Kepçe kulak düzeltme (kulak estetiği)

Kepçe kulak düzeltme (kulak estetiği)

KEPÇE KULAK ESTETİĞİ AMELİYATI

Kulağın arka yüzü ile kafatası arasındaki açının geniş olması, yani kulağın kafadan uzak olması sonucu kulağın düz bakışta belirgin olma durumuna kepçe kulak deformitesi denir.

Değişik derecelerde olabilir. Ayrıca İki taraflı veya tek taraflı olabilir.

Ne zaman düzeltilebilir?

Kulaklar 6 yaş civarında gelişimini tamamlayacağından okul öncesi bu dönemde kepçe kulak düzeltilmesi ameliyatını yapmak uygundur.

Tabi bundan sonraki her yaşta da bu ameliyatı yapmak mümkündür.

Kepçe kulak deformitesine sahip bir çocuk okulda arkadaşları tarafından dalga konusu yapılabilir, bu da çocuğun psikolojik açıdan etkilenmesine, çocukta içe kapanma ve özgüven yetersizliğine neden olabilir. Bu nedenle çocuklarda okul öncesi dönemde bu ameliyatı yapmak uygundur.

Bu sorun ilerleyen yaşlarda da benzer sorunlara neden olabilir. Kepçe kulak yüzünden saçlarını toparlayamayıp buna göre saçlarına şekil verme durumuna bile neden olabilir.

Ameliyat Süresi? Nasıl Yapılır?

Kepçe kulak ameliyatı hastanın yaşına göre genel anestezi veya lokal anestezi altında yapılabilir. Ameliyat yaklaşık 1-1.5 saat civarında sürmektedir.

Kulak arkasından yapılan kesilerle kulak kafatasına uygun dikiş ve yöntemlerle yaklaştırılır.

Ameliyat Sonrası Dönem?

Hasta ameliyatı lokal anestezi altında olmuşsa aynı gün veya 1 gün hastanede kaldıktan sonra ertesi gün taburcu edilebilir. İlk iki gün ağrı kesicilerle geçecek düzeyde ağrıları olabilir.

Kulakta kızarıklık, ödem-şişlik durumları olabilir ama genelde 7-14 gün sonra geçmektedir.

10 gün sonra kulak arkasındaki dikişler alınır.

Yaklaşık 3-4 hafta yeni kulağı sabitlemek için sporcu bandanası da denilen alın kulak bandı kullanmak gerekmektedir.

Hasta çok ağır işlerde çalışmıyorsa bu alın bantlarıyla 3. günden sonra işine dönebilir.

Kesi yeri kulak arkasında olduğu için uzun vadede izler sorun teşkil etmemektedir.

Ameliyat Sonrası Görülebilecek Durumlar?

Ameliyattan sonraki erken dönemlerde kulakta hematom(kan birikimi), enfeksiyon gibi durumlar çok nadir de olsa görülebilmektedir. Ancak uygun yöntemlerle çözülebilecek durumlardır.

Uzun vadede kulak arkasından dikişlerin çıkma durumu veya kulağın ameliyatla yetersiz-fazla yatırılması sonucu revizyon ameliyatları ihtiyacı durumudur.

Kulağın son halini alması yaklaşık 6-12 ay sonra mümkündür.

Bu makale 14 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Şafak Aktar

Op. Dr. Şafak AKTAR, 1983 yılında Diyarbakır' doğmuştur.  Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından 1999 yılında Dicle Üniversitesi' nde başladığı tıp eğitimini 2005 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, 2007 - 2012 yılları arasında Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi' nde ihtisasını tamamlamış Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahı unvanı almıştır. 2005 - 2006 yılları arası Cizre Asiye Akova 2 No’lu Sağlık Ocağı' nda,  2007 - 2012 yılları arası Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi' nde Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi, Araştırma Görevlisi, 2012 - 2015 yılları arası Van Bölge Eğitim Ve Araştırma Hastanesi Mecburi Hizmet Uzman Doktor, 2015 - 2016 yılları arası Malatya Devlet Hastanesi' nde Uzman Doktor, 2016 yılında Op.Dr. Ömer Buhşem Kliniği, Nilüfer-Bursa Uzman Doktor olarak çalışmış olan Op. Dr ...

Etiketler
Kepçe kulak ameliyatları
Op. Dr. Şafak Aktar
Op. Dr. Şafak Aktar
İstanbul - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube