Kedi ve köpeklerde parazit sorunları

Kedi ve köpeklerde parazit sorunları

Parazit, bir başka canlıdan faydalanarak yaşayan ve faydalandığı canlıya bağımlı olarak yaşayan organizmadır.

İki çeşit parazit vardır:

1. İç parazitler
2. Dış parazitler

İç parazitler;

Kalp kurtları, kancalı kurtlar, halkalı kurtlar, yassı kurtlar.

Bunlar hayvanın kanından beslenirler. Beslenme eksiklikleri, zehirlenmeler, anemiler gibi pek çok fizyolojik bozukluğa ve hastalığa yol açarlar.

İç parazitler insanlara rahatlıkla bulaşabilme eğilimindedir. Bu nedenle iç parazitlerle mücadele kedi ve köpek sahibi ve ailesi için önem arz etmektedir.

Dış parazitler;

· Bit (İnsanlarda ve kedilerde barınmaz)

· Pire (Köpek pireleri de insan ve kedilerde barınmazlar)

· Keneler (Genellikle köpeğin tüysüz bölgelerine yapışarak kan emerler, direkt olarak kenenin çekip alınması yanlış bir uygulamadır. Eğer imkanımız varsa zaman kaybetmeden ve hiçbir müdahele yapmadan veteriner hekiminize başvurmalısınız. Çünkü bilinçsiz uygulama minik dostunuza ciddi zarar werebilir. Eğer veteriner hekiminize ulaşamazsanız, bu her ne kadar istemediğimiz bir durumda olsa,Uzaklaştırma öncesi alkolle (metil alkol) ıslatılmış bir pamuk kenenin üzerinde bir süre bekletilmeli daha sonra bir cımbızla kene uzaklaştırılmalıdır.)

Bu canlıların hayvanlarımız adına oluşturduğu tehlikelere biraz göz atacak olursak;

Kaşıntıdan ölüme kadar gidebilen riskler oluştururlar. Dış parazitler genellikle kaşıntılara, allerjilere ve anemilere (kansızlık) neden olurlarken; kimi viral hastalıkların bulaşmasına sebebiyet vererek ölüme neden oldukları da bilimsel bir gerçektir. Bu hastalıklar yine aynı dış parazitler vasıtasıyla insanların da yaşamlarını tehdit ederler. Yakın geçmişte yaşanan Kırım Kongo Kanamalı Humması vakaları bu konuya çok iyi bir örnek teşkil etmektedir.

Kedi ve köpeklerde en sık görülen deri allerjilerinin başını pire ısırığı allerjisi adı verilen bir hastalık çeker ve pirelerin hayvanınızı ısırmaları sonucu oluşur. Kedi ve köpek pirelerinin salyalarında mevcut allergen maddeler hassas insanlarda deride papuller urticaria benzeri allerjik reaksiyonlara yol açabilir. Pirelerin doğrudan hayvana verdiği zararlar : · Ergin pireler beslenecekleri zaman konak hayvan vücudunda birkaç saat kalırlar. Kan emdikleri ve gezindikleri sırada yarattıkları irkilti sebebiyle hayvan çok huzursuz olur; baş-, ayak-, ağız hareketleri, yalama ve kaşıntı refleksiyle pireleri uzaklaştırmaya çalışır. Sürekli stres altında yaşar. · Pireler her ziyaretlerinde kendi ağırlıklarından fazla miktarlarda kan emdikleri için, enfestasyon yoğunluğu ile orantılı şekilde, konak hayvanda anemi, zafiyet ve gelişme geriliğine neden olurlar. · Pirelerin tükrük salgıları içinde bulunan allergen maddeler allerjik deri reaksiyonlarına yol açar ve sonuçta Pire Allerjik Dermatitis (PAD) lezyonları oluşur. 

Bu nedenle evcil hayvan besleyen hayvan sahiplerinin düzenli olarak veteriner hekiminize uğrayarak kedi ve köpeklerinizi muayene ettirip gerekli ilaçlarla muaceleye başlamalıdırlar.
Uzman Veteriner Hekim Abdullah TAŞKIRAN

Bu makale 15 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Abdullah Taşkıran

Veteriner Hekim Abdullah TAŞKIRAN, 1983 yılında Hollanda'da doğmuştur. Lisans öncesi eğitimini (ilk, orta ve lise) yurtdışında tamamlamıştır. Veteriner Fakültesi'nde başlamış olsuğu lisans eğitimini 2007 yılında başarıyla tamamlayarak veteriner hekim unvanı almaya hak kazanmıştır. Mezun olduktan sonra Hollanda'da fark dersleri vererek Veteriner hekimliği denkliğini hak etmiş ve Türkiye'de ilk ve tek "Avrupa Birliği Veteriner Hekimiliği Denkliğini" alan Veteriner Hekim olmuştur. Hollanda'da Hayvan Hastanesinde 4 yıl boyunca ortopedi ve cerrahi konusunda aktif olarak çalışmıştır. 2010 yılında ise Erciyes Üniversitesi Sağlık Bilimler Enstitüsü'nden Master programından mezun olarak Cerrahi Anabilim Dalı'ndan uzman unvanını almıştır. İyi derecede flamenkçe ve ingilizce, orta düzeyde almanca bilmekte olan Veteriner Hekim TAŞKIRAN, evli ve ...

Etiketler
Evcil hayvan
Dr. Abdullah Taşkıran
Dr. Abdullah Taşkıran
Antalya - Veteriner
Facebook Twitter Instagram Youtube