Yaşlanmanın insan yüzüne etkileri nelerdir ?

Yaşlanmanın insan yüzüne etkileri nelerdir ?

İnsan Yüzünün Topoğrafik Anatomisi Nasıldır ?
İnsan yüzü yatay olarak 3 parçaya ayırarak incelenir. Saç başlangıcından gözlere kadar olan alan ‘Üst Yüz’, gözler ile dudak çizgisi arası alan ‘Orta Yüz’, dudak çizgisinden çene ucuna kadar olan alan ise ‘Alt Yüz’ olarak adlandırılır. Yüz, dikey olarak ise 5 parçaya ayrılarak incelenir. Burnun her iki kanadından geçen dik çizgiler orta sütunu oluşturur. Orta sütunun her iki yanında, burun kanadı ya da göz kapaklarının birleştiği iç nokta (medial kantus) ile göz kapaklarının birleştiği dış nokta (lateral kantus) arası 2. ve 3. alanlardır. Bu sütunların her iki dış yanında 4. ve 5. sütunlar uzanır. Estetik yüz; ince bir çeneyle başlar, yukarı doğru biraz daha geniş olan yanaklar ve yüzün en geniş kısmında elmacık kemiklerinin oluşturduğu ‘ters üçgen’ şekli ile ifade edilir. Zira dudak kenarları, gözün iç ve dış kenarını kesen çizgiler ve kaşların aksı hep bu ters üçgen kalıba uyarlar ve içten dışa, aşağıdan yukarı bir çizgiyi takip ederler.

Yaşlanmanın İnsan Yüzüne Etkileri Nelerdir ?
Yaşlanma; doku yenilenmesinin yavaşlaması, esnekliğin azalması, sigara, güneş ışığı ve bazı kimyasal maddelerin cilde verdiği hasarlar ve yer çekiminin yıpratıcı etkisi ile meydana gelir. Hasar gören ve yenilenme kapasitesi azalmış olan cilt, parlaklığını yitirir ve incelir. Esneklik kapasitesini yitiren dokular yerçekiminin etkisi ile aşağı doğru yer değiştirir. Zemindeki kaslarının etkisiyle derin ve yüzeyel kırışıklıklar meydana gelir. Sonuç olarak yüz ‘dikdörtgen’ bir şekle döner. Dikdörtgen yüz kalıbında; elmacık kemikleri seviyesindeki dokular yanaklara doğru inerken, yanaklar hem erimiş hem de daha aşağı sarkmıştır. Dudak kenarları, göz ve kaşların aksı benzer yer değişime uğrarlar.

Yüz Estetik Uygulamalarında Hedef Ne olmalıdır ?
Yukarıda sayılan değişimler göz önüne alındığında, yüze uygulanacak gençleştirme işlemlerinde amaç;
1- Cildin parlaklık ve kalitesini yeniden sağlamak
2- Ciltteki yüzeyel ve derin kırışıklıkları belirsizleştirmek, mümkünse yok etmek,
3- Dikdörtgen kalıba uymuş yüz hatlarını tekrar ters üçgen kalıba döndürmektir.

Bu makale 12 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Tamer Şakrak

Op.Dr Tamer ŞAKRAK, 15 Şubat 1977 tarihinde Almanya'da doğmuştur.  Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından 1994  yılında Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise yine aynı fakültede yapmış ve 2010 yılında Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı olmuştur.   Uzmanlık eğitimi sonrasında, 2011-2013 yılları arası Eskişehir Acıbadem Hastanesi'nde 2013-2014 yılları arası Esteworld Plastik Cerrahi Hastanesi'nde görev yapmış olan Op.Dr Tamer ŞAKRAK mesleki çalışmalarına 2014 yılından beri kendi kurduğu Regenplast Estetik ve Plastik Cerrahi Kliniği'nde devam etmektedir. Gerek asistanlık gerekse uzmanlık dönemlerinde, bir çok bilimsel makale, bilimsel çalışma ve araştırma yazıları yazmış ve bu çalışmalardan ödüller almıştır. Profesyonel ...

Etiketler
Yüz estetik uygulamalarında hedef ne olmalıdır ?
Op. Dr. Tamer Şakrak
Op. Dr. Tamer Şakrak
İstanbul - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube