Tot ameliyatı ile idrar kaçırmaya son!

Tot ameliyatı ile idrar kaçırmaya son!

Kadınların korkulu rüyası haline gelen idrar kaçırma problemi kişide depresyona kadar  varan olumsuz sonuçlara neden olduğu ve kişinin sosyal hayatını olumsuz olarak etkilediği aşikardır. Kişinin kendi kontrolü dışında, özellikle öksürme, aksırma, gülme eylemlerinin ardından idrarını tutamaması problemine 'idrar kaçırma' denilmektedir. Her 5 kadından birinin yaşadığı idrar kaçırma probleminin nedenlerinin çeşitlilik gösterdiği, bağ dokusu genetik olarak zayıf ve sarkmaya eğilimli kadınlarda, kronik solunum yolu hastalıkları, zor doğum, aşırı şişmanlık, menapoz, ve kronik kabızlık bu rahatsızlığın nedenlerindendir. Bu rahatsızlık kişinin normal yaşantısını olumsuz yönde etkileyip, depresyona neden olabilmektedir. 45 yaşın üzerindeki kadınların yüzde 50'si bu sorunu yaşamakta ve tedavi yöntemlerinden habersiz hayatını sürdürmektedir.

İdrar kaçırma rahatsızlığının tedavi yöntemleri: "Mesanenin kasılmalarına bağlı bir sorun varsa ilaç tedavisi etkili olabilmektedir. Yan etki olarak idrara çıkmayı zorlaştırabilir ama ilacın kesilmesiyle yan etkiler ortadan kalkar. Diğer bir yöntem ise, idrar kesesi kasının içine botoks enjekte edilmesidir. 7-8 ay etkisini sürdüren bu yöntem, kesin değil geçici bir çözümdür. Egzersiz de bir diğer yöntemdir. Pelvis taban kaslarına yönelik egzersizle yapılmaktadır. Bu tedavi refleks olarak mesanedeki düz kas kasılmalarını da ortadan kaldırabilmektedir. Geçici bir tedavi yöntemidir."

Son yıllarda oluşan ilerlemelerle idrar kaçırmanın (stres ile idrar kaçırma) tedavisinde kullanılan ameliyatın esası zayıflayan ve dengesini (stabilitesini) kaybeden idrar yolunun altına "Hamak" misali bir askı koyarak kapağı güçlendirmek ve dengeli (stabil) hale getirmektir. Bu ürolojide "TOT" diye adlandırılır.

Genel ya da bölgesel (yani belden aşağısını uyuşturarak) anestezi ile yapılır. TOT ameliyatından hastaların %98 i kısa ve uzun dönemde bu tip idrar kaçırma ile karşılaşmamaktadır. Ameliyat vagina içinden yapıldığı için sonrasında kesi olmadığı için hastaların ağrı duyması söz konusu değildir ve ameliyat oldukları belli olmaz.

Bu makale 12 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Alper Başakcı

Op. Dr. Alper BAŞAKCI, 1971 yılında Uşak'ta doğmuştur. Lise öğrenimini 1988 yılında Gaziantep Fen Lisesi'nde bitirdikten sonra Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1994 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise 1995-2000 yılları arasında Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yapmış ve Üroloji Uzmanı olmuştur. Uzmanlık eğitimi sonrasında 2001-2004 yılları arasında Bulancak Devlet Hastanesi'nde, 2004-2005 yılları arasında Banaz Devlet Hastanesi'nde, 2005-2013 yılları arasında Ordu Devlet Hastanesi'nde, 2013-2014 yılları arasında ise Giresun Ada Hastanesi'nde görev yapmış olan Op. Dr. Alper BAŞAKCI, mesleki çalışmalarına 2014 yılından beri Denizli Cerrahi Hastanesi'nde devam etmektedir. Op. Dr. Alper BAŞAKCI, EAU, Türk Üroloji Derneği Batı Karadeniz Şubesi, Üroonkoloji Derneği ve Endoür ...

Etiketler
İdrar kaçırma tedavi
Op. Dr. Alper Başakcı
Op. Dr. Alper Başakcı
Denizli - Üroloji
Facebook Twitter Instagram Youtube