Vücut şekillendirme, yağ çekme (liposuction)

Vücut şekillendirme, yağ çekme (liposuction)

Liposuction

Liposuction (liposakşın), boyun, kollar, kalça, uyluk bölgesi, karın ve yanları, sırt  gibi belirli bölgelerden yağ alınmasını ifade eden cerrahi bir prosedürdür. Aynı zamanda bu bölgelere de şekil (kontur) verir. Diğer adlarda liposuction için, lipolasti (lipoplasty) veya vücut şekillendirmedir.

Liposuction kilo vermenin bir alternatifi veya kilo verme metodu değildir ve böyle değerlendirmemek gerekir. Eğer aşırı kilonuz varsa, diyet, egzersiz ya da gastrik (gastric) bypass cerrahisi ile kilo verip liposuction yaptırabilirsiniz.

Eğer belirli bölgelerde çok fazla vücut yağınız var ve normal kararlı bir kilonuz varsa yine liposuction aday olabillirsiniz.

 

Neden Uygulanır?

Diyet, egzersiz vs.ile ilgisi olmayan vücudun belirli yerlerindeki yağlanma ki:

Karın ve yanları (abdomen)

Kollar

Kalça

Baldır ve bilekler

Göğüs ve sırt

Uyluk iç yüz ve dış yüzü

Boyun

Bazen de meme küçültme amacıyla liposuction bu bölgelerde kullanılır.

Kilo aldığımız zaman, yağ hücrelerinin çapı ve rolümü (hacmi) artar. Liposuction belirlenen bölgelerdeki yağ hücre sayısını azaltır. Alınacak yağın miktarı, hedef bölgelerin görünümüne ve hacmine bağlıdır. Bu işlem sonrası vücut şeklindeki değişiklik siz kilo almadıkça kalıcıdır.

Liposuction sonrası deri, hedef alanlardaki yeni kontura uyacaktır. Yani biçimlenecektir. Eğer derinizin elastikiyeti ve tonu iyi ise bu bölge pürüzsüz ve düzgün gözükecektir. Eğer deriniz ince ve elastikiyeti çok iyi değilse, uygulanmış alandaki deri de gevşek gözükür.

Liposuction selülite bağlı çöküklük ve gamzeleri veya derideki düzensizlikleri düzeltmez, derideki oluşumun çatlakları da çıkarmaz.

Liposuction bazı durumlarda önerilmez. Bunlar:

Kan akımında bozukluk (damar tıkanıklığı vs.) olan kişler

Koroner arter Hastaları

Diabet (Şeker Hastalığı)

Zayıf immün sisteme sahip kişilerdir.

Riskler Nelerdir?

Her büyük cerrahide görülebilen kanama ve anesteziye bağlı riskler gibi liposuctionda spesifik bazı belirli riskler taşır:

Kontur Düzensizlikleri. Deriniz çok ince ve elastikiyet kaybı varsa, beklenmeyen iyileşme kusurları, hatalı yağ alımı (teknik olarak) sonrası görülebilir.

Sıvı Toplanması. Deri altında geçici sıvı toplanabilir.

Uyuşukluk. Geçici bir uyuşukluk hissedilebilir.

Enfeksiyon. Deri enfeksiyonları çok nadir olur.

İç Organların Zarar Görmesi.

Yağ Embolisi. Parçalanmış yağlar damar yoluyla akciğer ve beyine gidebilir.

Böbrek ve Kalp Problemleri. Sıvı değişimleri (verilen veya alınan) sonucu meydana gelebilir.

Riskler , çok geniş alanlarda çalışma veya aynı anda pek çok prosedürün yapıldığı (kombine operasyonlar) artabilir. Bu durumları doktorunuzula konuşmak önemlidir.

Liposuction’a Nasıl Hazırlanmak Gerekir?

Beslenme ve ilaçlar

Liposuction işleminden önce doktorunuzla ne beklediğinizi tartışmakta fayda var. Tıbbi özgeçmişiniz, aldığınız ilaçlar veya vitaminler, bitkisel destekler doktorunuza belirtilmelidir ayrıntılı olarak.

Doktorunuz en az 2 hafta öncesinden bazı kan sulandırıcıları veya non steroid anti enflamatuar ilaçları kesmenizi tavsiye edecektir.

Diğer Dikkat Edilecek Konu

Planlanan işlemin büyüklüğüne göre hastanede kalınıp kalınmayacağı ve sizi aynı gün yapılan işlemlerde olduğu zaman sizi eve bırakması için birinin olması. Ne Beklemelisiniz?

Operasyon Öncesi

Operasyon öncesi hedeflenen bölgeler işaretlenir. Fotoğraf çekilir böylece öce ve sonra karşılaştırılabilir.

Liposuction işlemi bazı özel tekniklerle yapılabilir bunlar:

-Tümesan Liposuction. Liposuction için en sık kullanılan tiptir. Doktorunuz, hedeflenen bölgeye içinde ağrı kesici ilaç ve damarları daraltıcı ilaç içeren özel bir tuzlu su enjekte eder. O bölge şişirilmiş olur.

Doktorunuz daha sonra çok küçük delikler açarak derinizin altına kanal denen ince tüpler yerleştirir. Bu kanüller hedef bölgedeki yağ ve sıvıyı çekecek vakuma bağlıdır. Bu sırada size damar yoluyla sıvı desteği verilir.

-Ultrason Destekli Liposuction (UAL). Bu tip liposuction bazen tümesan liposuctionla birlikte kullanılır. UAL sırasında, deri altınızdaki bir prob ultrasonik enerji yayar. Bu enerji de yağ hücreselerini parçalar, sıvılaştırır. Sonra bu yağ kanal ile çekilir.

-Lazer Destekli Liposuction. Bu tipte yağları lazer enerjisi parçalar ve benze kanal yağları çeker.

-Motorize Liposuction. Bu tip liposuction da ise kanül, hızlı olarak öne ve arkaya hareket eder. Bu vibrasyon sert yağların kolayca alınmasını sağlar. Bu güçlendirilmiş (motorlu) liposuction daha az ağrı ve şişmeye (ödem) neden olur ve çok küçük alanlardan (diz, kollar, ayak bileği) bile doktorun çok net işlem yapmasına yardımcı olur.

Operasyon Dönemi

Bazı liposuction işlemleri, sınırlı alanlarda ise lokal (bölgesel) anestezi ile uygulanabilir. Diğer işlemler spinal anestezi (bel bölgesinden blok) veya genel anestezi altında gerçekleştirilir.

Anestezi ekibi sizi monitörize eder kalp, kan basıncınız ve oksijen seviyenizi takip eder.

İşlem süresi uygulanan bölge ve tekniklere göre değişir.

Genel anestezi uygulanmasından sonra ayılma veya yoğun bakım odasında kendinizi bulursunuz. 

Gerekirse hastanede bir akşam kalabilirsiniz de.

Operasyon Sonrası Dönem

İşlem sonrası bir miktar ağrı, morluk, şişlik hissedebilirsiniz. İşe dönmek için birkaç gün yeterli olacaktır. Egzersiz için birkaç hafta beklemek uygundur.

Doktorunuz size koruyucu olarak antibiyotik ve ağrı kesici verecektir. Aynı zamanda işlemden hemen sonra size giydirilmiş korse de 4-6 hafta giyilecektir. Korse şişmelerinizi azaltacaktır. Bu süreçte bazı şekil bozuklukları ve sertlikler hissetmeniz normaldir.

Sonuçlar

Bir haftaya kadar şişlikler önemli ölçüde azalacaktır. Bir kaç ay içinde hedeflenmiş alanlar düzgün bir görünüme kavuşacaktır.

Liposuction eğer kilonuza dikkat eder yani almazsanız sonuçları uzun solukludur ve kalıcıdır. Eğer kilo alsanız bile bu bölgelerden alamazsınız. Ancak işlem görmemiş diğer yerleriniz yağlanır.

Bu makale 11 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Tolgahan Alpaydın

Op. Dr. Tolgahan APAYDIN, 27 Kasım 1970 yılında Denizli'de doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından 1988 yılında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1994 yılında başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, aynı üniversitede yaparak Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı olmuştur. Ege Üniversitesi Plastik Cerrahi Kliniğinde yaklaşık 7 sene olan uzmanlık öğrenciliği esnasında Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahinin bütün alanlarında aktif olarak eğitim almış olan Op. Dr. Tolgahan APAYDIN, Yine bu sürede el ve mikrocerrahi konusunda ekstremite replantasyon ve rekonstrüksiyonları uygulamıştır. Yaklaşık 2 sene 'El ve Mikrocerrahi Hastanesinde bu konularda irtibat halinde bulunup operasyonlara girmiş ve bu eğitim Amerikan Hastanesi Plastik Cerrahi Kliniğinde Dr.Ayan ...

Etiketler
Vücut şekillendirme
Op. Dr. Tolgahan Alpaydın
Op. Dr. Tolgahan Alpaydın
İzmir - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube