Leke tedavisi ne zaman yapılır?

Leke tedavisi ne zaman yapılır?

Leke tedavisi için en uygun zaman güneşin etkisinin az olduğu sonbahar ve kış mevsimidir. Çünkü leke tedavilerinde mevcut lekeyi azaltabilmek için soyma tedavileri uygulanır, yani cildin lekeli kısmı uzaklaştırılıp alttan yeni cilt gelmesi sağlanmaya çalışılır. Bu soyma işlemi sırasında alttan gelen cilt yine güneş alırsa yeniden leke oluşabilir. Bu yüzden özellikle leke tedavisi sırasında güneşten korunmak gerekir. Leke tedavilerinin yazın güneşin yoğun olduğu zamanlarda yapılması uygun değildir.  Leke tedavisi bittikten sonrada yeniden leke oluşmaması için güneşten korunmak çok önemlidir.

Lekeler neden oluşur?

Derimize rengini veren, deride bulunan melanosit adlı hücrelerimizin ürettiği melanindir. Bazı genetik olarak yatkın insanlarda; güneş, gebelik doğum kontrol hapları gibi hormonal nedenler, yaşlılık, ilaç kullanılması gibi nedenlerle bölgesel melanin miktarı artar, leke olur. Lekenin bir diğer nedeni de ağda gibi tahriş edici işlemlerden sonra güneşe çıkılmasıdır.

Lekeler nasıl tedavi edilir?

Leke tedavisi uzun bir tedavidir. Çünkü özellikle eski lekeler birçok seans gerektirir. Lekelerin geçmesi için bir tedavi ne yazık ki yetmez. İyi sonuç alabilmek için; birçok farklı tedaviyi birlikte kullanmak gerekmektedir. Tabi ki tedavinin önemli bir kısmı da güneşten korunmak olmalıdır ki bizim açtığımız lekeler yeniden koyulaşmasın. Leke tedavisinde kullanılan tedaviler şunlardır;

KİMYASAL PEELING
Glikonik asit, TCA(triklor asetik Asit)gibi kimyasal splusyonlar ile cildin üst tabakasının (epidermisin)soyulmasıdır. Kimyasal peeling yüzeysel bir işlemdir. Lekelerin tam olarak geçmesini sağlayamaz fakat lekelerin rengini açar, cildin daha parlak daha sağlıklı görünmesini sağlar hepsinden önemlisi daha sonra yapılacak leke işlemleri için cildi hazırlar. Kimyasal peeling yazın yapılmaz yalnızca kışın yapılır işlemden sonra güneş koruyucu kullanmak gerekmektedir.

PRP
Kişinin kendinden alınan kanın, santifüj işleminden geçirilip iyileştirici hücrelerin ayrılıp, tekrar aynı kişiye iğne ile verilme işlemidir. Tek başına leke yok etmeye yetmez fakat kollajen miktarını artırır, cilt kalitesinin daha iyi olmasını sağlar. Böylece, leke açıcı tedavilerden daha iyi sonuç alınmasını sağlar.

FRAKSİYONEL CO2 LAZER
Cildin derin katmalarına inebilecek kadar güçlü enerji sağlayabilir. Bu sayede hem leke tedavisinde hemde akne skarı, kesi izi gibi cilt yenilemeyi gerektirecek diğer tedavilerde kullanılabilir. Koyu tenli kişilerde dikkatli kullanılmalıdır. Yazın kullanılmaz.

Q-SWITCH Nd-YAG LAZER
Günümüz teknolojisinde cilde zarar vermeden leke açmak için kullanılan en etkili yöntemdir. Ağrılı bir yöntem değildir. Tedaviden sonra ciltten herhangi bir kabuklanma oluşturmaz.

2 hafta aralıklarla uygulanmaktadır.

Lazer tedavileri uzman doktor tarafından yapılması gereken ciddi işlemlerdir. Bu işlemler uzman doktorlar tarafından yapılmazsa yeni lekelerin oluşmasına neden olabilir.

Görüldüğü gibi leke tedavisinde en iyi sonuç için tek tedavi yetmemektedir.

Kişinin cilt tipine, lekenin derinliğine göre farklı tedavileri birlikte uygulamak gerekmektedir.

Hangi tedaviden kaç seans yapılacağı kişinin tedaviye verdiği cevaba göre değişiklik gösterir.

Ortalama 5 -6 seansta %50 azalma sağlanabilmektedir.

Seanslar arasında size önerilen leke acıcı kremleri kullanmanız gerekmektedir. Lekelerin yeniden oluşmaması için güneş koruyucu şarttır. Güneş koruyucu; yüksek koruma faktörlü (SPF değeri 50 olmalı) ve günde 2 – 3 kez yaz- kış kullanılmalıdır.
 

Bu makale 17 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Fatma Yıldız

Uzm.Dr.Fatma Yıldız 1972 yılında Ankara'da doğdu. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinden 1996 yılında mezun olan Uzm.Dr.Fatma Yıldız
uzmanlık eğitimini Deri ve Zührevi Hastalıklar üzerine tamamlamıştır.2004 yılından bu yana Özel Ankaralife (Ankaralazer) Polikliniğinde;
lazer epilasyon, lazerle cilt tedavileri, botox, dolgu, leke tedavileri ağırlıklı olmak üzere kozmetik dermatoloji alanda çalışmaktadır.

Etiketler
Leke tedavisi
Uzm. Dr. Fatma Yıldız
Uzm. Dr. Fatma Yıldız
Ankara - Dermatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube