Kısırlık tedavisi

Kısırlık tedavisi

Bir yıllık düzenli ilişkiye rağmen hamilelik elde edilememesi kısırlık (infertilite) olarak adlandırılır. Kadın yaşı 35’in üzerinde olduğunda bu süreyi altı ay olarak kabul etmekte fayda var. Sağlıklı çiftlerde hamile kalma şansını yakalamak için haftada iki, üç kez cinsel ilişki olmalıdır.

Hamile kalmak için sağlıklı bir yumurta, sağlıklı bir sperm ve bunların birleşeceği yol üzerinde her hangi bir problemin olmaması şarttır. Düzenli cinsel ilişkiye rağmen kadın hamile kalamadığında bir problem var demektir. Ve öncelikle bu problem araştırılarak tedavisi gerçekleştirilmelidir.

Kısırlığın nedeni araştırılırken erkeği kadını aynı anda değerlendirmek gerekir. Çünkü ihtimaller, kadın ve erkekte eşittir. Kadının jinekolojik muayenesi, ultrasonografi ile yumurtalık ve rahmin değerlendirmesinden sonra, erkeğin semen analizi yapılmalıdır. Kadının fizik muayenesinde gerekli görülen hormon testleri varsa bu aşamada değerlendirilir.

Tetkikler

Erkek faktörü kolay, ucuz ve zahmetsiz olması ve kısa zamanda sonuç vermesi nedeniyle çoğu kez ilk istenen tetkik spermiogramdır. Üç günlük cinsel perhizi takiben yapılır. Sayıda azlık ve yapıda bozukluk olması infertilite nedenidir. Tedavisi olmayan durumlarda hamile kalabilmek için tek seçenek tüp bebek yöntemiyle hamile kalmaktır.

 .Kadında infertilite tetkikleri

. Ovulasyon (yumurtlama) olup olmadığı

. Tubal faktör

. Uterin - endometrial faktör

 Yumurtalık problemleri kadın infertilitesinin %30, 40’ından sorumludur. Reglin ikinci ve üçüncü gününden itibaren ultrason ile yumurtlama takibi yapmak mümkündür. Yapılan hormon tahlilleriyle yumurtlama sorunları anlaşılabilir.

Tubal faktör ise kadın infertilitesinin %40’ından sorumludur. Geçirilmiş enfeksiyonlar tüplerin kendisinde hasar yapıp, çevre dokularda yapışıklık meydana getirerek tüplerin, yumurtayla, spermi birleştirici fonksiyonunu kaybettirir. Rahim filmi (HSG) veya laparoskopi ile tüplerin fonksiyonu değerlendirilebilir. Endometriozis hastalığı da tüplerde aynı hasarı meydana getirir.

Uterusa (rahme) ait bozukluklar için, rahim boşluğunda (ki hamilelik ürünü burada yuvalanıp gelişimine davet eder) doğuştan veya sonradan meydana gelen, gebeliği engelleyici sorunların olup olmadığına mutlaka bakılması gerekir.

Rahim içi ilk etapta HSG ile değerlendirilir, özel durumlarda histereskopi (rahim içine kamera ile girip bakma) ile değerlendirmek gerekir. Hamile kalamama nedeni anlaşıldıktan sonra bu nedeni ortadan kaldırmaya yönelik tedavi planlanır.

Bu makale 13 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Ayşe Duman

Etiketler
Kısırlık tedavisi
Op. Dr. Ayşe Duman
Op. Dr. Ayşe Duman
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube