Kedi ve köpeklerde iç ve dış parazit uygulamaları

Kedi ve köpeklerde iç ve dış parazit uygulamaları

Günümüzde hasta sahipleri yapılan iç parazit uygulamalarından sonra ‘KİST AŞISI NE ZAMAN YAPILACAK?’ diye soru yönlendirebiliyorlar. Kısaca bu yazımda, İç parazit nedir? Nasıl mücadele edilebilir? Yapılması ve dikkat edilmesi gereken konular nelerdir? Dış parazit nedir? Nasıl mücadele edilir? Yapılması ve dikkat edilmesi gereken konular nelerdir? Bunlardan bahsetmek istiyorum.

İç parazitler mide-bağırsak, kalp vb sistemlerde yaşayıp çoğalabilen, evcillerimizin vücutlarında hayatlarını geçiren parazitlerdir. Evcillerimizin özellikle yavruluk dönemlerinde onları tehdit eden bir durumdur. Süt emme döneminde annede bulunan parazit yumurtaları süt ile birlikte yavruya geçer ve gelişimine burada devam eder. Ortalama 45 günlük bir gelişim döneminden sonra erişkin parazitler ortaya çıkar. Bu dönemde paraziter mücadele yapılmaz ise yavruda karında gerginlik ve sancı, iştahsızlık, kansızlık, ishal, kusma, gelişimde gerileme, tüy kalitesinde bozulma, ilerleyen ve yoğun parazit durumlarında ishalde kan ve sinirsel bozukluklar görülebilir.

Parazitlerle mücadelede Veteriner Hekiminizin uygun gördüğü şurup, hap veya enjeksiyon formundaki ilaçlar kullanılabilir. Bu uygulamalar aşı değil bir tedavi şeklidir. Halk arasında bu uygulamalar kist aşısı olarak bilinir. Eğer bu paraziter uygulamalar düzenli olarak yapılırsa evcilimizin vücudunda parazit üremesine engel olmuş ve herkesin korktuğu parazit yumurtalarının yaptığı kistten korunmuş oluruz.

Dış parazitler evcillerimizin deri ve tüy yapısında yaşayıp çoğalan bit, pire, kene, uyuz vb. parazitlerdir. Paraziter mücadele parazitin yoğunluğuna, türüne, evcilimizin yaşına göre Veteriner Hekiminizin uygun gördüğü şekilde yapılır. Dış paraziter mücadele banyo, sprey, damla, pudra ve enjektable formda yapılır.

Dış parazitler deride alerji, kaşıntı, yara, kansızlık, halsizlik ve genel durum bozukluğu yapabilir. Ayrıca bazı bulaşıcı hastalıkların bireyler arasında taşınmasına sebep olabilir. Sizin ve evcilinizin sağlığı için düzenli koruyucu paraziter uygulamalar yapılmalıdır. İç ve dış parazit uygulamaları Veteriner Hekiminizin uygun gördüğü periyotlarda ve şekillerde yapılmalıdır.

Bu makale 18 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Veteriner Hekim Tuğba Çine

Etiketler
İç ve dış parazit uygulamaları
Veteriner Hekim Tuğba Çine
Veteriner Hekim Tuğba Çine
Eskişehir - Veteriner
Facebook Twitter Instagram Youtube