Kabızlık ,hemoroid ve fissürden korunmak için kurallar ve diyet

Kabızlık ,hemoroid ve fissürden korunmak için kurallar ve diyet

1 - Kabızlıktan şiddetle sakının. Unutmayın, kabızlığın birinci sebebi spastik kolon yani sinirsel kolittir. Sinirsel kolitin ise asıl sebebi sitres, düzensiz yaşam, iş yoğunluğu,aşırı titizlik ve gerginliktir. Tedavide herşeyden önce psikolojik olarak rahatlamanın yolunu bulun gerekirse psikolojik destek alın. Düzenli yeme içme ve tuvalet alışkanlığı edinin. Soğuklardan, soğuk ve asitli içeceklerden sakının. Tatil günleri dahil, her sabah aynı saatte kalkın. Elinizi, yüzünüzü, ayaklarınızı ılık su ile yıkayın ve kahvaltıya oturun. Kahvaltıda mutlaka sebze ve meyve bulundurun. Ayrıca bir bardak ılık ballı süt, bal şerbeti, erik marmelatı suyu, kayısı marmelatı suyu gibi bir içecek mutlaka bulunsun veya en azından bitkisel çay (siyah çay değil) için. Kahvaltıdan sonra tuvalete oturun. Bu işlemler, barsaklarınızı, yani gastrokolik refleksi harekete geçirecektir. Gün boyu her fırsatta erik, kayısı ve benzeri meyve suyu veya normal su içmeye devam edin.


2 -Tuvalet ihtiyacını ve saatini sakın tehir etmeyin. Tuvalette 5 dakikadan fazla oturmayın. Tamamen boşalmak için kendinizi zorlamayın. Kolitiniz, kabızlığınız veya çıkışta anatomik veya fizyolojik sorunlarınız varsa tamamen boşalamazsınız ; ama oturdukça hemoroidleriniz daha fazla şişecek ve kalıcı torbalar oluşacaktır. Bu durumda Libalaks gibi bir fitil veya Fleet Phosphosoda gibi hijyenik bir basit lavman ile boşalma sağladıkdan sonra doktora danışın. Tuvaletten sonra mümkünse daima bol ılık su  ile temizlenip, gerekiyorsa yumuşatıcı bir melhem  sürüp hemen kalkın. Doktorun onaylamadığı melhemleri sürmeyin. Allerjik reaksiyon gelişmesini önlemek için aynı melhemi 2 haftadan fazla kullanmayın, çoğunlukla saf vazelin (vazelin pure) melhem yeterli olacaktır.


3 - Uzun süre ayakta veya hareketsiz oturarak durmayınız; veya aşırı yorulana kadar yürümeyin veya aşırı spor yapmayın.


4 - Tahriş yapabileceğinden, taharetlenirken sabun veya şampuan kullanmayın. Kurulanırken sert kağıt veya bez yerine yumuşak tuvalet kağıdını tercih edin.


5 - Günde ortalama 1 kg meyve, 1 kg sebze, bol salata yiyin. Sofraya oturduğunuzda önce meyve ve sebze yemeyi tercih edin. Başta erik, incir, kayısı, armut,  kiraz, dut, kuşburnu gibi meyvelerin tazesi, kurusu veya hoşafı; her türlü salata, ıspanak, marul, bamya, lahana, brokoli, turp, kereviz, havuç, taze bakla, taze fasulye, taze börülce, yeşil soğan, yeşil biber, pırasa, domates, salatalık, patates, semiz otu ve mantar gibi   sebzeleri bolca tüketin . Kırmızı eti azaltın veya koyun eti , beyaz etleri tercih edin ve yanında bol sebze yiyin. Çerez olarak ceviz, taze fındık ve badem yemenizin sakıncası yoktur.


6 - Kepekli ekmeği tercih edin. Her türlü çorba, pilav ve makarna vs. içine pişirirken kepek veya bol sebze ilave edin. Pasta, kurabiye, sandviç, kraker ve börek gibi rafine un mamullerini, yağlı kuru yemişleri az tüketin veya kepekli olmasını sağlayın.


7 - Gün boyu tuvalet temizliğinize özen gösterin. En ufak anal kaşıntı ve kirlenme şüphesinde bol ılık su ile yeniden taharetlenin; hatta ılık suya oturun. Günde bir veya iki kez tuvalete çıkın; ikiden fazla tuvalet çıkıyorsanız ishal veya barsak enfeksiyonunuz var demektir; ishaliniz varsa koliti, hemoroidleri ve özellikle fissürleri,  tahrik ve tahriş edeceğini ve kronikleştireceğini unutmayın.


8 - Sigara, alkol, çay, kola, kırmızı et, aşırı baharat, aşırı kuru gıda, aşırı yorgunluk, aşırı uykusuzluktan sakının.


9 - Şişmanlık ve hareketsizlikten sakının. Şişman kişilerin hemoroid, proktit, fissür, mantar, çamaşır kirletme gibi proktolojik rahatsızlıkları, yani anüs hastalıkları fazla olur. Bazen kabızlık nedeni çok karmaşık olabilir ve kurallara uyduğunuz halde sorunlar devam edebilir. Örneğin perine organlarınızda sarkmalar, fıtıklaşmalar, anüs çıkışında açı bozuklukları veya puborektal adale askısında spazm olabilir. Bunlar ancak yeniden muayene, defekografi, rektoskopi, ginekolojik muayene gibi ileri tetkiklerle belli olabilir ve tedavileri de hayli farklıdır. Bu durumları doktorunuzla daha yakın diyalog kurarak çözümlemeye çalışın.

Bu makale 13 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Nihat Bengisu

Prof.Dr. Nihat BENGİSU, 1 Ekim 1950 tarihinde Gümülcine'de doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Ankara Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde,1970 yılında başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak,1976 yılında tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise 1976-1980 yılları arası Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yapmış ve Genel Cerrahi Uzmanı olmuştur.  Uzmanlık eğitimi sonrasında, 1982-1983 yılları arası Konya Çumra Devlet Hastanesi'nde Başhekim olarak çalıştı.1983'te akademik çalışma için üniversiteye dönmüştür. Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde 1985 yılında Doçent ünvanı, 1993 yılında da Profesör Ünvanını almıştır. 1990-1996 yılları arasında 6 sene süre ile Yanık Ünitesi Yoğun Bakım Servisini kurmuştur. 1994-1996 yılları arası fakülte bünyesinde Meme Kanser Konseyini kurup yönetmiştir. Mesleki çalışmala ...

Etiketler
Beslenme alışkanlığı
Prof. Dr. Nihat Bengisu
Prof. Dr. Nihat Bengisu
İstanbul - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube