Ruhsal sorunlar hastalık mıdır?

Ruhsal sorunlar hastalık mıdır?

Hepimizin yaşamında zaman zaman mutsuzluk, korku, kaygı, gibi sorunlar olabilir. Bu şikayetlerin hastalık olabilmesi için belli bir süre ve belli şiddette olması gerekir. Örneğin sevdiğimiz bir arkadaşımızı kaybettik üzüldük ama bu kayıp depresyona dönmeden 5-10 gün sonra hayatımız normale döndü, bunu depresyon olarak nitelendirmek mümkün değildir.

Gece korkuyla uyandık nefes alamadık, boğulacağım hissi yaşadık ama sonraki günlerde bir daha tekrarlamadı. Biz yaşadığımız olayı yediğimiz ağır bir yemeğe ya da içilen fazla alkole bağladık geçip gitti. Anlatılan durum panik atakmış gibi görünüyor ama devam etmemesi, bir kere olup bir daha olmaması nedeniyle bu yaşanılan durumu panik atak olarak nitelendirmek mümkün değildir. İnternet üzerinden belirtileri okuyup benim hastalığım buymuş diyen insanları yanıltan budur.

Depresyonda ağlama var ağlıyorum, uykusuzluk var uyuyamıyorum, ölüm düşünceleri var bunları yaşıyorum diyen insanlar hemen kendilerine depresyon tanısı koyabiliyorlar. Ya da içimde bir ses konuşuyor olsa olsa şizofren olurum diyerek kendilerinin şizofren olduğuna inanıyorlar. Gerek depresyonun gerekse şizofreninin tanısının konulabilmesi için başka şikayetlerin de olması gerektiğini bunların depresyon için 15 gün, şizofreni için en az 6 ay boyunca sürmesi gerektiğini göz ardı ediyorlar. Psikiyatrinin en çok yanıltan yanı diğer hastalıklar gibi kan tahlillerinin, beyin tomografilerinin tanıda yardımcı olmamasıdır. Bunların yerine olan testler tanıyı desteklemekte ama tam tanı koydurmamaktadır.

Sonuç olarak ruhsal sorunlar sağlıklı insanda da ara ara gözlenebilecek durumlardır. Tanı koyulabilmesi için bunların bir psikiyatrist tarafından değerlendirilmesi ancak belli kriterlere uyduğu zaman hastalık denilmesi uygundur. Yoksa sağdan soldan duyup kendimize koyduğumuz tanılar yanıltıcı olacaktır.

Bu makale 8 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. R. Sabri Yurdakul

Uzm. Dr. R. Sabri YURDAKUL, 1960 yılında Ankara’da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimin ardından Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1985 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Ankara Numune Hastanesi‘nde yapmış ve 1992 yılında  Psikiyatri Uzmanı olmuştur.  Aynı zamanda Hacettepe Üniversitesi Psikolojik Danışma Rehberlik Bölümü’nde özel öğrenci olarak da eğitim almıştır. Uzmanlık eğitimi sonrasında 1992 yılında Adana Ruh Sağlığı Hastanesi'nde çalışmalarına başlamış olan Uzm. Dr. R. Sabri YURDAKUL, daha sonra Yaprak Psikiyatrik ve Psikolojik Danışma Merkezi'ni kurmuştur. Bu süre zarfında psikodrama eğitimleri yanında, kognitif terapiler ve gestalt terapisi eğitimlerine devam etmiş, gerek bireysel gerekse grup terapileri uygulamasının yanı sıra birçok anaokulu, kolej ve dershanede konferans ...

Etiketler
Psikolog
Uzm. Dr. R. Sabri Yurdakul
Uzm. Dr. R. Sabri Yurdakul
Adana - Psikiyatri
Facebook Twitter Instagram Youtube