Hamilelikte diş kaybı, anne adaylarının yaşam kalitesini düşürüyo

Hamilelikte diş kaybı, anne adaylarının yaşam kalitesini düşürüyo

Her hamilelik anneye bir diş kaybettirir” ya da  “hamilelik döneminde dişler daha çabuk çürür”  gibi söylemler anne adaylarını endişelendiriyor. 

Bebeğin diş gelişimi anne karnında başlar. Anne hem kendi hem de bebeğin sağlığı için dengeli beslenir, yeterli ağız ve diş bakımı yapılırsa, gebelik süresince normal dönemden farklı bir diş sorunu ile karşılaşılmıyor. 

Diş kayıplarının başlıca nedenleri

Hamilelik döneminde karşılaşılan, östrojen ve progesteron hormon düzeylerindeki artış, dişlerde plakların oluşmasına neden olur. Buna bağlı olarak da dişeti iltihaplarının görülmesiyle hamilelik gingivitisi sorununa söz konusu olur. Bu sorun, diş kayıplarıyla sonuçlanabilir.

Hamilelik nedeniyle sık sık atıştıran anne adayları, diş bakımını ihmal ettikleri zaman, hamilelik gingivitisi daha hızlı ilerler, diş kayıplarına varan ciddi sorunlara neden olabilir. Ayrıca, hamilelikte karşılaşılan kusmalar da anne adayının ağzına mide asitinin gelmesiyle, dişlere zarar verir, diş kayıpları oluşumunu hızlandırır.

Diş kayıplarını önlemek için, ağız ve diş bakımına özen göstermek gerekir. Düzenli olarak, diş muayenesi yaptırmak, diş fırçalamayı ve diş ipi kullanmayı ihmal etmemek, diş kayıplarını önlemede büyük önem taşır.

Anestezi, röntgen ve antibiyotik kullanımı hamilelikte zararlı mıdır?

Gebelik döneminde sınırlı uyuşturmalar için, üretici firmanın uyarılarının dikkate alınması gerekiyor. Ağrı kesici ilaçlarda, anestezi ilaçlarında olduğu gibi firmaların uyarıları dikkate alınmalıdır. Antibiyotik olarak Tetrasiklin grubunda olan antibiyotikler alınmamalıdır. Tetrasiklin, gebelik sırasında alındığında bebeğin dişlerinde Tetrasiklin renklenmeleri dediğimiz lekeler oluşmasına neden olur.

Röntgen çekimi acil değilse tercih edilmemelidir. Eğer uygulanması acil olan bir diş tedavi uygulaması söz konusu ise, anne adayına önlük giydirilmeli ve hızlı film kullanılması sağlanmalıdır. Ayrıca, tedavide düşük doz uygulaması yapılması gerekir.

Hamilelik ve dental tedavi

Bebeğin organ gelişimlerinin hız kazandığı hamileliğin ilk 3 ayında dental tedavilerden kaçınılması gerekiyor. Hamilelikte diş bakımı ve tedavisi oldukça önemli bir konudur. Diş ağrısının şiddetli olduğu durumlarda, bebek ve annenin sağlığı için diş hekimi ve kadın doğum uzmanının iş birliği gerekebilmektedir. Diş ağrısının şiddetli seyrettiği durumlarda ve dental tedaviye başvurulamadığında, olası problemleri engellemek için bu işbirliği faydalı olacaktır. Hamileliğin 4 ve 6 aylık dönemlerinde diş tedavilerinin uygulanması en doğru zamandır. Bu dönemde kanal tedavisi, diş çekimi dolgu gibi ertelenmesi mümkün olmayan işlemler rahatlıkla uygulanabilir. Hamileliğin son 3. ayında erken doğum riski yaşanabileceğinden, acil olmayan dental tedaviler dışında herhangi bir işlemin uygulamaması daha iyi olacaktır.”

Hamilelikte Ekstra Bir Ağız-Diş Bakımı Şart!
Anne adaylarının hamilelik döneminde ağız ve diş sağlığına normal dönemden daha fazla özen göstermesi gerekiyor.

- Hamilelik sırasında oluşan hormon artışı, ağız mukozasını dış etkenlere karşı özellikle bakteri plaklarına karşı daha hassa yapar. Bunun için günlük ağız ve diş bakımı kesintiye uğratılmamalıdır.

- Plak birikimi ve diş eti hastalıkları ile hamilelik sırasında oluşan hormonal değişiklikler arasında direkt bir ilişki vardır. Bu nedenle anne adayları, hamilelik öncesinde tam bir ağız muayenesinden geçerek optimal ağız hijyenine kavuşmalı ve bunu sürdürme alışkanlığını kazanmalıdır.

- Anne adayları hamilelikte günde en az iki kez diş fırçası ve diş ipi kullanarak etkili diş bakımı yapmalı, plak birikimine engel olmalıdır.

- Hamilelikte ağız gargaraları ya da ılık tuzlu su ile gargara yapılmalıdır. Özellikle ılık tuzlu su diş etlerini rahatlatır ve diş eti hassasiyetini azaltır.

Bu makale 12 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Dt. Çağdaş Kışlaoğlu

Etiketler
Hamilelikte ağız sağlığı
Uzm. Dr. Dt. Çağdaş Kışlaoğlu
Uzm. Dr. Dt. Çağdaş Kışlaoğlu
İstanbul - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube