı (Psikolog)

Yazar toplam 5 soru cevapladı.

Doktorun Cevapladığı Diğer Sorular
Uyku problemi ve gece odasında uyuyamama Klinik Psikolog Seda Kurt
Kızımın hayali arkadaşı ve kekemelik Klinik Psikolog Seda Kurt
Idrar kacirma Klinik Psikolog Seda Kurt
Giyim sorunu Klinik Psikolog Seda Kurt
Pedagoji İle İlgili Diğer Uzmanlar
Facebook Twitter Instagram Youtube