İyi huylu ve kötü huylu beyin tümörü ve ameliyatı

İyi huylu ve kötü huylu beyin tümörü ve ameliyatı

Küçük bir bebekten ileri yaştaki insanlara kadar herkeste görülebilen beyin tümörü en çok karşılaştığımız tümörlerden biridir. Birçok farklı türü ve sınıflandırması olduğu için çok fazla derinlere inmeden en önemli yerlerini aktarmaya çalışacağız. Bunun için de iyi huylu ve kötü huylu beyin tümörleri olarak ayırarak başlayalım.

İyi Huylu Beyin Tümörü (Menenjiom)

Öncelikle menenjiom, iyi huylu beyin tümörünün diğer adı değil, bir çeşididir. Ancak en çok görülen iyi huylu beyin tümörü çeşidi olduğu için eş anlamlıymış gibi anılır ve anlaşılır. Bunların da birçok türü ve yerleşim yeri mevcuttur. Genel olarak ele almak gerekirse baş ağrısı, sara nöbeti, konuşma bozukluğu, kol ve bacak güçsüzlüğü gibi semptomlarla seyreder. Bu yüzden “her baş ağrısı beyin tümörünüz olduğu anlamına gelmez ama, başınız sürekli ağrıyorsa mutlaka doktora başvurun” diyoruz. Menenjiomlar beyni saran zarlardan gelişir. Bu yüzden büyümesi yavaştır. Küçük boyuttaki tümörler ameliyat edilmeden takip edilebilir. Büyük tümörler cerrahi yöntemle çıkartılır.

İyi Huylu Beyin Tümörü Ameliyatı

Eğer tümörün boyutu cerrahiyi gerektiriyorsa tümörün tamamının çıkarılması hedeflenir. Bazen bu tümörler bazı önemli yerlere yapıştığı için tamamen temizlenemeyebilir. Böyle durumlarda sık takip edilmesi gerekir. Beyin tümörü ameliyatı kafa cildinin ve ardından kafa tası kemiğinin açılmasıyla yapılır. Kafanın içi görüldükten sonra beyin zarının da açılmasıyla tümör bulunduğu yerden çıkarılır.

Kötü Huylu Beyin Tümörü

Kötü huylu beyin tümörü demek kanser hücrelerinin var olması demektir. Hızlı yayılım gösterirler. Bunları da beynin kendi kötü huylu tümörleri ve beyne başka yerden atlayan tümörler (metastaz) olarak ikiye ayırabiliriz. Beynin kendi kötü huylu tümörleri kendisini genellikle glioblastoma multiforme dediğimiz türüyle gösterir. Maalesef tedavi şansı oldukça düşük bir tümördür. Beyne başka yerden atlayan tümörler ise genellikle akciğer, meme, prostat, mide, bağırsak ve böbreklerde bulunan kanserlerin beyne sıçramasıyla oluşur. Buna ''metastaz'' denir. Hatta akciğer kanseri beyne atladıktan sonra belirti verir. Şikayetleri iyi huylu tümörlerdeki gibidir. Ancak daha şiddetlidir ve çok hızlı ilerler. İlk amaç hastanın yaşam kalitesini arttırmaktır.

Bu makale 19 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Şeref Öztürk

Op. Dr. Şeref ÖZTÜRK, 1975 yılında Zonguldak - Ereğli'de doğmuştur. Lisans öncesi eğitimlerinin ardından İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'ni başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Bezmialem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yapmış ve Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı olmuştur.

Uzmanlık eğitimi sonrasında Kırklareli Devlet Hastanesi, Özel Nisa Hastanesi, Özel Kolon Hastanesi'nde görev almış olan Op. Dr. Şeref ÖZTÜRK, yurt içi ve yurt dışında bir çok yayın ve eğitim programına katılmıştır.

Op. Dr. Şeref ÖZTÜRK, mesleki çalışmalarına Bakırköy'de bulunan özel muayenehanesi'nde devam etmektedir.

Etiketler
İyi huylu beyin tümörü
Op. Dr. Şeref Öztürk
Op. Dr. Şeref Öztürk
İstanbul - Beyin ve Sinir Cerrahisi
Facebook Twitter Instagram Youtube