İnatçı enfeksiyonlar kanal tedavisi ve apikal rezeksiyon

İnatçı enfeksiyonlar kanal tedavisi ve apikal rezeksiyon

Diş üzerinde çürüğün görülür hale gelmesi 12 ayı bulmaktadır. Yani aslında genelde duyduğumuz son 2 ayda çürüdü dişim benzeri bilgilendirmeler ne yazık ki, çürüğün artık iyice ilerleyerek ağrı sızı veya kırıkla kendini artık belli ettiği son dönemin hissedilir semptomları olarak ortaya çıkmaktadır. Eğer çürük doğru zamanda tespit edilemez (ki bunun için sizin farkedemeyeceğiniz çürükleri veya başlangıçları tespit edebilmek açısından 6 aylık rutin kontroller olarak önem kazanmaktadır) ve ilerlemeye devam ederse dişin içkısmında bulunan pulpa denilen sinir damar paketine ulaşır ki bu noktadan sonra dişi artık sadece dolguyla kurtarmak imkansız hale gelmiş, kanal tedavisi kaçınılmaz olmuş demektir. Kanal ihtiyacı doğmuş dişlerin bir kısmında pulpanın bakterilerle teması sonucu ani bir doku ölümü gerçekleşmekte, dişin içinde canlı bir doku kalmadığı için de herhangi bir ağrı hissi oluşturmamaktadır. Bu durum ise gelişmekte olan enfeksiyonun ve büyümekte olan problemin gözden kaçmasına veya göz ardı edilmesine sebebiyet verebilmektedir. 

İşte böyle derin bir çürük sebebiyle kök ucunda lezyon (iltihap kesesi)  oluşturmaya başlamış, canlılığını yitirmiş dişlere kanal tedavisi uygulanarak ağız da kalması sağlanabilmektedir. Eğer enfekte kalma süresi uzun bir süreç olarak geliştiyse, çürüme, kırılma oluşmuş olmasına rağmen ağrı olmadığı için kanal tedavisi zamanında uygulanmadıysa, bu tür dişlerde kanal tedavisinin uygulanma ve dişin iyileştirilebilme süresi uzayabilmektedir. yaklaşık 14-21 günlük pansumanlar sonrasında dişin durumu kontrol edilmekte ve eğer yeterli iyileşme olmadıysa tekrar pansuman yapılarak bir süre daha beklemek gerekebilmektedir. Yani dişin tedavisinin ne kadar süreceğini hekim yada hasta değil tamamen dişin iyileşme gücü ve süresi yani dişin kendisi belirlemektedir. Normal şartlarda kanal tedavsisi gerektiren ancak çürük kalma süresi çok uzamadığı için kök ucunda bir lezyon olmadığı durumlarda dişin kanalları temizlendikten sonra röntgen kontrolü eşliğinde aynı gün kanal dolgusu ve üst dolgusu yapılabilmektedir. 

Kanal tedavisi uygulandıktan sonra kanallar aynoı seansta doldurulmuş da olsa pansumanlanmış da olsa diş içi kanlanması ve basınç dengesi değiştiğinden ve ayrıca kanalların tedavisi mekanik bir sistem olduğu için diş içi ve uç bölgesinde doğal olarak bir yara ve iyileşme bölgesi oluşturduğundan tedavinin uygulandığı gün ve belki müteakip günde gittikçe azalan bir ağrı olması normaldir. Bu dönemde baskı ve çiğnemede hassasiyet de görülebilmektedir. Tedavi amacıyla olşuturulan anestezinin etkisi geçmeden antienflamatuar ve ağrı kesici bir ilaç almak ağrı oluşumunu belirgin şekilde azaltmakta veya tamamen önleyebilmektedir. Unutulmamalıdır ki ağrılı bir sürecin beklendiği her türlü durumda ilacın ağrı başlamadan alınması, ağrı mekanizmasının oluşmasını önleyeceğinden veya belli sınırlarda tutacağından, ağrı kontrolü her zaman daha başarılı sağlanabilmektedir.

Bazı durumlarda diş ne kadar iyi temizlenirse temizlensin, özellikle de uzun süreli çürük ve enfekte kalma durumlarında kanal tedavisine rağmen lezyon bölgesinde tam bir iyileşme olmayabilmektedir. Bunun en büyük nedeni dişin uzun süre çürük kalmış olmasıdır. Bölgede bulunan iltihap çevre dokulara zarar verdiğinden kanlamayı belirgin oranda bozmakta, damarsal oluşumlara kalıcı zararlar verebilmektedir. Vücut içerinde bir bölgenin iyileşebilmesi için o bölgenin kanlanabiliyor olması gereğinden yola çıkarak da böyle inatçı, iyileşmeyen kök ucu lezyonlarında, dişin kanal tedavisi de sorunsuz yapıldıysa cerrahi bir yöntem olan Apikal Rezeksiyon'a başvurulabilir. Apikal rezeksiyon iyileşmeyen kök ucu ve çevresindeki enfekte dokunun yanak içerisindeki dişeti üzerinden açılarak direkt olarak temizlendiği bir yöntemdir. Enfekte doku, temiz yüzeye kadar çevre kemik dokusu varsa kist ve diş kökünün yaklaşık 1/3'lük kısmı bu operasyon esnasında çıkarılmaktadır. Cerrahinin devamında antibiyotik ve ağrı kesici kullanmak, sıvı, yumuşak ve ılık gıdayla beslenmek, yara yerini temiz tutmak gerekmektedir. Doktor kontrolünde iyileşme tamamlandıysa yaklaşık bir hafta sonra dikişlerin alınması uygundur.

Bu makale 11 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dt. Bediz Akçay

1977 yılında Samsun'da doğan Dt.Bediz AKÇAY lisans öncesi eğitimini İstanbul'da tamamladıktan sonra 2001 yılında İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nde lisans eğitimini tamamlamıştır. 

Dt.Bediz AKÇAY lisans eğitimini tamamladıktan sonra 2007 yılına kadar kendi muayenehanesinde çalışmış olup daha sonrasında İstanbul Ümraniye'de bulanan Özel Sondurak Ümran Tıp Merkezi'nde mesleki çalışmalarına devam etmiştir. Şu an ise Dt.Bediz AKÇAY hastalarına yeniden Ümraniye'de bulunan kendi muayenehanesinde hizmet vermektedir.

Etiketler
Kanal tedavisi ve apikal rezeksiyon
Dt. Bediz Akçay
Dt. Bediz Akçay
İstanbul - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube