Homosistein düzeyinizin kaç olduğunu biliyor musunuz?

Homosistein düzeyinizin kaç olduğunu biliyor musunuz?

Homosistein genlerimizin sağlıklı çalışıp çalışmadığının, tüm hücremizde, saniyede milyarlarca kez gerçekleşen hayati döngümüzde (metilasyon) işlerin yolunda olup olmadığının en önemli ve en basit göstergesidir. Düzeyinin yüksek olması direkt olarak hücresel toksisite sebebidir. Bu anlamda HEM NEDEN HEM SONUÇTUR homosistein.

Homosistein artışı MMP9 ve TNF gibi proteinler aracılığıyla sistemde inflamasyona ve trombosit agregasyonuna neden olur ve kalp hastalıkları açısından bağımsız ciddi bir risk faktörüdür.
Homosistein düzeyi en ideal 8’in altında olmalıdır (8-12 gibi referans aralıklarını dikkate almamak gerekiyor)

Neden bu düzeyde tutmalıyım:

- Yaşlanma sürecini yavaşlatmak
- Dolaşım sistemini korumak
- Bağışıklık sistemini ayakta tutmak
- Demans-Alzheimer’a yatkınlığı azaltmak
- Kanserden korunmak
- Dopamin, seratonin sentezini sağlamak (depresyon, anksiyete, dikkat eksikliği, kronik yorgunluk)

Homosistein yüksekliğiyle ilişkilendirilen klinik bulgular:

- Kronik yorgunluk
- Azalmış enerji
- Ağrı ve yanmalar
- Sık nezle, grip enfeksiyonu
- Beyin sisi
- Uyku problemleri
- Hafıza sorunları
- Ani kilo alma ve kilo kayıpları

Neden Yükselir?

B12, B2, folik asit, B6, çinko, magnezyum eksikliğinde (metilasyon enzim-gen sisteminin en önemli kofaktörleri)
Tek gen mutasyonları (en sık MTHFR, MTR, MTRR)
Civa , alüminyum toksisitesi (tiyomersal içeren aşılar, amalgam dolgular, alüminyum içeren terleme engelleyici kozmetikler, kalıcı rujlar, toksik temizlik malzemeleri, tarım ilaçları)
Geçirgen barsak sendromu (leaky gut- barsaklarda kana ağır metal akışının artarak gen işleyişinin bozulması)

Homosistein Düzeyiniz Yüksekse

1) Taş devri diyetine uygun beslenme (diyetten unlu şekerli işlenmiş gıdaların çıkarılması), taze ve bol yeşil yapraklı bitki tüketme, sebze grubundan (ıspanak ve kırmızı pancar bu konuda çok etkili olacaktır), zerdeçal, zencefil, siyah üzüm çekirdeği gibi etkili anti-inflamatuar gıdalar tercih edilmesi uygundur (vejeteryan beslenme modeli homosistein yüksekliğine yatkınlığı arttırmaktadır, özellikle b12 eksikliğine bağlı)

2) Midede asit azlığı varsa (kronik mide koruyucu ilaç kullanımı, atrofik gastrit) sindirim enzimleri takviyesi

3) Omega 3 desteği (omega 3/6 oranının düşürülmesi), diyetten ayçiçek, mısırözü, soya gibi oksidasyona yatkın omega 6 içeriği yüksek bitkisil yağların çıkarılması, tetkikler değerlendirilerek b12, folik asit, çinko, d vitamini, magnezyum desteği

4) Egzersiz (klinik durumunuz uygunsa günlük 10000-12500 adım arasında yürüyüş iyi bir seçenek)

5) Stres kontrolü ve düzenli uyku

6) Barsaklarda sorun ciddi boyutta olduğu düşünülüyorsa, barsak flora analizi, gıda intolerans testi, parazit tarama, laktuloz-mannitol test gibi taramalar planlanabilir, hastanın durumuna göre tam gaps ya da gaps girişi diyeti planlanabilir.

Yani tedavi bir bütündür, tek ya da birkaç sentetik ilaçla tedavisi yoktur, kim bilir belki de bu yüzden önemli ama modern tıbbın ilgisini çekmeyi başaramamış bir aminoasittir homosistein…

Bu makale 7 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Deniz Şimşek

Uzm. Dr. Deniz ŞİMŞEK, lise eğitimini Turgut Özal Anadolu Lisesi'nde bitirmiştir. Ardından Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı'nda tamamlamış ve Psikiyatri Uzmanı olmuştur. Lisans ve ihtisas eğitimlerinin yanı sıra, son yıllarda bilimsel çalışmaların yoğunlaştığı barsak - psikoloji barsak - fizyoloji alanlarında da eğitimler almıştır. (GAPS Practitioner - Natasha Campell) Hastalara yaklaşımda psikodinamik faktörlerin yanı sıra;  vitamin, mineral, genler, ağır metal, infeksiyon, metilasyon (epigenetik faktörler) ilişkilerini baz alacak şekilde bütüncül bir yaklaşımı benimseyen Uzm. Dr. Deniz ŞİMŞEK, fonksiyonel biyokimya ve epigenetik alanlarında Chris Astill Smith’ten eğitiml ...

Etiketler
Homosistein yüksekliği
Uzm. Dr. Deniz Şimşek
Uzm. Dr. Deniz Şimşek
Antalya - Psikiyatri
Facebook Twitter Instagram Youtube