Periodontoloji(diş eti hastalıkları) ve tedavisi

Periodontoloji(diş eti hastalıkları) ve tedavisi
Periodontoloji dişlerin çene kemikleri içerisinde tutunmasını sağlayan yapıları inceleyen bilim dalıdır. Bu yapılar dişeti, sement (kök yüzeyi) , alveol kemiği (çene kemikleri) ve periodontal membrandır.


Sağlıklık dişeti açık pembe renkli,portakal kabuğu görünümlüdür ve dişi sıkıca sarar.Ağızda çürük olmasa bile,diş eti sağlığının kötü durumda olması ilerleyen dönemlerde dişin kaybına neden olabilir.


 
Diş eti iltihabının ilk aşamasına ''gingivitis'' denir.Gingivitis düzenli ağız bakımı ve temel diş taşı temizliği ile geri döndürülebilir.Diş etinin basit iltihabı ilerlerse ''periodontitis'' denilen ve çene kemiğinin kaybına neden olan diş eti hastalığına neden olabilir.


 
Diş eti hastalıklarının nedenleri:


 
Genetik Faktörler
 
Sigara
 
Hormonal değişiklikler
 
Kötü Ağız Hijyeni
 
İlaç kullanımı
 
Diabet
 
Kötü Yapılmış Kuron ve Köprüler
 
Kötü Beslenme
 
 
Dişeti Hastalığının Belirtileri:
 
Dişlerde kaşıntı ve rahatsızlık hissi
 
Dişeti cebinden iltihap gelmesi
 
Dişetlerinde çekilmeler, dişlerde sallanmalar
 
Diş ve dişeti kenearında siyah alanlar
 
Ağız kokusu ve ağızda kötü tat
 
Dişetlerinde yanma,kızarıklık,şişlik
 
Stres ve Diş Gıcırdatma
 
 
Dişeti Hastalığında Uygunlanan Tedavi Yöntemleri:

 
Profesyonel Diş Taşı Temizliği:Diş ve dişeti kenarında oluşan diştaşları ve zararlı dokular uzaklaştırılır.Ağızda sürekli diştaşı meydana geliyorsa düzenli olarak(6 ayda bir) diştaşı temizliği yapılması gerekir.


 
Küretaj(Kök Yüzeyi Düzleştirme):Diş taşları ve zararlı dokulaar diş eti cebini ve kök yüzeyini kaplamışsa uygulanır.Diş kök yüzeyindeki diştaşları ve zararlı dokular küret veya lazerle uzaklaştırılır ve dişetinin kök yüzeyini sıkıca sarması sağlanır.


 
Flap Operasyonu:Kök yüzeyindeki taşlar ve zararlı dokular küretajla yeterince uzaklaştırılamayacaksa o bölge cerrahi olarak açılır.Zararlı dokular ve gerekiyorsa dişetinin bir kısmı çıkartılır.Açılan bölgede kemik kaybı çok fazla ise işlem sırasında yapay kemik grefti veya hastadan alınan kemik dokuları konulabilir.
 

Bu makale 17 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Dt. Çağdaş Kışlaoğlu

Etiketler
Dişeti
Uzm. Dr. Dt. Çağdaş Kışlaoğlu
Uzm. Dr. Dt. Çağdaş Kışlaoğlu
İstanbul - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube