Skolyozda erken tanı önemlidir!!

Skolyozda erken tanı önemlidir!!

*Skolyoz nedir?

Skolyoz ( omurga eğriliği) omurganın; sağ ya da sol yana doğru eğrilmesi anlamına gelmektedir.

Normal  ve sağlıklı omurgada omurlar arkadan bakıldığında düz bir hat şeklinde uzanır. Skolyozda ise; ( yukarıdaki fotoğrafta olduğu gibi) omurlar sağa ve sola doğru yer değiştirir ve aynı zamanda kendi eksenleri etrafında da dönebilir.

Omurgaya arkadan bakıldığında S şeklinde belli olabilir ya da hiçbir belirti vermeyip öne doğru eğildiğinde ya da röntgen yardımıyla teşhis konulur.

Günümüzde bir çok insanın omurgasında az ya da çok olacak şekilde skolyoz vardır. Bu da daha çok çantaların tek taraflı kullanılması ve bilgisayar başındaki yanlış duruşlardan kaynaklanabilmektedir. Eğer 10 dereceden fazlaysa ve varsa yapılacak gerekli tetkikler sonrasında skolyoz tanısı konulur ve hemen tedaviye başlanması gerekebilmektedir Erken teşhis ve tedavi de  yüzde yüze yakın başarı şansı vardır.

*Skolyozun Belirtileri  Nelerdir?

1)Kalçalar ve omuz seviyeleri arasında eşitsizlik görülüyor.

2)Göğüs kafesinde asimetri  ve bir kürek kemiğinde yükselti olabiliyor.

3)Bir bacağın daha uzun olduğu hissine kapılmak.

4)Kollar ile vücut arasındaki mesafesinin ve vücut görüntüsünün bozulması.

5) Rastgele çekilen röntgen filmlerinde fark edilebiliyor.

6) Antrenör ya da beden eğitimi fark edebiliyor.(Cümle anlaşılamamaktadır)

*Skolyoz Tipleri Nelerdir?

1) Doğuştan ( konjenital) :Doğuştan skolyoz hastalığı tıpkı çocuk felci veya beyin felci durumları sonucunda oluşan skolyoz gibi omurganın göğüs veya bel bölgelerinde görülen yana doğru eğriliğidir.Doğuştan skolyoz 0-3 yaş arasında görülebilmektedir

2) Polio ( çocuk felci) : Beyin felci veya kas erimesi gibi durumlardan ötürü kas felci oluşabilir. Bu da durduk yere skolyozun oluşmasına neden olabilir.

3) İdiyopatik Skolyoz: Skolyozda en sık görülebilen çeşittir. Kalıtsal olabileceği düşünülmektedir. Daha çok ergenlik döneminde ortaya çıkar. Kız çocuklarında psikolojik sorunlara bile dayanabilir. O dönemde kız çocuklarının göğüslerini saklama çabası bile skolyoza neden olabilmektedir.. Çocuğun omurgası büyüyünceye kadar düzenli  bir şekilde kontrol edilmesi gerekir. Öne doğru eğilmede daha çok fark edilir ve ameliyatlık duruma gelmeden tedaviye başlanılması gerekir.

4) Serebral Palsi : Spastik olan hastalarda skolyoz çok fazla görülebilmektedir. Sürekli tekerlekli sandalyede oturmak zorunda kalan hastalarda da oturma pozisyonundan ötürü skolyoza rastlanabilmektedir.

**SKOLYOZ TEDAVİ YÖNTEMLERİ:

Başta da belirttiğimiz üzere erken teşhis edildiğinde büyük başarı sağlanabilmektedir.

-Yüzde yirminin altında skolyozu olanlar gözlem altında tutulur. Egzersizler verilir. Kasları güçlendirmek için pilates,yüzme vs önerilir.

-Yüzde otuz ve üzerinde olan skolyozlara da ilerlememesi için korse önerilir.

-Yüzde kırk ve üzerinde olan skolyozlarda ise istisnai haller haricinde cerrahi yöntem kaçınılmaz olabilmektedir.. Ergenlik döneminde omurgası büyümekte olan bir çocuk için de istisnai haller haricinde cerrahi yöntem kaçınılmaz olabilmektedir. 

Bu makale 13 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Aybars Akkor

Op. Dr. Aybars AKKOR, 1962 yılında İstanbul'da doğmuştur. İlköğrenimini 1973 yılında Yeşilyurt Hamdullah Suphi Tanrıöver İlkokulu'nda ve birincilik derecesi ile girdiği lise eğitimini İstanbul Alman Lisesi'nde bitirmiştir. Türkiye 17.si olarak başladığı tıp eğitimini ise 1987 yılında İstanbul Üniversitesi'nde başarı ile tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. 1984 yılında Danimarka Tıp Yaz Okulu'nda ve 1985-1987 yılları arasında Alman Hastanesi'nde stajlarını yapmıştır. İhtisasını ise 1988-1994 yılları arasında İstanbul Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi, Beyin ve Sinir Cerrahisi Kliniği'nde yapmış ve Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı olmuştur. 1991 yılında Prof. Dr. Gazi YAŞARGİL'in İsviçre Zürih Üniversitesi'ndeki ameliyatlarına gözlemci olarak katılmış olan Op. Dr. Aybars AKKOR, İstanbul Üniversitesi’nde Hastane Yönetimi ü ...

Etiketler
Skolyoz nasıl anlaşılır
Op. Dr. Aybars Akkor
Op. Dr. Aybars Akkor
İstanbul - Beyin ve Sinir Cerrahisi
Facebook Twitter Instagram Youtube