İmplant mı köprü mü?

İmplant mı köprü mü?

Tüm dişlerimiz ağzımızın içerisindeki temaslarla belirli bir denge ve sistem oluşturuyor. Yüz estetiğinin bir parçası olan ön dişlerin kaybı psikolojik ve sosyal problemlere neden olmasının yanı sıra konuşma bozukluklarına da yol açabilir. Arka dişlerin kaybı ise beslenme, sindirim sorunları ve dişlerin kaymasına neden olur. Bu nedenle çekilen dişlerin yeri doldurulmalıdır.  Çekilen dişlerin boşlukları, köprü denilen sabit ya da haraketli protezle tedavi edilebilir. Bu tedavinin yapılabilmesi için çekilen dişlerin yanındaki dişlerin kesilerek protez tedavisine dahil edilmesi gerekir. İmplant uygulamalarında ise herhangi bir sağlıklı dişe dokunmadan eksik dişlerin yerine yenisi kazandırılabilir.

İmplant mı ?

İmplant, kaybedilen diş kökünü en iyi şekilde taklit eden bir materyaldir.  Eksik diş yerine konulan implant kişinin kendi dişi gibi işlev görür. Sağlıklı dişlerin küçültülmesine gerek kalmadan çene kemiği  içerisine implant ( yapay diş kökleri) yerleştirilir. İmplant üzerine ise dişin fonksiyonunu ve estetiğini taklit eden porselen üst yapılar uygulanır. İmplant uygulamalarıyla uzun köprülerin oluşturduğu temizlik zorlukları ve ağız kokuları ortadan kalkabilir. Eğer dişlerinizin doğala yakın bir estetiği ve doğala yakın bir çiğneme koparma hareketi isteniyorsa tedavide, implant her zaman birinci seçenek olmalıdır.

 İmplant uygulamalarının avantajları;

Diş boşluklarına komşu dişlerin kesilmeden ( küçültülmeden) korunması

Diş boşluğundaki çene kemiğinin erimesinin önlenmesi

Ağız hijyeni uygulamalarının köprü protezlerine göre daha kolay olması

Porselen dişleri doğal diş dizilerindeki gibi tek tek yapılabilme olanağı ve böylelikle hijyenin artması

Özellikle alt çene tam protezlerin tutuculuğunun arttırılması

Günümüzde implant uygulaması; özenli olarak yapılan ön tetkikler, hassas uygulama teknikleri, sterilizasyon ve uygulama sonrası bakımla birlikte kolay bir tedavi yöntemi haline gelmiştir.

Köprü mü ?

Köprü protezleri, diş eksikliği olan boşluğa, komşu dişlerin kesilerek küçültülmesiyle boşluğun doldurulma yöntemidir. İmplantlar, arka bölgedeki tek diş eksikliği olan vakalar için uygun bir tedavi alternatifidir. Günümüzde diş hekimleri, eksik bir dişin implant kullanılarak yerine konmasını, iki komşu dişin küçültülerek yapılacak bir köprü protezinden daha doğal bir yöntem olarak da görmektedir. Köprü yapımında boşluğun her iki tarafından en az birer diş kesilir ve onlardan destek alarak ortaya diş yerleştirilir. Köprü yapılabilmesi için dişlerdeki boşluğun her iki tarafında da en az bir diş olması gerekir. Aksi taktirde köprü ayaklarından birisi eksik kalacak ve köprü yapımı mümkün olmayacaktır.

Hastaların implant yerleştirilecek alanların önünde ve arkasında sağlam olmayan (büyük çürüğe sahip, deforme) dişler mevcut ise, bu dişlerin fonksiyon kazanması amacıyla implant tedavisi yapılmayabilir, kesim yapılıp köprü tedavisiyle işlem tamamlanabilinir.

İmplant ve köprü arasındaki diğer fark kullanım süreleridir. Köprü protez tedavilerinde kullanılan malzemeye göre değişen bir kullanım süresi bulunur. Genellikle 8-10 yıl sonrası protezlerin değiştirilmesi önerilir. Protezlerde bir süre sonra kullanıma bağlı çatlama, kırılma, gevşeme, eskime, renk değiştirme, tamamen yerinden çıkma veya sallanma gibi sonuçlarla karşılaşılabilir. İmplant ise iyi bakıldığında daha uzun süre kullanılabilir. Ayrıca bazı sistemik hastalıkları olan kişilerde ( diyabet, hemofili vb.) de implant yerine köprü protez tedavileri uygulanır. Bu gibi hastalar için implant uygun bir yöntem değildir.

SONUÇ:

Dişlerin herhangi bir nedenle kaybedilmesi sonucunda, ortaya çıkan boşluk kron-köprü sabit protezler ile ya da hareketli protezlerle doldurulabilir. Dental implantlarla tedavi, diş hekimliğinde hastalara sunulan son gelişmelerden birisidir. İmplantlar, kaybedilmiş doğal dişlerin köklerinin yerine yerleştirilen küçük titanyum vidalardır. Kemik içine yerleştirilen bu implantlar, belli bir iyileşme süresi içinde kemikle kaynaşır ve üzerlerine yapılan hareketli ya da sabit protezlere destek olurlar. İmplant tedavisinin en büyük yararı, sağlıklı komşu doğal dişte hiçbir kesim / küçültme işleminin yapılmaması ve kemik dokusunun korunmasını sağlamasıdır. Bir kısım doğal dişini kaybetmiş ama hala belli sayıda doğal dişe sahip kişilerde, hareketli protezler yerine sabit protezler yapmak avantajlıdır.  Bütün dişlerini kaybeden hastalarda ise, ya implant tedavisi ile sabit protezler yapılarak, hastanın haraketli protezler kullanmak zorunda olmaması ya da az sayıda implant kullanarak takıp çıkartmalı protezlerinin genelde alt çenede hiç yerinden oynamamasının sağlanması hastaya sağlanan büyük faydalardandır.

Uzm. Dt. Orhan ÖZTOPRAK

 

Bu makale 13 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Dt. Orhan Öztoprak

Isparta'da doğan Dt. Orhan ÖZTOPRAK, ilkokul ve ortaokulu Avusturalya’da bitirmiş olup, lise öğrenimini Antalya Koleji’nde tamamlamıştır. Lisans eğitimini 2010 yılında Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesini tamamlamıştır. Lisans eğitimini başarıyla tamamlamasının ardından 2011‘de Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi, Protetik Diş Tedavisi Anabilim Dalında uzmanlık eğitimine başlamış olup, halen devam etmektedir.

Şu an Marmaradent Özel Diş Kliniğinde mesleki çalışmalarını sürdüren Dt. Orhan ÖZTOPRAK, 2011 yılından beri TPİD(Türk Prostodonti ve İmplantoloji Derneği) ve Türk Diş Hekimleri Birliği üyesidir.

Etiketler
Köprü protez
Dr. Dt. Orhan Öztoprak
Dr. Dt. Orhan Öztoprak
İstanbul - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube