Omurga cerrahisinde yeni teknolojiler

Omurga cerrahisinde yeni teknolojiler

Toplumda sıklıkla görülen omurga hastalıkları hareket kabiliyetini kısıtlayarak yaşam kalitesini düşürüyor. Vücudun en çok yüke maruz kalan bölümü olan omurgada ortaya çıkan rahatsızlarda enstürmantasyon yani vidalama yöntemi hasta konforunu artırıyor. Omurga vidalama ameliyatlarında kullanılan O-Arm teknolojisi ise hata payına yer bırakmıyor. 

Vidalama ameliyatı yaygın kullanıyor

Özellikle yaşlılığa bağlı omurga şekil bozukluklarında, omurilik kanalındaki basılarda, omurga tümörlerinde, çocukluk çağı ve gençlik dönemi omurga eğriliklerinde, omurganın bazı gelişimsel hastalıklarında ve travmaya bağlı kırılma ve çıkmalarda vidalama ameliyatı sıklıkla kullanılmaktadır. Omurgaya vida yerleştirmesi işlemi, kemiklerin birbirini taşıyamaz hale gelmesi sonrasında bir destek gereksinimi ortaya çıkması nedeniyle yapılmaktadır. Burada amaç desteğini ve dengesini kaybetmiş omurgaya yeniden sağlam bir yapı kazandırılmasıdır. Halk arasında “platin yerleştirme “olarak da bilinen bu ameliyatlarda, titanyum alaşımlı vidalar kullanılmaktadır. Platin olarak bilinmesinin aksine bu ameliyatlarda platin hiç kullanılmamıştır.

3 boyutlu görüntü ile başarı oranı artarken hata payı sıfırlanıyor

Omurgaya vida yerleştirilmesi gereken yer anatomik bölgeye göre değişmekle birlikte 1-2 mm hassasiyet ile tespit edilmelidir. Omurga vidalama ameliyatları yakın zamana kadar skopi denilen C kollu ve 2 boyutlu görüntü verebilen röntgen cihazıyla yapılmaktaydı. Bu ameliyatlarda vidanın istenmeyen bir bölgeye gitme ihtimali bulunduğu için yeni bir ameliyat riski doğuyordu. Ancak günümüzde 3 boyutlu tomografi görüntüsü alabilen Ameliyat sırasında kullanılabilenTomografi( O-Arm)  teknolojisiyle gerçekleştirilen vidalama ameliyatlarında hata payının kalmadığı görülmektedir. 

Günümüzde otomobillerde kullanılan navigasyon sistemleri gibi tüm hedefleri ileri derecede hassasiyetle gösterebilen tıbbi Nöronavigasyon sistemleri mevcuttur. Bununla beraber O-Arm cihazıyla ameliyat sırasında steril şartlarda tomografi çekme imkanı bulunmaktadır. Bu sistemler birbiriyle senkronize şekilde çalışmaktadır. Ameliyat sırasında 1-2 mm’lik hassasiyet gerektiren vidaların güvenle yerleştirilmesi sağlamaktadır.  

Hasta kısa sürede ayağa kalkıyor

Ameliyat sırasında tomografi çekilmesini sağlayan O-Arm cihazı ile gerçekleştirilen omurga vidalama ameliyatlarının farklı avantajlar da bulunmaktadır. 

• Her aşamada cerraha kritik bilgi verir, hastalığın tekrarlanma riski sıfırlanmış olur.

• Hasta klasik yöntemlere göre daha fazla radyasyon almaz.

• O-Arm görüntüleme sistemi, küçük kesiyle daha az girişimsel ameliyat imkanı sunduğu için hastaya hızlı iyileşme imkanı sağlar ve kanama azdır.

• Bu sistem kompleks ameliyatların taşıdığı büyük riskleri en aza indirir.

• Vidaya bağlı felç riski ortadan kalkmaktadır. 

Bu makale 11 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Ramazan Sarı

Dr. Öğr.Üyesi. Ramazan SARI, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından 1994 yılında Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitiminin 2000 yılında tamamlamış ve tıp doktoru unvanı almıştır. 2001 yılında Bartın 2 No'lu Merkez Sağlık Ocağı'nda pratisyen hekim olarak, 2001 -2004 yılları arasında Bartın 112 Komuta Kontrol Merkezi'nde Başhekim olarak, 2002 - 2003 yılları arasında ise Malatya Altay Kışlası'nda Tabip Teğmen olarak görev yapmıştır.  Dr. Öğr.Üyesi.Ramazan SARI, 2004 2010 yılları arasında S.B. Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Beyin ve Sinir Cerrahi ihtisasını tamamlamış ve Uzman Doktor unvanı almıştır. Ardından 2010 -2012 yılları arasında Tokat Devlet Hastanesi'nde Uzman Hekim olarak, 2012 yılında Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde ve 2012 - 2014 yılları arasında Medipol Üniversitesi Bağcılar Hasta ...

Etiketler
Omur kemiği
Doç. Dr. Ramazan Sarı
Doç. Dr. Ramazan Sarı
İstanbul - Beyin ve Sinir Cerrahisi
Facebook Twitter Instagram Youtube