Yumurta dondurma ile gebelik mümkün

Yumurta dondurma ile gebelik mümkün

Yumurta Dondurma ile Gebelik Mümkün
Çeşitli hastalık ve tedavi süreçleri sebebiyle yumurtalıklarını kaybetme tehlikesi olan kadınlarda yumurta dondurma yöntemi uygulanabiliyor, uygun yaşta toplanıp dondurulan yumurta uzun süre canlılığını koruyabiliyor.

Kemoterapi yumurtalığı olumsuz etkiliyor
Özellikle kanser tedavisinde uygulanan kemoterapi yumurtalık işlevi üzerinde olumsuz etkiler bırakabiliyor. Türkiye'de yumurta dondurma işlemi belli hastalıkların varlığı dahilinde yapılabiliyor.  Kanser tanısı ile kemoterapi ya da radyoterapi alması gerekli olan hastalar ve özellikle bu tedavilerin yumurtalıkları etkileyeceği düşünülen meme kanseri, tekrar eden meme kanseri, rahim ağzı kanseri, Hodgkin, Non Hodgkin lenfoma, kan kanserleri gibi çocukluk ve gençlik kanserlerinde yumurta dondurma işlemi gerçekleştirilebiliyor.

Tedavi öncesi donduruluyor
Öte yandan kemik iliği nakli gerçekleşecek hastalarda, yumurtalıkların alınması gereken yasanın izin verdiği durumlarda, iyi huylu yumurtalık tümörleri ve ottoimmün hastalıkların varlığında da ileride gebelik isteğini karşılamak amacıyla yumurta dondurma işlemi uygulanabilir, tedaviye başlamadan önce hastanın yumurtalarının bir bölümü dondurur ve tedavi sonrası kullanılmak üzere saklanır.

%90'a varan canlılık oranı
Erken yaşlarda dondurulan yumurtalar daha sağlıklı olmakla birlikte, 40 yaş üstünde gebelik başarısı düşüşe geçer. Uygun yaşta dondurulan yumurtalar %90'a varan oranda canlılığını koruyabilir. Tek bir adet döneminde çok sayıda yumurta hücresi elde edebilmek için hastaya ovarian stimülasyon yani yumurtaların uyarılması yöntemi uygulanır. Bu sayede elde edilen yumurtalar dondurulur ve tedavi sonrasında kullanılmak üzere saklanır. Hasta gebe kalabilecek sağlık durumuna ulaştığında da dondurulmuş yumurtalar tüp bebek yöntemi döllenerek gebelik sağlanır.
Sperm de donduruluyor
Kadın yumurtalık dokusu dondurulabildiği gibi erkeklerin de sperm hücreleri dondurularak saklanabiliyor. Tüp bebek yönteminde kullanılmak üzere ya da kemoterapi ve radyoterapi gibi sperm hücrelerine zarar vereceği düşünülen operasyonların öncesinde cerrahi yöntemle elde edilmiş spermler dondurularak saklanabilmektedir. Aynı zamanda erkek testisinde çok az sayıda sperm tespit edildiği durumlarda da, ileri dönemde çocuk sahibi olabilmeyi sağlamak amacıyla bu spermlerin bir kısmı dondurularak saklanabilir. Tabii bütün bu işlemler yasa ve yönetmeliklerin uygun gördüğü şartlarda yapılmalıdır.
 

Bu makale 8 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Hakan Şatıroğlu

Etiketler
Yumurta dondurma
Prof. Dr. Hakan Şatıroğlu
Prof. Dr. Hakan Şatıroğlu
Ankara - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube