Skolyoz

Skolyoz

Skolyoz, omurganın göğüs veya bel bölgelerinde görülen sağ veya sol yana doğru eğriliğidir.  Tüm nüfusdaki skolyoz görülme oranı % 1-2 civarındadır. Nüfusun yaklaşık yüzde 7-8 inde 10 dereceyi geçmeyen eğriliklerin görülmesi olağan bir durumdur. Spinal asimetri adı verilen bu durumun insan sağlığına hiçbir zararlı bir etkisi olmadığı bilinmektedir. Skolyoz, 10 derecenin üzerindeki omurganın yana eğriliği olup birçok nedeni vardır.

Sebebleri Nelerdir?

Skolyoz bazen bir hastalığın belirtisi olarak bazen de başlı başına skolyoz hastalığı olarak karşımıza çıkar.

Konjenital (doğuştan) skolyoz: Omurganın anne karnında gelişimi sırasında bir aksaklık ile meydana gelen omurga şekil bozukluğu neticesinde oluşan skolyoz

Polio (çocuk felci), çocuk beyin felci veya kas hastalıkları gibi birincil hastalıkların omurganın şeklini bozması neticesinde meydana gelebilen skolyoz.

Omurga veya karın içi tümörlerin meydana getirdiği skolyoz.

İdiyopatik (nedeni bilinmeyen) skolyoz. Doğumda düzgün olan omurgada sebebini bilmediğimiz bir nedenle ortaya çıkan şekil bozukluğudur.

İdiyopatik (nedeni bilinmeyen) Skolyoz

İdiyopatik skolyoz en sık karşılaşılan skolyoz tipidir. Gerçek sebebi tam olarak bilinmemektedir. Hastaların çoğu deformite geliştikten sonra doktor karşısına çıkarlar.

Belirtileri

·         Omuzlardaki asimetrik duruş

·         Kalçalardaki asimetrik duruş

·         Bel ve sırttaki katlantılardaki asimetri

·         Kürek kemiklerindeki asimetri

·         Bacaklara göre gövdenin kısa görünmesi

·         Pantolon veya etek boyunun asimetrik duruşu

·         Sırt ve/veya bel ağrısı

·         Yorgunluk

·         Nefes darlığı

Tedavi:

idiyopatik skolyozda tedavi seçenekleri eğriliğin büyüklüğüne ve hastanın yaşına göre göre değişmektedir. Gözlem, korse ve/veya cerrahi tedavi seçenekleridir. Skolyoz tedavisinde; eğriliğin büyüklüğü, hastanın yaşı, omurganın mevcut esnekliği sonuçları oldukça etkilemektedir. Amaç olabildiğince düzgün sağlıklı bir omurga elde etmektir. Teknolojik ilerleme ve bu konudaki tıbbi bilgilerimizin artması ile cerrahi operasyonlar günümüzde daha güvenli olarak yapılmaktadır.

Bu makale 10 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Erkam Kömürcü

Doç.Dr. Erkam KÖMÜRCÜ, 1979 yılında Ankara'da doğmuştur. İlk ve orta öğrenimini Ankara’ da tamamladıktan sonra 1996 yılında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak 2002 yılında tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise 2008 yılında Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yapmış ve Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı olmuştur. Uzmanlık eğitimi sonrasında, 2011 yılında Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Tıp Fakültesinde Yardımcı Doçent olarak atanan Erkam Kömürcü 2013 yılında Amerika Birleşikeşik Devletleri Los Angeles’de omurga üzerine dünyaca ünlü UCLA Spine Center’ de Prof. Dr. Jeffrey C. Wang nezaretinde3 ay omurga cerrahisi eğitimini tamamladı. 2015 yılında girdiği Doçentlik Sınavında başarılı olarak Doçent ünvanını almaya hak kazanan akademisyen çocuk ve yetişkin omurgacerrahisi, ...

Etiketler
Omurga sağlığı
Doç. Dr. Erkam Kömürcü
Doç. Dr. Erkam Kömürcü
Bursa - Ortopedi ve Travmatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube