Tüp bebek erkeğe bağlı zor infertilite olgularında (klinefelter sendromu) tüp bebek

Tüp bebek erkeğe bağlı zor infertilite olgularında (klinefelter sendromu) tüp bebek
Tüp Bebek Erkeğe bağlı zor infertilite olgularında (Klinefelter Sendromu) Tüp Bebek
Azospermi; semen örneğinde hiç sperm olmaması durumudur. Azospermi genel popülasyonda erkeklerin %1'inde görülür. Azospermisi olan erkelerin de %10-15'inde kromozomal anomali görülebildiğinden, bu hastalarda mutlaka kromozom analizi yapılmalıdır. Yapılan kromozom analizi sonuçlarında da en sık görülen problem Klinefelter Sendromu dediğimiz durumdur. Bu durumda normalde 46,XY olan kromozom dizilişi, 47, XXY şeklinde olmaktadır.
Bu hastalığın mozaik tipinde yani anormal dizilime ek olarak normal kromozom yapısı da olanlarda ( 46, XY+ 47,XXY) semen örneğinde çok az miktarda da olsa sperm olabildiği için mikroenjeksiyon yöntemi ile gebelik elde edilebilmektedir. Ancak kromozom yapısı sadece 47,XXY olan hastalarda menide hiç sperm olmama yani azospermi durumu sıklıkla görüldüğünden, çocuk sahibi olabilmek açısından  tek şans TESE dediğimiz, erkeğin yumurtalıklarından biopsi alarak sperm elde edilmesi ve ardından tüp bebek uygulaması yapılmasıdır.
 
KLİNEFELTER SENDROMU OLAN AZOSPERMİK ERKELER DE BABA OLABİLİRLER
Literatrde, Klinefelter sendromu olan erkelerde de, genetik yapısı normal olan azospermik erkeklerle benzer oranda mikro- TESE yöntemi ile sperm elde edilebilmektedir. Biz de yakın zamanda kendi hastalarımızı içeren deneyimlerimizi ve sonuçlarımızı yurtdışı saygın bir dergide yayınladık.  Bu seri literatürde, dünyada en geniş 3. seridir. Gördük ki; Klinefelter Sendromu olmayanlarda mikro- TESE ile sperm bulunma oranı yaklaşık olarak %44 iken, Klinefelter Sendromu olanlarda bu oran yaklaşık %56'ya çıkmaktadır. Gebelik oranları da sendromu olmayanlarda %33 iken, sendromu olanlarda %39 olmaktadır. Bu yayını yaptığımızda toplam 39 denemeyi paylaşmıktık ve şuan toplam yaklaşık 80 uygulama yapmış bulunmaktayız.
 
Sonuç olarak; Klinefelter Sendromu varlığının ümitsiz bir tablo olmadığını, mikro-TESE yöntemi ile sperm elde edilme oranlarının %50'ler civarında olduğunu ve tüp bebek yöntemi ile bu hastaların, diğer erkeğe bağlı sorunu olan hastalarla benzer olduğunu ifade etmeliyiz.

Bu makale 9 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Hakan Yaralı

Etiketler
Erkeklerde kısırlık nedenleri
Prof. Dr. Hakan Yaralı
Prof. Dr. Hakan Yaralı
Ankara - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube