Tiroid bezinin hastalıkları

Tiroid bezinin hastalıkları

TİROİD BEZİ
Tiroid bezi nefes borusunun sağ ve sol tarafında bulunan 20x30 mm boyutunda ve 15-20 gram ağırlığında, T3(Triiyodotironin) ve T4(Tiroksin) hormonlarını sentezleyen iç salgı organımızdır. Tiroid hormon yapımında iyot elementi kullanılır:T3;3 iyot elementi ve T4: 4 iyot elementi içermesi nedeniyle numaralandırma yapılmıştır. T4 kan dolaşımı ile tüm vücutta dağılır. Hücreye girmeden önce T3’e dönüşerek metabolizmada rol alır. Tiroid bezinin hormon yapımı beyinde bulunan hipofiz bezinden salgılanan TSH(Tiroid uyarıcı hormon) tarafından kontrol edilir.

TİROİD BEZİ HASTALIKLARI
Guatr: Tiroid bezi büyümesi
Nodül: Tiroid bezinde mm’den cm’ye kadar değişen boyutlarda, normal dokudan farklı yapıda
doku oluşması
Tiroidit: Tiroid bezinin çoğunlukla mikrobik olmayan iltihabi reaksiyonu 
Hipertiroidi: Tiroid bezinin fazla çalışması
Hipotiroidi: Tiroid bezinin az çalışması

TİROİD HASTALIĞI GELİŞME RİSKİ
• İyot eksikliği olan bölgelerde yaşayanlar
• Ailede tiroid hastalığı olanlar
• Tip 1 DM, Romatoid artrit ve Pernisiyöz anemi gibi otoimmun hastalığı olanlar
• Gebelik ve doğum sonrası dönem
• Çeşitli nedenlerle baş ve boyun bölgesine radyoterapi uygulananlar
• Lityum ve amiodaron gibi iyot içeren ilaç kullananlar
• İnterferon gibi otoimmun reaksiyona neden olan ilaç kullananlar

TİROİD HASTALIĞI TANISI İÇİN:
1. Hormon ölçümü : Venöz kan örneği saat 08-17 00 arasında aç/tok farketmeden alınarak yapılır. Laboratuvar tarafından verilen referans aralıklarına göre T3-T4 normal veya düşük iken TSH yüksek ise tiroid bezi az çalışıyor kabul edilir. T3-T4 normal veya yüksek iken TSH düşük ise tiroid bezi fazla çalışıyor kabul edilir.
2. Otoantikor ölçümü: Anti tiroid peroksidaz(AntiTPO) ve Anti tiroglobulin(Anti Tg) ölçümlerinin yüksek olması vücudun tiroid bezine karşı reaksiyon gösterdiğini; otoimmun hastalık olduğunu belirtir.
3. Tiroid ultrasonografisi: Ses dalgalarının dokudan geçirgenliği hesaplanarak tiroid bezi boyutu, nodül olup olmadığı; var ise yapısı ve özellikleri değerlendirilir.
4. Tiroid sintigrafisi: Radyoaktif madde verildikten sonra tiroid bezinde tutulma oranına göre tiroid bezi aktivitesi konusunda bilgi verir. Gebelikte ve emzirme döneminde yapılmaz.
5. Tiroid ince iğne aspirasyon biyopsisi: Ultrasonografi ile tespit edilen ve 1 cm üzerindeki tüm nodüllerde uygulanır. Anestezi olmadan, ince iğne ile az miktarda sıvı basit bir işlemle alınarak patolojik olarak incelenir. Yeterli olmaz ise 3 ay içinde tekrar edilebilir.
 

Bu makale 15 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Mustafa Sait Gönen

Etiketler
Tiroid bezi
Prof. Dr. Mustafa Sait Gönen
Prof. Dr. Mustafa Sait Gönen
İstanbul - Dahiliye - İç Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube