Hipospadias nedir ve tedavisi nasıl yapılır?

Hipospadias nedir ve tedavisi nasıl yapılır?

Hipospadias, çocuğun idrar yaptığı deliğin penisin ucunda değil de altında olmasıdır. Bu delik ile penis ucu arasındaki bölgede idrar kanalı tam olarak oluşmamıştır. İdrar deliğinin yerleşimi penis gövdesinin herhangi bir yerinde, penis ile torbaların birleştiği bölgede hatta anüse yakın perine dediğimiz bölgede bile olabilir. Daha aşağı yerleşimli olanların cerrahi tedavisi daha zordur.

Hipospadias, halk arasında farklı isimlerle adlandırılmaktadır; peygamber sünnetli, doğuştan sünnetli ya da yarım sünnetli denilebilmektedir. Bunların temel nedeni bu çocuklarda sünnet derisinin ön tarafının gelişmemiş olmasıdır.

Hipospadias, doğumsal bir durumdur. Nedeni kesin olarak bilinmemektedir. Hipospadias'la birlikte, özellikle ağır olgularda, yandaş ürogenital sistem anomalilerinin bulunması da doğumsal bir durum olduğunu desteklemektedir. Çocuk ürolojisi pratiğinde en sık karşılaşılan durumlardandır. Her 300 erkek çocuğundan birinde görülür. Bebek doğduğu zaman yapılacak dikkatli bir fizik muayene ile tanı rahatlıkla konulabilir. Özellikle ağır olgularda, diğer ürogenital sistem bozuklukları görülme ihtimali de daha fazladır. Bu nedenle ağır olgularda özellikle üriner sistem (böbrek, idrar boşaltma kanalları ve mesane) mutlaka incelenmelidir.

Tek tedavi seçeneği cerrahidir. Fallik dönem denilen, çocuğun cinsel kimliğini keşfettiği dönem olan 2-6 yaş arası penise yapılacak ağrılı müdahelelerden kaçınmak gerektiğinden, bu dönemden önce hipospadias cerrahisi yapılmalıdır. Cerrahi için en ideal dönem olarak 6-18 ay önerilmektedir. Bezli dönemde yapılacak cerrahi müdahelenin bakımı da daha kolaydır.

Ameliyatta temel amaç üretra denilen idrar deliğinin penisin ucuna getirilmesidir. Eğer varsa penisteki eğrilik de mutlaka düzeltilmelidir. Stent adını verilen idrar sondaları iyileşme için gereklidir. Tecrübesiz ellerde komplikasyon oranı çok yüksektir. En sık karşılaşılan komplikasyon fistül gelişimidir; idrar deliği penis ucuna taşınır ama arada bir yerde dikişlerin açılmasına bağlı idrarın birden fazla delikten gelmesidir. Bu komplikasyon geliştikten sonra 6 ay geçmeden herhangi bir müdahelede bulunulamaz. Ancak düzeltmesi de en kolay komplikasyonlardan birisidir. Dikişlerin tamamen açılması, kanama, penis derisinde gangren gelişmesi diğer komplikasyonlar arasında sayılabilir. Darlık ve peniste eğrilik diğer önemli komplikasyonlardır.

Bu makale 9 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Serdar Şiyve

Op. Dr. Serdar ŞİYVE, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yapmış, Çocuk Cerrahisi ve Çocuk Ürolojisi Uzmanı olmuştur.

Yenidoğan cerrahisi, Laparoskopik cerrahi, Üriner sistem cerrahisi, İnmemiş testis, Fıtık, Sünnet, Doğumsal Göğüs Deformiteleri (Kunduracı/güvercin göğsü) konularında uzman olan Op. Dr. Serdar ŞİYVE, mesleki çalışmalarına Medicalpark Gaziantep Hastanesi'nde devam etmektedir.

Etiketler
Hipospadias ameliyatı
Op. Dr. Serdar Şiyve
Op. Dr. Serdar Şiyve
Gaziantep - Üroloji
Facebook Twitter Instagram Youtube