Kalça artroskopisi (ameliyatı)

Kalça artroskopisi (ameliyatı)

Kalça ameliyatı, kalça eklemine 3 adet 0.5 cm lik portal dediğimiz delikler yolu ile girilerek kalça içi sorunları saptanması ve tedavisi işlemidir. Kalça artroskopisi için, özel kalça artroskopisi seti, traksiyon masası denilen özel ameliyat masası ve skopi dediğimiz radyolojik görüntüleme cihazı gereklidir.

Kalça ekleminde gerek femoral gerekse asetabuler yuva tarafındaki kemik büyümeleri ile olan sıkışma sorunlarında, kalça eklemi artroskopisi ile sıkışma yaratan büyümüş kemik parçaları saptanır ve artroskopik burr dediğimiz özel motorize törpülerlede çıkıntılı bölge törpülenerek çıkarılır.

Son zamanlarda Ortopedi Uzmanlarının farkındalığının arttığı asetabular labrum yırtıklarında, kalça artroskopisi ile yırtık tipi saptanır. Dikilebilecek tipteki yırtıklardan genç hastalarda dikiş materyalleri geçirilerk özel kemik çapaları kullanılarak kemikten ayrıldığı bölgeye tutturulur. İleri yaş hastalardaki dejenaratif yırtıklar yada küçük ve dikilemeycek yada dikilmeyi gerektirmeyen yırtıklar artroskopik shaver dediğimiz mini doku traşlayıcıları ve artrocare dediğimiz radyofrekans cihazı yardımı ile düzenlenir.

Kalça artroskopisi sırasında kıkırdak lezyonları saptanması durumunda kıkırdaktaki hasara göre debridement dediğimiz kıkırdağın hasarlı bölümünün çıkarılması, mikrokırık yöntemi dedğimiz kıkırdak kaybı olan alandaki kemikte küçük delikler açılarak kanlanmanın sağlanması, kök hücre, kıkırdak hücre nakline uygun olgularda hastadan üretim için kıkırdak hücre alınması işlemlerini uygulamaktayız.

Kalça eklemi içi serbest parçaların varlığında ve sinovit durumlarında kalça artroskopisi ile bu serbest kemik kıkırdak parçaların çıkarılması ve kalça sinovyasının temizlenmesi açık ameliyata göre daha kolay yapılmaktadır. Hastaların iyileşmesi artroskopik cerrahi ile açık cerrahiden daha çabuk olmaktadır. Bütün bu avantajlarına rağmen kalça artroskopisi giriş deliklerinin nörovasküler yapılara yakınlığı ve işlem sırasında traksiyon kullanımı gereksiniminden dolayı diğer artroskopik cerrahilere göre çok daha fazla deneyim gerektirir ve komplikasyon riski daha yüksektir.

Bu makale 19 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Adem Aydın

Op. Dr. Adem AYDIN, Tıp öğrenimini Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tamamlamıştır. İhtisasını da yine Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde Ortopedi ve Travmatoloji alanında yapmıştır. Mesleki kariyerine 2008 yılının Eylül ayında Iğdır Devlet Hastanesi'nde Ortopedi ve Travmatoloji bölümünde başlamıştır ve 2010 yılının Nisan ayına kadar hizmet vermiştir. 2010 yılının Haziran ayı ile 2011 yılının Haziran ayları arasında Diyarbakır Asker Hastanesi'nde Ortopedi ve Travmotoloji bölümünde görev almıştır.2011 yılının Eylül ayı ile 2012 yılının Kasım ayı arasında İzmit Seka Devlet Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji bölümünde görev yapmıştır.   Op. Dr. Adem AYDIN'ın yayınları; Diz Travması - Aydın A, Atmaca H, Müezzinoğlu US. Anterior knee dislocation with ipsilateral open tibial shaft fracture: a 5-year clinical follow-up of a pr ...

Etiketler
Kalça eklemi ameliyatı
Op. Dr. Adem Aydın
Op. Dr. Adem Aydın
Kocaeli - Ortopedi ve Travmatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube