Vajinal enfeksiyonlar, nedenleri ve tedavisi

Vajinal enfeksiyonlar, nedenleri ve tedavisi

İlişki sonrası vajinal duş alınmalı mı?

Birçok kadın ya da erkek vajinanın çiçek gibi kokması gerektiğini söylüyor.  Bir şekilde hepimiz genital bölgede çiçek bahçesi gibi kokmamız gerektiğine inandırılmışızdır. Asla bu saçma görüşe inanmayın. Bunun sonucu olarak hepimiz kadın doğal kokusunun rahatsız edici olduğu yönündeki mitler nedeni ile vajinal duş, deodorant, tampon ve fitil endüstrisine çekilmekteyiz. Oysa hiçbir erkeğin kasık bölgesinde çiçek kokusu olması beklenmez. Şaka bir yana gerçek şudur ki; bu çok sayıda kadın hijyen ürünleri, vajen doğal ph ını bozup bakteriyel çoğalmaya neden olarak kokuya sebep olmaktadır. Aynı zamanda bunlar alerji tip reaksiyonlara da neden olarak vajinal iritasyon ve kaşıntıyı arttırmaktadır. Kokunuz size özel olmalıdır. Eğer kokudan şüpheleniyorsanız enfeksiyon şüphesine karşı jinekologunuza görünmelisiniz. Doğal sağlığınız hakkındaki bu paranayoları güçlendiren magazin ve televizyon reklamlarını önemsemeyin. Adetten sonra ve ilişki sonrası vajinal duş alınması. Evet biliyorum hepimiz bunu bilerek büyütüldük fakat rutin vajinal duş kesinlikle gereksizdir ve aksine koku ve bakteriyel çoğalmayı tetikler. Vajina kendi sıvısını salgılamaktadır ve yeryüzündeki herhangi bir temizleme veya üründen çok daha iyi iş başarmaktadır. Yinede duşta ısrarlıysanız bunu ayda bire indirin ve basit bir sirkeli su kullanın…

Dar pantolonlar sakıncalı mı?

Özellikle yoğun bir iş temposundan sonra anti bakteriyel veya vajen ph ına uygun, düşük ph lı bir ürün ya da basit bir sabunla yıkayın. Islak bikini ve mayoyla oturmaktan ve iş çıkışı kıyafetlerinizle uzun süre kalmaktan kendiniz koruyun.  Klorlu sudan arınmak için havuz sonrası duş almayı ihmal etmeyin. Hava alabilen, pamuklu, özellikle beyaz iç çamaşırları tercih edin. Modaya uymak pahasına aşırı dar jeanleri veya strech pantolonları sık kullanmayın. Son olarak küçük bir kızken anneniz size iç çamaşırınızla yatmamanızı söylediyse çok haklıydı, havalandırma sizin en iyi arkadaşınızdır. Şüphesiz bu şikayetlerinizin herhangi biri aldığınız tedaviye cevap vermiyorsa çok daha ciddi cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyonunuz olabilir doktorunuzla temasa geçiniz…

Vajinal mantarların tedavisi nasıl olur?

Yaz aylarında hava sıcaklığının yükselmesiyle beraber genital bölgenin nemli kalmasıyla  vajinal mantar enfeksiyonlarında artış görülür. Tedavi olarak, vajinal krem ve fitiller, bir gün, üç gün veya  yedi gün olarak kullanılabilir. Ayrıca tek doz tablet tedavisi de bulunur. Daha önceden doktorunuz  tarafından mantar tanısı  konuldu ve aynı bulguları hissediyorsanız, kendiniz aynı tedaviyi tekrarlayabilirsiniz. Ancak daha önce hiç mantar enfeksiyonu geçirmediyseniz muhakkak doktorunuzla kontağa geçiniz. Aynı zamanda ilaca cevap oluşmadıysa veya ilaç sonrası mantar enfeksiyonu tekrarladıysa yine doktorunuzla temasa geçin çünkü bu mantar olmayabilir.

Vajinal enfeksiyon çeşitleri nelerdir?

Her birinin ayrı sebebi ve tedavisi olan çok çeşitli vajinal enfeksiyon tipleri vardır. Kadınlar, hayatı boyunca vajinal enfeksiyonlarla karşılaşabilmekte ve tedavi olunmazsa,  tekrarlayan bir hal alabilmektedir. Bu tür enfeksiyonlara neden olan mikroorganizmaların bir kısmı cinsel yolla kişiden kişiye bulaşırken, bir kısmı da vajinanın doğal ortamının dengesinin bozulması sonucunda enfeksiyon oluşturmaktadır. Başlıca ve en sık görülenler; mantar enfeksiyonu (vajinal kandida), bakteriyel vajinoz ve trikomanas enfeksiyonudur. Bakteriyel vajinoz; iyi bakterilerin (laktobasil) azalıp kötü bakterilerin çoğalması ve vajen asiditesinin bozulmasıyla oluşan bir enfeksiyondur. Bu enfeksiyon aynı zamanda cinsel yolla geçiş de gösterebilmekte ve özellikle sizden farklı bir bakteri ortamı olan yeni bir cinsel partnerle ilişki sonrası daha sık olmaktadır. Bulguları, ince gri beyaz vajinal akıntı, ilişki sonrası daha yoğunlaşan balık kokusu benzeri bir koku ve vajinal iritasyondur. Tedavide ağızdan veya vajinal krem şeklindeki antibiyotik tedavisi verilir ve genellikle eş tedavisine gerek duyulmaz. Trikomanas; vajinada yüzen ve çoğalan küçük bir mikroorganizmanın neden olduğu cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyondur. Sarı-yeşil köpüklü, koku ve iritasyonun eşlik ettiği akıntı izlenir. Tedavide ağız yoluyla veya vajinal alınan antibiyotikler kullanılır. Eş tedavisi çok önemlidir ve tedavi tamamlanana kadar ilişki olmamalıdır yoksa enfeksiyon tekrar edebilir.

Bu makale 11 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Banu Çiftçi

Etiketler
Genital bölge
Op. Dr. Banu Çiftçi
Op. Dr. Banu Çiftçi
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube