Mr mı ultrason mu?

Mr mı ultrason mu?

Mr mı? Ultrason mu?

Halen kas ve iskelet sistemini ilgilendiren rahatsızlıkların tanısında MR (Manyetik rezonans görüntüleme), şüphesiz en etkili tanı koyma yöntemidir. Fakat MR ‘ın bazı kısıtlılıklarından dolayı her hasta bundan faydalanamamaktadır. Özellikle kapalı alan fobisi olan kişiler, vücudunda metal parça olanlar, kalp pili kullanan hastalar MR’a girememektedirler. Az da olsa MR ile bazı patolojiler gözden kaçabilmektedir. Maliyet açısından MR ‘ın biraz pahalı olması, heryerde bulunmaması, sonuçlarının hemen alınamaması gibi nedenlerden dolayı, özellikle kas iskelet sistemi hastalıklarının tanısında ultrasonografinin önemi giderek artmaktadır.

Ultrasonun Avantajları nelerdir?

Ultrasonografinin en büyük avantajı, hastanın poliklinikte muayenesi sırasında tanı konulabilmesidir. ‘Tek basamakta tedavi’ diye adlandırılan bu yöntem de hasta, ilk defa girdiği doktor muayenesinden muayene , teşhis ve tedavisini olup çıkabilmektedir. Tedavisini de diyoruz çünkü, ultrason sayesinde hastalığı teşhis ettikten sonra, aynı anda yine ultrason eşliğinde iğne tedavisini de yapabilmekteyiz.

Ultrason ile dinamik görüntüleme Ultrasonografinin MR’ dan üstün olan en önemli avantajlarından biri de dinamik görüntülemeye izin vermesidir. Örneğin omuz ultrasonu yaparken kolun farklı pozisyonlarından farklı görüntüler elde edebilmekteyiz. Görüntülemenin klinisyen doktor tarafından canlı olarak yapılması önemli bir avantajdır.

Randevu ve sorularınız için lütfen arayınız:

Uzm Dr Ahmet Sümen
 

Bu makale 11 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Ahmet Sümen

Etiketler
Ultrason
Uzm. Dr. Ahmet Sümen
Uzm. Dr. Ahmet Sümen
İstanbul - Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon
Facebook Twitter Instagram Youtube