Kimlere diş implantı yapılabilir?

Kimlere diş implantı yapılabilir?

DİŞ İMPLANTI NEDİR?

Kaybedilmiş dişlerin yerine konan titanyum alaşımından yapılmış yapay diş kökleridir. İmplantlar, biyolojik olarak tamamen uyumludur ve “vücuttan atılması” veya “bünyenin kabul etmemesi” gerçeğe dayanmayan yargılardır. Tek diş eksikliklerinde uygulanabildiği gibi, çoklu diş eksikliklerinde ve hatta total dişsizlikte de hasta açısından en rahat yöntemdir. İmplantlar üzerine yapıştırılan porselen kaplama ve köprüler yapılabildiği gibi, hastanın istediği zaman çıkartabileceği “çıt çıt” benzeri hassas bağlantılarla implantlara tutunan ve bu sayede yemek yerken ya da konuşurken yerinden çıkmayan hareketli protezler de planlanabilir.

KİMLERE DİŞ İMPLANTI YAPILABİLİR?

Eksik dişi olan herkes implant yaptırmak için uzman bir dişhekimine başvurabilir. Ancak;bireyin sistemik açıdan sağlıklı olması istenir. Düzenli olarak ilaç kullanmasını gerektiren bir hastalığı dahi olsa uzman hekiminin konsültasyonu neticesinde hastalığının kontrol altında ve stabil olması implant uygulaması için yeterli olacaktır.

Ağız hijyeninin iyi olması beklenir. Sağlığını yitirmiş dişler ve dişetleri implant uygulamalarını riske sokmaktadır.

İmplantı çevreleyecek yeterli ve kaliteli çene kemiği implant uygulamalarında bir ön koşuldur. Mevcut kemik, yeterli genişlik ve yükseklikte değilse, bazı durumlarda uzman dişhekimlerince uygulanan ileri cerrahi yöntemlerle yeniden kemik oluşturulabilmektedir.

Bununla birlikte, hamilelerde, çene kemiği henüz tam olarak gelişmemiş olduğundan 18 yaşından küçüklerde, aşırı sigara ve alkol kullanan bireylerde, bağışıklık sistemini baskıladığı bilinen steroid benzeri ilaç kulalanlarda ve baş veya boyun bölgesinden yüksek doz radyasyon tedavisi almak zorunda kalmış hastalarda uygulanmaması gerekmektedir.

 İMPLANTLARIN ÖMRÜ NE KADARDIR?

Biz implantları yerleştirirken, ömür boyu ağızda kalmalarını hedefleyerek yerleştiriyoruz. Ancak, her tıbbi tedavide olduğu gibi implant operasyonları sonrasında da gelişebilecek bazı komplikasyonlar mevcuttur. İmplantların kemikle kaynaşması için gereken süreyi beklerken, dişhekiminin önerilerine mutlaka uymak esastır. İmplant yerleştirildikten sonra, ağız hijyenine gereken önem verilmeli, günlük diş fırçalama ve diş ipi kullanımı ihmal edilmemelidir. Sigara ve alkol kullanımı mümkünse bırakılmalıdır. Bununla birlikte, implantlar, bir sorun olduğunda canlı dişler gibi reaksiyon verip hastayı uyaramayacağından düzenli dişhekimi kontrolleri aksatılmamalıdır.

 İMPLANT TEDAVİSİNİN İÇERİĞİ NEDİR?

İmplant tedavisinde ilk ziyaret, implant cerrahisini gerçekleştirecek olan cerrah ve üstyapısını yapacak olan restoratif hekimin detaylı ağız muayenesi ile diş röntgenlerinin incelenmesini içerir. Gerekli görülürse, kemik yoğunluğu hakkında bilgi almak ve çene kemiğini cerrahi öncesi 3-boyutlu olarak detaylı inceleyebilmek için bilgisayarlı çene tomografisi istenebilir.

İkinci ziyarette, implantlar, lokal anestezi altında diş çekiminin tersi olarak nitelendirilebilecek bir işlemle kemik içine yerleştirilir. Bu işlem, sanıldığının aksine ağrısız bir işlemdir. Cerrahi sonrasındaki ilk birkaç gün ise herhangi bir ağrı kesicinin geçiremeyeceği bir ağrı oluşmamaktadır.

İmplantların kemik ile tamamen kaynaşması için gerekli süre beklendikten sonra -ki bu süre alt çene için yaklaşık 2-3 ay, üst çene için yaklaşık 4-6 ay olarak tavsiye edilir- implantların üst yapılarının yapım aşamalarına başlanır. İmplantların iyileşme döneminde hastaların bu süreyi dişsiz geçirmemeleri için geçici protezler planlanabilmektedir.

Son olarak, implantların üzerine protezlerin (tek kron, köprü veya hareketli protez) yapımına başlanır. İmplantların yerleşimi ve sayısına göre bu aşamanın süresi 1-3 hafta ve hekime geliş sayısı da 3-5 kez olabilmektedir.

Bu tedavi için yeterli kemiğin olmadığı durumlarda, implant yerleşiminden önce o bölgede cerrahi yöntemlerle kemik oluşturulup, yine kemik yapısına göre aynı seansta implantların yerleştirilmesi mümkün olabilir. Şayet kemiğin olgunlaşmasının beklenmesi gerekliyse, implant cerrahisi 3-6 ay daha ertelenebilir.

Bu makale 14 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Dt. Dirim Bozok Demir

Dirim Bozok Demir 1975 Mersin doğumludur. Içel Anadolu lisesinden 1993’te mezun olduktan sonra, Hacettepe Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesine girmeye hak kazanmıştır. 1999 yılında mezun olup, aynı fakültede, Protetik Diş Tedavisi Anabilim dalında doktora programına başlamış ve 5,5 yıl araştırma görevlisi olarak çalışmıştır. 2006’da ise “implant destekli protezler” konulu tez çalışmasını bitirmiş ve bilim doktorluğu ünvanını almıştır. Mezuniyetinden bu yana sayısız yurtiçi ve yurt dışı kongrelere katılan Dirim Bozok Demir, 2006’da fakülteden ayrılıp serbest çalışmaya başlamıştır. Dirim Bozok Demir’in mesleki ilgi alanlarının başında, ön bölge estetik restorasyonlar, implant üstü restorasyonlar ve temporomandibular eklem rahatsızlıklarının tedavisi gelmektedir.  Dirim Bozok Demir, boş zamanlarında piyano çalmaktan ve resim yapmaktan ...

Etiketler
Diş implantları
Dr. Dt. Dirim Bozok Demir
Dr. Dt. Dirim Bozok Demir
İstanbul - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube