Myelodisplastik sendrom ( mds )

Myelodisplastik sendrom ( mds )

Kansızlık, kanamalar ve enfeksiyonlarla ortaya çıkabilen, sıklıkla orta - ileri yaşlarda görülebilen bir sendromdur. Hastalık erkeklerde kadınlara göre daha sık görülür. MDS çocuklarda da tanımlanmıştır. Günümüzde insan ömrünün uzaması, radyoterapi, kemoterapi, kimyasallarla artan temas sonucunda sendromun görülme sıklığı ne yazık ki giderek artmaktadır. Sendromun içeriğinde refrakter ( dirençi ) kansızlıktan ( RA ), akut lösemiye ( AML ) kadar giden bir grup hastalık bulunmaktadır. Yirminci yüzyılın başlarından itibaren ayrı ayrı refrakter anemi, ring ( yüzük ) sideroblastik anemi, prelösemi, kronik myelomonositik lösemi ( KMML ) olarak tanımlanan bu hastalıklar, seksenli yılların başlarından itibaren yapılan sınıflandırmalarla ( FAB - WHO ) myelodisplastik sendrom ( MDS ) başlığı altında toplanmışlardır.

Bu hastalık grubunda sadece alyuvarların azlığı ile birlikte olan dirençli anemiler (refrakter – RA ) de vardır, akut ve kronik lösemiler de. Bu nedenle myelodisplastik sendromlu hastalar; hastalığın alt gruplarına, morfolojik - sitogenetik anomalilere, moleküler mutasyonlara, hastaların yaşlarına ve birlikte olan hastalıklara bağlı olarak çok farklı yaşamlar sürebilirler.

Hastalığın tanı ve ayırıcı tanısında; çevresel kandaki sitopeni, bisitopeni ya da pansitopeni ( bir, iki ya da üç grup kan hücresinde azalma ), sıklıkla myelodisplastik değişikler içeren, hücrelerden zengin ( hipersellüler ), daha seyrek olarak da hücrelerden fakir ( hiposellüler ) kemik iliği bulguları, bazı alt gruplarda dalak büyüklüğünün varlığı ( splenomegali ), mutasyonlar, sitogenetik anomaliler yardımcı olurlar.

Ayırıcı Tanı:

Kemik iliği yetmezlikleri ( aplastik anemiler , PNH... )

Lösemiler ( KML, HCL...)

Anemiler ( B12, folik asit eksiklikleri...)

Lökopeni ve trombositopeniler ( İTP, idyopatik sitopeniler...)

Diğerleri ( idyopatik displaziler, Felty sendromu, folik asit antogonistleri ...)

Tedavi :

Hastalarda, MDS'nin alt gruplarının özelliklerine bağlı olarak önemli ölçülerde değişmek üzere; hastalığa yönelik ( spesifik ) ve destek tedavilerden söz edebiliriz.

Spesifik ( doğrudan hastalığa yönelik ) tedaviler:

Sitozin arabinozid, antrasiklinler, azasitidin, desitabin, topotekan, isotretinoin, lenalidomid, arsenik trioksit...gibi ilaçların kullanımları.

MDS'li hastalarda allojenik kök hücre transplantasyonu da önemli bir tedavi seçeneği olarak dikkate alınmalıdır. Hastanın yaşı, uygun vericiler ( akraba – akraba dışı ) , hastalığın alt grupları ve birlikte olan hastalıklar gibi faktörler bu tedavi seçeneğinin uygulanmasını ve başarılarını önemli ölçüde etkiler.

Destek tedavileri:

Eritrosit ( alyuvar ) ve trombosit ( platelet ) transfüzyonları, büyüme faktörleri ( G-CSF, GM-CSF ), eritropoietin ( EPO ), demir bağlayıcı ajanlar hastalığın alt tiplerine bağlı olarak hastalar uygulanabilir.

Hastaların izolasyonu, ağız bakımları, enfeksiyonlara karşı değişik antibiyotik, antifungal ve antiviral ilaçların kullanımı tedavilerdeki diğer yaklaşımlardır.

Prof.Dr.Vasıf Akın UYSAL

Hematoloji

Bu makale 19 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Akin Uysal

Prof. Dr. Vasıf Akın UYSAL, tıp eğitimini 1963-1969 yılları arasında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise yine Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yapmış ve 1973 yılında İç Hastalıkları Uzmanı olmuştur.

1973-1978 yılları arasında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Kliniği Başasistanı olarak, 1978-1988 yılları arasında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları - Hematoloji - Onkoloji Ünitesi Doçenti olarak, 1988-2013 yılları arasında aynı anabilim dalında Profesör olarak görev yapmış olan Prof. Dr. Vasıf Akın UYSAL, mesleki çalışmalarına şu anda Özel Koru Ankara Hastanesi'nde devam etmektedir.

Etiketler
Kansızlık hastalığı belirtileri
Prof. Dr. Akin Uysal
Prof. Dr. Akin Uysal
Ankara - Dahiliye - İç Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube