Skleroterapi (iğne ile varis tedavisi) ve köpük tedavisi sık sorulanlar

Skleroterapi (iğne ile varis tedavisi) ve köpük tedavisi sık sorulanlar

SKLEROTERAPİ (iğne ile varis tedavisi) ve Köpük Tedavisi

Skleroterapi veya diğer adıyla iğne tedavisi varisli damarların içerisine çok ince iğnelerle ilaç enjekte ederek varisi yok edilmesi işlemidir.

Damar içine enjekte edilen ilaç damar duvarını tahriş ederek damarın önce tıkanmasına ve zamanla yok olmasına neden olur.

Varisli damarların yaygınlığına göre tek seansta veya daha fazla seansta tedavi yapılır. Tedavi çok ince iğnelerle yapıldığı için ağrılı değildir ve işlem sonrası kişi normal faaliyetlerini yapabilir.

Skleroterapi damarların görülmesini kolaylaştıran özel cihazlar (veinlite) eşliğinde yapıldığı zaman başarı oranı daha yüksektir.

Nadiren olsa da ciltte  renk değişikliği, alerjik reaksiyon, tromboflebit gibi riskleri mevcut olup uzman kişiler tarafından yapılması gerekir.

Bazı hekimler tüm varislerin skleroterapi ile tedavi edilebileceğini söylerse de bu tedavinin ana problem ortadan kalktıktan sonra küçük çaplı damarlar için uygulanması gerekir ve estetik varis cerrahisinin önemli bir yöntemidir.

KÖPÜK SKLEROTERAPİSİ

Skleroterapi sırasında kullanılacak ilaç miktarını azaltmak amacıyla ilacın belirli oranlarda hava ile karıştırılarak köpük haline getirilip damar içerisine verilmesi işlemidir.

Skleroterapi Nedir?

Skleroterapi (Sclerotherapy) küçük varislerin tedavisinde kullanılan bir enjeksiyon yöntemidir.

İşlem yok edilmesi hedeflenen damarların içerisine çok ince iğnelerle damarı tıkayıcı ilaç verilmesidir. Verilen ilaç dammar iç yüzeyinde harabiyete yol açar ve bu harabiyet sonucunda damar tıkanır ve zamanla yok olur. Bir seansta pek çok damar yok edilebilir.

Bu amaçla çeşitli ilaçlar kullanılsada en sık kullanılan ilaç polidocanol (aethoxysclerol) dur.

Örümcek Kılcal Damarlar Nedir?

Örümcek kılcal damarlar çapları çapları 1 mm nin altında olan ve örümcek ağı tarzında yayılan küçük varislerdir.

Tedavi Nerede Yapılır?

Bu tedavi muayenehane veya hastanede yapılabilir. Anestezi gerektirmez. Çok ince iğneler kullanıldığı için acı/ağrı hissedilmez veya çok az hissedilir.

Skleroterapi için Kullanılan İlaçlar Hangileridir?

Skleroterapi için kullanılan birkaç ilaç türü mevcutsada en sık kullanılan ve bizimde tedavis için kullandığımız ilaç Aethoxysclerol dür.  

Büyük Varislere de Skleroterapi Uygulanabilirmi?

Büyük damar varislerinin tedavisi küçük ve kılcal varislerin tedavilerinden farklıdır. Ultrason eşliğinde yapılan köpük skleroterapi büyük damarların tedavisinde kullanılan bir yöntemdir. Ancak bu tip damarların tedavisinde daha etkin ve emniyetli başka yöntemler olduğunu düşündüğüm için ben bu yöntemi büyük damarlar için kullanmıyorum.

Tedavi için Kaç Seans Gereklidir?

Uygulanması  gereken seans sayısı kişiden kişiye değişmekle beraber az varisi olanlarda 1-2 seans, daha yoğun varislerde ise 2-4 seans yeterli olmaktadır.

Tedavi Sonrası Günlük Faaliyetler Yapılabilirmi?

Günlük  faaliyetler kesinlikle kısıtlanmaz, tam tersine hastalarımızın işlem sonrası hemen yürümesini önermekteyiz.

Skleroterapi Ağrılı – Acılı bir işlem midir?

İşlem sırasında mevcut olan en ince iğneler kullanıldığı için hemen hemen hiç ağrı/acı duyulmaz. Hastalarımızın büyük çoğunluğu işlemin beklediklerinden çok daha acısız ve kolay olduğunu söylemektedir.

Kılcal Varisler Tedavi Edilmezse ne olur?

Eğer kılcal damarların oluşmasına neden olan büyük bir damar yetmezliği veya geriye kaçıran bir kapakçık yoksa kılcal damarlar bir tehlike oluşturmazlar. Bu tip damarlar estetik açıdan problem yaratırlar. Genede hastalarımız yaygın kılcal damarlara uyguladığımız tedavilerden sonra bacaklarındaki karıncalanma ve huzursuzluğun kaybolduğunu bildirmektedirler..

Kol Damarlarına ve Yüzdeki damarlarada skleroterapi uygulanabilirmi?

Bazı uygulamacılar yüzdeki kılcallar içinde skleroterapi uygulamaktadır. Ancak ben bu amaçla kaliteli bir cilt laser cihazı ile yapılacak bir tedavinin daha uygun olacağını düşünmekteyim. Koldaki yüzeysel damarlar estetik açıdan rahatsızlık oluşturuyorsa skleroterapi yapılabilir.

Bu damarların yok edilmesi herhangi olumsuzluk yaratırmı?

Varisli küçük damarlar herhangi bir görevi olan damarlar değillerdir ve yok edilmeleri hiç bir olumsuzluk yaratmaz. Tam tersi estetik ve bazı hafif şikayetlerin ortadan kalkması yönünden faydalıdır.

Herkese Skleroterapi Yapılabilirmi?

Hamile ve emziren kadınlar dışında herkese sikleroterapi uygulanabilir. Diğer bazı kısıtlayıcı durumlar olarak cilt enfeksiyonları, kontrol altında olmayan şeker hastalığı, ateş, derin ven trombozu, Coumadin ve kortizonlu ilaç alan hastalar sayılabilir.   

Skleroterapi öncesi herhangi bir özel hazırlık gerekir mi?

İşlem için özel bir hazırlık gerekmez. İşlemden 5 gün öncesine kadar epilasyon, solarium uygulaması, güneşlenmek istenmeyen durumlardır.

Bir Skleroterapi Seansı ne kadar sürer?

İşlem süresi hastaya göre değişmektedir, ancak genel olarak bir seans 30-45 dk arası sürmektedir.

Skleroterapi işlemi sonrası neler olur?

İşlem sonrası bir rahatsızlık hissedilmez, fazla varisi olan hastalarda nadiren hafif bir ağrı olursa parasetamol gibi bir ağrı kesiciyle yok olur. Enjeksiyon yeri ilk başta silgiyle silmiş gibi görülürsede biraz sonra o sahada hafif bir kızarıklık ve reaksiyon olacaktır. Damarın çapına bağlı olarak bazen bandaj veya varis çorabı uygulanabilir. Damardaki reaksiyon ve tam yok olması bir kaç hafta sürer. Hastaların bu konuda bilinçli ve sabırlı olması önemlidir. Uygulamadan hemen sonra hastalarımız yürüyebilir ve günlük faaliyetine dönebilir.

Skleroterapi Ne zaman Yapılmalıdır?

Uygulama için mevsimsel bir kısıtlama olmamasına karşın bizim tercihimiz işlem öncesi ve sonrasında mümkün olduğunca güneşle temasın olmaması yönündedir. Tedavi sonrası o bölgenin güneşe maruz kalması ciltte renk değişikliği olma riskini arttırır.

Skleroterapinin yan etkileri nelerdir?

Enjeksiyon yerinde kızarıklık ve hafif kabarıklık beklenen durumlardır. Alerjik durumlar çok nadirdir ancak uygulamayı yapacak hekimin buna karşın önlemlerini almış olması ve tecrübesi önemlidir. Günlük maksimum ilaç dozu kesinlikle aşılmamalıdır. Çok önemli bir diğer konu aceleci yapılan tedavilerde uygulanan yüksek ilaç konsantrasyonlarının veya damar dışarısına ilaç verilmesinin yaratabileceği cilt enfeksiyonu, damar enfeksiyon ve pıhtısı ve uzun dönemde ciltte olabilecek renk değişiklikleridir. Bu nedenle sikleroterapi bu konuda tecrübeli hekimler tarafından uygulanmalı, tedavi için hem hasta hem hekim sabır göstermeli, aceleci yaklaşımlar olmamalıdır.

İğne korkum nedeniyle Skleroterapi olamıyorum, ne yapmalıyım?

Skleroterapide kullanılan iğneler çok ince olup acı / ağrı nedeni olmasa da iğne korkusu anlaşılabilir bir durumdur. Bu tip hastalarımıza önerim kaliteli bir cilt lazeri ile varislerinin tedavisidir. Burada dikkat edilmesi gereken konu kullanılacak lazer cihazının türü ve kalitesidir. Varis tedavisi için temel kuralları belirleyen kurul olan “European Society for Vascular Surgery” (Avrupa Damar Cerrahisi Derneği) bu nedenle Nd-YAG lazer tedavisini önermektedir.

Allerjim nedeniyle Skleroterapi olamıyorum, ne yapmalıyım?

Alerjik bünyesi olan ve bu nedenle kullanılacak ilaca karşı alerji gelişme riski olan hastalar için işlem öncesi ilaç tedavisi yaparak skleroterapi yapılabilirse de bu tip hastalarda cilt lazeri (nd-yag lazer) uygulaması ile varies tedavisi daha uygun olacaktır.

Bu makale 20 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Ertuğrul Özal

Prof. Dr. Ertuğrul ÖZAL, 1962 yılında Antakya' da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından, Gülhane Askeri Tıp Akademisi' nde başladığı tıp eğitimini 1986 yılında tamamlamış ve tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, 1990-1995 yılları arasında yine Gülhane  Askeri Tıp Akademisi' nde yapmış ve Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı olmuştur. 1995-1997 yılları arası GATA Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı' nda Uzman Doktor, 1997-1998 yılları arası İngiltere Birmingham Hospital ve London Great Ormond Street Hospital da, 1999-2001 yılları arası GATA Kalp ve Damar Cerrahisi AD. Yardımcı Doçent, 2001- 2007 yılları arası GATA Kalp ve Damar Cerrahisi AD. Doçent, 2008- 2011 yılları arası GATA  Kalp ve Damar Cerrahisi AD. Profesör unvanı almıştır. Prof. Dr. Ertuğrul ÖZAL, 2011-2013 yılları arası Özel Çankaya Hastanesi Ankara Kalp Damar C ...

Etiketler
Lazerle varis tedavisi
Prof. Dr. Ertuğrul Özal
Prof. Dr. Ertuğrul Özal
Ankara - Kalp Damar Cerrahisi
Facebook Twitter Instagram Youtube