Meme büyütme!!!

Meme büyütme!!!

Meme büyütme ameliyatlarında amaç genellikle hastayı estetik görünümlü göğüslere kavuşturmaktır. Meme ye hangi estetik ameliyatların yapılması gerektiğine hastanın kendi başına karar vermesi zor olabilir ,işte bu noktada ben, hastama yaptığım muayene ve onun vücut yapısı ile ilgili sahip olduğum bilgilerle yol gösteririm. Bazen hasta meme büyütme ameliyatı için gelir ancak sadece gögüs dikleştirme ameliyatı hastanın arzu edeceği sonucu verecektir. Bu bilgiler ışığında nihai kararı hasta birlikte veririm.

Fiziksel görünümlerinde mükemmeliyete ulaşmayı hedefleyen hastalar meme büyütme ameliyatı için uygun olmayan adaylardır,eğer kişi fiziksel olarak sağlıklıysa ve beklentileri gerçekçiyse,orantılı ve kadınsı bir görünüm hedefliyorsa, meme büyütme için iyi bir aday olabilir. Bu şartlarda meme büyütmeye ve hacimlendirmeye yönelik yapılan işlemler ile estetik olarak daha iyi görünümlü meme oluşturmak daha tatmin edici olacaktır.

Meme ile ilgili şikayet = önerilen ameliyat
Küçük ve pitotik(sarkık) meme = meme büyütme(slikon protez) ve/veya meme dikleştirme
Küçük meme = meme büyütme
Pitotik + Normal hacimli meme = meme dikleştirme
Büyük+pitotik meme = meme küçültme
Asimetrik(birbirinden farklı) meme = meme büyütme küçültme veya dikleştirme

Meme büyütme ameliyatları (mammoplasti);
• Memelerinin küçük olduğunu düşünen kişilerde memelerin boyutunu büyütmek
• Asimetrik meme problemi olan kadınlarda memelerin boyutlarını eşitlemek
• Meme kanseri ameliyatı sonrası memenin yeniden yapılanması amacıyla meme büyütme ameliyatı, şeklinde memenin seklini ve boyutunu değiştirmek amacıyle yapılan ameliyatlardır.

Meme büyütmek için silikon protezler kullanılır. Meme büyütme ameliyatlarında kullanılan silikon vücut içine yerleştirildikten sonra organizma ile kimyasal reaksiyona girmez, moleküler yapısı değişmez,meme büyütmenin oranı kişinin isteği, mevcut durumu, ve göğüs kafesinin ölçüleri göz önünde bulundurularak belirlenir.

PLANLAMA

Meme büyütme ameliyatı için başvurunuzda doktorunuz genel sağlık durumunuzu değerlendirecek ve memelerinizle ve meme cilt kalitesinin durumuna göre hangi cerrahi tekniğin sizin için uygun teknik olduğuna sizinle birlikte karar verecektir. Memelerinizde pitozis(sarkma) varsa, doktorunuz meme dikleştirme (mastopeksi) ameliyatını da aynı seansta önerebilir. Doktorunuz tedavi seçeneklerini, her birinin risk ve sınırlarını açıklayacaktır,kullanılacak anestezi türü, ameliyatın yapılacağı hastaneler ve ameliyatın maliyeti konusunda sizi bilgilendirecektir. Sigara veya herhangi bir ilaç kullanıyorsanız veya besin desteği kullanıyorsanız mutlaka doktorunuza bildiriniz.

Ameliyat aşamasından önce hasta ve doktoru bir araya gelerek,protez çeşidi ,ameliyatın giriş yeri, protezin yerleşim yeri ve protezin hacmi (büyüklüğü) konularını değerlendirmelidir. değerlendirmelidir. Bu konuları sağlıklı değerlendirebilmeniz için kısaca bilgi sahibi olmalısınız.

Meme Protezleri

Protezler içinde bulundurdukları maddeye göre iki gruba ayrılırlar:

1- Serum fizyolojik içeren protezler: Dışı katı silikondan üretilmiş bir kapsülün içinde serum fizyolojik (tuz-su karışımı)içerirler, iki çeşidi vardır:
a). Hazır modeller: İçi serum fizyolojik ile doldurulmuş olarak üretilmişlerdir.
b. şişirilebilen modeller: İçi boş bir slikon olarak üretilmişlerdir.
Duvarında bulunan bir valf aracılığı ile ameliyat sırasında yerleştirildikten sonra serum fizyolojik ile şişirilir. Bu protezler koltuk altından ve meme başından kas altına yerleştirilir. Meme dokusu az göğüs kafesi doğal olan çok büyük meme istemeyen hastalara uygulanır.

2- Silikon içeren protezler: İçerdikleri silikonun kıvamına göre iki çeşidi vardır:
a) Jel silikon içerenler: Jel silikon, yumuşak kıvamlıdır ve akıcı özelliktedir. Jel protezler, meme başı ve meme altı kıvrımından yerleştirilir. Kas üstüne ve kas altına konulabilirler. Jel silikonun doku kıvamında oluşu, tercih nedenidir.
b) Kohezif silikon içerenler: En son teknoloji ile üretilen protez çeşididir. Jel silikondan daha koyu kıvamlı oldukları için akıcı özellikleri yoktur. Kohezif slikonların anatomik şekli (damla meme) hastanın ölçülerine ve ihtiyacına göre hazırlanmıştır. Yerleştirildiklerinde doğal meme görüntüsü verirler. İstenen şekilde (kas altı, kas üstü ve dual plan) konulabilmeleri, şekillerini koruyabilmeleri (form stabil), konturlarının kıvrım vermemesi en büyük avantajlarıdır.

Protez Şekilleri

1- Damla (Anatomik) protezler: Damla şeklindedirler. Şekilleri, memenin doğal şekline daha uyumludur. Memenin altı yarısında dolgun bir görünüm oluştururlar. Bu tür protezleri yerleştirmek için seçilen en uygun yol, meme altı kıvrım çizgisidir.

2- Yuvarlak(round) protezler: Yarım küre şeklindedirler. Memenin üst yarısında da dolgun bir görünüm oluştururlar. Meme başı çevresi ve meme altı kıvrım çizgisinden yapılan girişimler için uygundurlar.

Protezlerin Yerleşim Yerleri

a)Kas Altı Yerleşim
b)Kas Üstü Yerleşim
c)Dual plan
d)subfasyal plan

Ameliyatlar Risk Taşır

Konulan protezin çevresinde zamanla vücut tarafından oluşturulan bir tabaka gelişebilir. Kapsül olarak bilinen bu tabaka protezi sıkıştırarak memelerin asimetrik görünmelerine ve sertleşmelerine ve yer değiştirmesine neden olabilir. Bu risk kas altına yerleştirilmiş protezlerde daha düşüktür.
kontraktürü olarak bilinen bu durum, çeşitli yollarla tedavi edilebilir ve bazen kapsülün çıkartılmasını gerektirir. Bazen de protezin kendisinin çıkartılması ve değiştirilmesi gerekebilir.
Her ameliyatta olduğu gibi enfeksiyon, kanama, yara iyileşmesinde gecikme, meme büyütme ameliyatlarında da düşük ihtimalde olsa görülebilir. Ameliyattan sonra bazen meme uçlarında geçici bir hassasiyet veya duyuda azalma olabilir.

Meme büyütme ameliyatlarının doğurganlık, gebelik veya emzirme yeteneğini olumsuz etkilediğine dair hiçbir bilimsel bulgu yoktur. Meme kanserine yol açtığına dair bilimsel olarak ortaya konmuş bir bilgi yoktur. Protezli göğüslerde mammografi ile kanser tarama yöntemi biraz daha özelleşmiştir. Ultrasonografi protezi olan bazı kadınlarda memedeki kitlelerin saptanmasında ve protezin değerlendirilmesinde ek faydalar sağlayabilir.

Ameliyat ve Sonrası dönem

Meme büyütme ameliyatı tam teşekküllü bir hastanede genel anestezi altında yapılır ve tercih edilen tekniğe göre bir ile iki saat arası sürer. Hasta bir gece hastene gözetimde kaldıktan sonra ertesi gün hastaneden ayrılıp günlük yaşama dönebilir. Göğüs bölgesi, yaklaşık bir hafta bandajlı kalır. Gizli dikiş uygulandığı için deri yüzeyinde alınacak dikiş yoktur. Ağır kaldırma ve kolların kullanıldığı ağır egzersizlerden iki ile üç hafta kadar kaçınılmalıdır. Bu dönem sporcu sütyeni ile desteklenmelidir. Gebelik, yaşlanma sonucun ömrünü olumsuz etkileyebilse de sonuç genelde uzun süreli kalıcıdır. Ayrıca konulan her protezin vücut içerisinde bir kullanım süresi vardır. Bu süre 10 yıldan 25 yıla kadar değişkenlik gösterir.

Bu makale 7 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Belma Şahin

Op. Dr. Belma ŞAHİN, lisans öncesi eğitimlerinin ardından Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. Ankara Eğitim Arastırma Hastanesi Estetik Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı‘nda ihtisas eğitimini bitirerek Plastik Cerrahi Uzmanı olmuştur. Ankara Eğitim Araştırma Hastanesi Estetik Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı'nda bir süre görev yaptıktan sonra mecburi hizmet yükümlülüğü kapsamında Uşak Devlet Hastanesi'nde görev yapmıştır. Daha sonra Konya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde görev yapmış olan Op. Dr. Belma ŞAHİN, Kadıköy'de bulunan özel muayenehanesinde mesleki çalışmalarına devam etmektedir. Op. Dr. Belma ŞAHİN, Estetik Plastik Cerrahi Derneği ve Türk Plastik Rekonstrüktif Cerrahi Mail Grubu üyesidir. 10'un üzerinde kurs ve sempozyuma ka ...

Etiketler
Meme büyütme ameliyatlar
Op. Dr. Belma Şahin
Op. Dr. Belma Şahin
İstanbul - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube