Kürtaj hakkında bilmeniz gerekenler-ııı

Kürtaj hakkında bilmeniz gerekenler-ııı

Kürtaj öncesi yapılması gerekenler nelerdir?

Kadının ve eşinin kan grubu belirlenmelidir. Eğer kadının kan grubu negatif, eşininki pozitif ise kürtajdan sonra iğne yapılmalıdır. Yapılan bu iğne bundan sonraki gebeliklerin sağlıklı olması açısından çok önemlidir. Bu iğnenin kürtajdan sonra ilk 72 saat içinde yapılması gerekmektedir.

Kadının daha önceki gebelikleri ve doğum şekilleri sorgulanmalıdır.

Kadının sistemik hastalığı, geçirdiği ameliyatlar, kullandığı ilaçlar ve alerji öyküsünün olup olmadığı not edilmelidir.

Eğer işlem anestezi altında olacaksa 6-8 saatlik açlık gerekmektedir (işlem sırasında bilinci yerinde olmayan hastanın mide içeriğinin, akciğerlere kaçmasını engellemek amacıyla). Bu dönemde su dahi içilmemelidir.

Kürtaj sonrası nelere dikkat etmek gerekir?

Doktorun verdiği antibiyotik mutlaka düzenli olarak kullanılmalıdır. Verilen bu antibiyotik enfeksiyon riskini dolayısıyla rahimde ve tüplerde yapışıklık olma riskini azaltacaktır. Ağrı kesici ilaç ise lüzumu halinde kullanılabilir.

Kürtaşdan 1 hafta sonra yapılan kontrolde ultrasonografi ile rahimde parça kalıp kalmadığı tekrar kontrol edilir.

Kürtajdan sonra adet şeklinde kanama olabilir veya hiç kanama olmayabilir. Her iki durum da normaldir. Ancak adetten daha yoğun kanama olması durumunda mutlaka doktorunuz ile görüşmeniz gerekir.Kasıklarda adet sancısına benzer şekilde ağrılar 3-5 gün olabilir. Endişelenmenize gerek yoktur.

Kürtajdan hemen sonra ayakta duş alabilirsiniz. Ancak 2-3 hafta deniz, havuz vs girmeniz enfeksiyon açısından sakıncalıdır

İşlemden 2-3 hafta sonra ilişkiye girebilirsiniz

Kürtajdan yaklaşık 1 ay sonra adet olursunuz. Ancak işleme ve gebeliğe bağlı ilk adetinizde 1 hafta 10 günlük gecikme veya erken olması durumu olabilir. Bunun dışındaki durumlarda mutlaka doktorunuz ile görüşmeniz gerekir.

 

 

 

Bu makale 12 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Deniz Ulaş

Prof. Dr. Deniz ULAŞ, Tarsus doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1993 yılında başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, Etlik Zübeyde Hanım Kadın Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde tamamlayarak 2006 yılında Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur. Prof. Dr. Deniz ULAŞ, 2006 ile 2008 yılları arasında Yozgat Bozok Doğumevinde mecburi hizmet yapmıştır. Mecburi hizmetin ardından Azerbaycan Bakü’de Ankara Medical Center Kadın Doğum Kliniği’nin kurulumunda görev aldı. 2008 ile 2010 yılları arasında yaklaşık 2 yıl süresince klinik sorumluluğu ve başhekim yardımcılığı görevlerini yürüttü ve görev süresinin tamamlanmasının ardından Ankara’ya döndü.Mesleki çalışmalarına özel muayenehanesi'nde devam etmektedir. Prof. Dr. Deni ...

Etiketler
Kürtaj öncesi yapılması gerekenler
Prof. Dr. Deniz Ulaş
Prof. Dr. Deniz Ulaş
Ankara - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube