Kozmetik amaçlı botoks uygulamaları

Kozmetik amaçlı botoks uygulamaları

Botoks (Botulinum toksini), sanılanın aksine yılandan değil bir bakteriden elde edilmektedir. Clostridium Botuliunum A adlı bakterinin egzotoksinidir. Bu toksin sinir uçlarından kasların kasılması için gerekli olan maddelerin salınmasını geçici olarak engeller. Böylece uygulanan bölgedeki kasların kasılmasını bloke ederek, deride mimiklere bağlı oluşan kırışıklıkların giderilmesinde ve aşırı terlemede kullanılan etkili, güvenilir ve geri dönüşümlü bir tedavidir.

     Yüzdeki mimik kırışıklıkları, yüz ifadesi sırasında kullanılan kasların deri üzerindeki etkileri sonucunda oluşur. Alın ve göz kenarlarındaki çizgiler kişiye daha yaşlı bir görünüm, kaşlar arasındaki çizgiler ise kişiye çatık kaşlı, kızgın bir bakış ifadesi verir. Botoks yüzde alın bölgesindeki yatay çizgilerin, iki kaş arasındaki dikey çizgilerin, göz kenarındaki (kaz ayağı) yatay çizgilerin giderilmesinde, kaş kaldırılmasında, burun üzeri çizgilerinin, dudak üzeri dikey çizgilerinin giderilmesinde kullanılmaktadır. Ayrıca çene kenarlarında aşırı büyümüş çene kaslarını (masseter) küçültmek için de kullanılabilir. Mimik kaslarına botoks uygulanarak bu kasların hareketleri zayıflatılabilir, kas hareketlerindeki azalma, üzerindeki derinin, kas hareketleri ile katlanmasını ve katlanmaya bağlı çizgilenmeyi de azaltır. Bu şekilde yaşlı ve kızgın olarak görünen yüz ifadesinde de belirgin bir düzelme sağlanır

     Botoksun diğer bir uygulama alanı ise aşırı terleme ve buna bağlı değişik rahatsızlıkların giderilmesidir.Koltuk altı, el ve ayaklarda yoğunlaşan ve tıp dilinde "hiperhidrozis" olarak adlandırılan terleme hastalığına karşı botoks son yıllarda oldukça fazla kullanım alanı bulmuştur. Botoks, çok ince uçlu iğnelerle terleyen bölgeye sık aralıklarla uygulanır. Kişiye bağlı olarak ter bezlerinden aşırı ter salgılanmasını belli bir süreliğine durdurmak ve böylece özellikle yaz aylarında gerek koltuk altı gerek avuç içi gerekse ayak tabanı terlemesi giderilebilmektedir.

     Etkisi uygulama sonrası 3 ile 7 gün arasında başlamaktadır. Bu etki süresi mimiklere bağlı kırışıklık tedavisinde 3-6 ay, aşırı terleme tedavisinde ise 6-8 ay kadardır. Uzun vadeli kullanımında kaslarda herhangi bir zayıflık yaratmaz. Aksine kas kasılmalarını engellediği için yaşlanmanın etkilerinin geciktirir.

     Uygulama sonrası ise 2 -3 saat yüzün yıkanmaması, makyaj yapılmaması, masaj yapılmaması, alına tenisci bandı tarzında sıkı bant takılmaması önerilir. İşlem yapılan alan 1-2 gün yüksek ısı (fön gibi) uygulanmaması da önerilir. Hemen işe geri dönülebilir. Etkisi yaklaşık 5-7 gün içerisinde başlar. Tam etki yaklaşık10-12 gün arasında görülür.

     Toksin uygulamasından sonra hafif bir kızarıklık ve ekimoz (morluk) olabilir. Göz kapağında kısa süreli düşme (4 ile 6 hafta) çok nadir de olsa yaşanabilir.

Doğru şekilde uygulanırsa, botulinum toksini donuk bir yüz ifadesi yapmaz. Doğal bir görünüm elde edilebilir. Botoks uygulaması çok iyi bir yüz anatomisi bilgisi gerektirir. Uzman doktorlar tarafından uygulandığında sorunlu çizgileri ortadan kaldıran ve yüzde canlılık sağlayan bir yöntemdir.

Bu makale 2 Haziran 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Işıl Tilki Günay

Uzm.Dr Işıl Tilki Günay, 1981 yılında Bursa’da doğmuştur. Lisans öncesi öğreniminin ardından Süleyman Demirel Üniversitesi’nde başladığı tıp eğitimini başarı ile tamamlayarak tıp doktoru ünvanı almıştır. İhtisasını Uludağ Üniversitesi Deri ve Zührevi Hastalıkları Anabilim Dalı’nda yapmış ve Dermatoloji Uzmanı olmuştur.

2014-2019 yılları arasında Bursa Çekirge Devlet Hastanesi’nde görev yapmış olan Işıl Tilki Günay’ın, Türk Dermatoloji Derneği ve Türk Dermatokozmetoloji Derneklerine üyeliği bulunmaktadır.

Uzm. Dr. Işıl Tilki Günay mesleki çalışmalarına Bursa Özel Setbaşı Doruk Tıp Merkezi’nde devam etmektedir.

 

Etiketler
Botoks (botulinum toksini)
Uzm. Dr. Işıl Tilki Günay
Uzm. Dr. Işıl Tilki Günay
Bursa - Dermatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube