İçten diş teli tedavisi

İçten diş teli tedavisi

Lingual Ortodontik Tedavi, tellerin dişlerin dış yüzeyi yerine iç yüzeyine yerleştirildiği tedavi yöntemidir. Bundan dolayı içten diş teli olarak da adlandırılmaktadır.
Latince ‘lingua’ ‘dil’ anlamına gelmekte olup dişlerin dil tarafındaki yüzeylerinden yapılan tedavi demektir. Ortodontik tellerin tedavi esnasında hastalarda görsel bir rahatsızlık yaratması, böyle bir tedavi yönteminin geliştirilmesi için itici güç olmuştur.

İçten Diş Teli Tedavisinin Avantajları
Şeffaf diş teli tedavisinde olduğu gibi;

estetik, estetik, estetik

İçten Diş Teli Tedavisinin Dezavantajları
Görsel avantajına rağmen uygulamadaki bir takım zorluklar, dişlerin dış yüzeylerine yapıştırılarak yapılan diş teli tedavisi kadar yaygınlaşmasına engel olmaktadır.

Teller iç tarafta olduğu için normalde insanlar tel tedavisi gördüğünüzü anlamamaktadır. Bu da bu yöntemi oldukça çekiçi kılmaktadır. Bu  yöntemin en büyük handikapı maliyetidir. Normal ortodontik tedaviye göre daha maliyetlidir. Bunun çeşitli sebepleri vardır:

1.  Kullanılan malzemenin normal tellerle kıyas kabul etmeyecek kadar pahalı olması,

2.  Genelde arada extradan bir laboratuvar aşaması bulunması,

3.  Hem tellerin takılması seansının normal tellerden çok uzun olması, hem de kontrol randevularının normal tel tedavisinden çok daha uzun olması

4. Toplam tedavi süresinin yukarıda bahsettiğimiz tedavilere göre daha uzun olması

İçten diş teli tedavisinde başlarda konuşurken zorlanabilirsiniz
Konuşurken belli sesleri çıkartmak için dilimizi konumlandırdığımız bölgelerde teller, braketler olduğu için başta hastalar bazı sesleri çıkartmakta zorlanabilmektedir. Dilde de geçeci hassasiyet olabilmektedir. Kullanılan braket sistemi hasta konforu açısından çok önem taşımaktadır.

Uygulaması
İçten diş teli tedavisinde braketleri dişin iç kımına ideal konumda yerleştirip yapıştırmak hemen hemen imkansızdır. Bunun için önce hastanın ağzının bir ölçüsü alınır. Bu amaçla özel ölçü maddeleri kullanılır. Günümüzde yavaş yavaş bu amaç için geliştirilmiş kameralar da kullanılmaya başlamıştır. Bu şekilde hastanın dişlerinin 3 boyutlu bir örneği elde edilir. Bunun için ya özel alçı ya da 3 boyutlu yazıcılar kullanılır. Braketler bu model üzerinde ideal konumuna yerleştirildikten sonra ortodontist tarafından ağız içine nakledilirler.

Benzer bir yöntemde de ki bu belirli başlı uluslararası firmalar tarafından gerçekleştirilmektedir, kişiye özel braket imal edilmekte ve ortodontist de bu braketleri özel bir yöntem ile hasta ağzına nakletmektedir. Braketler kişiye özel hazırlandığı gibi teller de kişiye özel hazırlanabilmektedir. Bu şekilde elde edilen malzeme ve tedavi işin kalitesini de, maliyetini de yükseltmektedir.

Bu makale 16 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Dt. İbrahim Cem Özkurt

Uzm.Dr.Dt İbrahim Cem ÖZKURT, lisans öncesi eğitimini TED Ankara Koleji'nde tamamlamıştır. Ardından Ankara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nde başladığı lisans eğitimini 1996 yılında tamamlayarak Diş Hekimi unvanı almıştır. Daha sonra kazandığı Devlet Bursu ile İngiltere’de University  of Sheffield School of Clinical Dentistry'de ortodonti uzmanlık eğitimi almıştır. Uzmanlık programının gerekliliği olarak NHS Charles Clifford Dental Hospital‘ da ortodonti uzmanlık öğrencisi olarak görev almıştır. Bu eğitimin bir parçası olarak tez hazırlamış ve MMedSci derecesi almıştır. Daha sonra çalışmalarına Amerika Birleşik Devletleri’nde University of California at Los Angeles‘ da devam etmiştir. 4 yıl süre ile Ankara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nde,5 yıl süre ile Ankara Tepebaşı Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi‘nde, İstanbul Ataşehir ...

Etiketler
İçten diş teli tedavisi nedir
Uzm. Dr. Dt. İbrahim Cem Özkurt
Uzm. Dr. Dt. İbrahim Cem Özkurt
İstanbul - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube