Hangi benler alınmalı?

Hangi benler alınmalı?

Ben nedir?

Neredeyse bütün insanlarda ben bulunmaktadır. Deriye rengini veren hücrelerden köken alan benler çok değişik renk ve şekillerde olabilir. Halk arasında ben olarak bilinen bu lezyonları aslında nevüs olarak adlandırıyoruz.

Ben ya da nevuslar doğuştan oluşabileceği gibi melanosit hücrelerinin gruplanması ile sonradan da ortaya çıkabilirler. Benler deri renginde olabileceği gibi kahvrerngi, kırmızımtırak, siyah, mavi olarak karşımıza çıkabillir. Boyutları kişiden kişiye göre değişkendir.

Hangi Benler Tehlikelidir?

Benler genellikle iyi huylu oluşumlardır ancak zaman içinde bazı benlerde cilt kanserine dönüşüm olabilir. Özellikle yayılım özelliği olan Malign Melanoma gibi cilt kanserleri oldukça tehlikelidir. Bu nedenler şüpheli lezyonların vücuttan uzaklaştırılması önemlidir. 

son zamanlarda boyutu büyüyen 

renginde değişim olan 

sınırlarında düzensizlik olan 

mavi siyah koyu renkli 

travmaya maruz kalan alanda yerleşmiş olan

6 mm den büyük olan benlere dikkat edilmelidir. Eğer ailede cilt kanseri hikayesi varsa yakın takip yapılmalı ve geciktirilmeden benler vücuttan uzaklaştırılmalıdır. 

Ben aldırmak riskli midir?

Benler genel olarak lokal anestezi enjeksiyonu sonrasında cerrahi olarak çıkartılır. Şüpheli bir durum varsa geniş kesi yapılarak mikrodüzeydeki hücrelerin de alınması planlanır. İşlem yaklaşık olarak 5- 10 dk sürer. İşlem sonrasında lokal anestezi etkisi geçene kadar ağrı hissedilmez sonrasında hafif sızı olabilir. Nadiren ağrı kesici kullanılması gerekebilir.

Ben aldırmak kansere yol açar mı?

Toplumdaki yaygın inanışın aksine ben aldırmak kansere yol açmaz hatta kanserden korunma yöntemidir. Kanserleşmesi muhtemel bir doku vücudunuzdan uzaklaştırılmış olur. Alınan materyalin patolojik incelenmesi sonucu kanser olup olmadığı incelenmektedir. Pekçok kişi patoloji sonucunda cilt kanseri ile karşılaşılırsa bunun cerrahiye bağlı olduğunu düşünmektedir. Bilimsel olarak mantığı olmayan bu inanış yüzünden bazen benlerin alınması geciktirilmekte ve bu daha farklı sorunlara yol açmaktadır. 

Ben aldıktan sonra iz kalır mı?

Benler vücut bölgesine göre cilt çizgilerine uygun şekilde çıkarılarak geride en az iz bırakacak ya da cilt çizgileri arasında saklanacak iz bırakılması amaçlanır. Yara iyileşmesinde bozukluk olmadığı sürece belirgin iz kalması beklenmez. 

Estetik amaçlı ben çıkarılması mümkün mü?

Bazen riskli olmasa bile yerleşim itibari ile görünümü bozan benler cerrahi olarak çıkarılabilir. Eğer riskli grupta olan y ada görünüm olarak rahatsız edici bir benininz varsa en yakın Plastik Cerrahi Uzmanına başvurmanız önerilir. 

Op.Dr.Nurgül ALTUNTAŞ 

Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı 

Bu makale 13 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Nurgül Altuntaş

Op. Dr. Nurgül ALTUNTAŞ, 1982 yılında Trabzon’da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından 1998 yılında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 2005 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim Araştırma Hastanesi'nde yapmış ve 2011 yılında “Yanak defektlerinin onarımı” başlıklı tezi ile Plastik Rekonstruktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı olmuştur.

Uzmanlık eğitimi sonrasında 2012 yılında İzmit Seka Devlet Hastanesi'ne atanmış, 2014 yılına kadar burada görev yapmış olan Op. Dr. Nurgül ALTUNTAŞ, 2015 yılından beri mesleki çalışmalarına kendisine ait Op. Dr. Nurgül ALTUNTAŞ Muayenehanesi'nde devam etmektedir. Ayrıca kendisi evli ve 2 çocuk annesidir.

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
Benign
Op. Dr. Nurgül Altuntaş
Op. Dr. Nurgül Altuntaş
Kocaeli - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube