Grip aşısı hikayesi

Grip aşısı hikayesi

OLMAK YADA OLMAMAK(BİR GRİP AŞISI HİKAYESİ)

Grip aşısı yıllardır yapılsın yapılmasın tartışmlarıyla her yıl eylül ekim aylarında gündeme gelmektedir .Aşının yapılması gerekliliğinde fikir beyan edenler ki büyük çoğunluğu bunlar oluşturur.gribe bağlı ölümleri ve gribe karşı gelişen komplikasyonları önlemeyi hedeflemektedirler .Yani hedef grip olunmamasından çok gribin tetiklediği hastalıklar ve ölümlerin önlenmesidir .Aşı özellikle risk grubundakiler için önerilmektedir. Kimdir bu risk grupları diye sorarsak astım ,diyabet, böbrek hastalığı ve kronik hastalığı olan çocuklar ve erişkinler ile bu kişilerle aynı evde yaşayan diğer kişiler

risk grubunda olmasalar bile mutlaka aşılanmalıdır.Örneğin;evde astımlı , bronşitli bir çocuk var ise evdeki herkesin aşılanması önerilmektedir.Bunun dışında sağlık çalışanları 6 ay- 5 yaş arası çocuklar,hamilelerin(ilk 3 ay dışı),emziren annelerin ve 65 yaş üzerindeki kişilerin grip aşısı yaptırılması önerilmektedir.Risk gruplarından birinde değilseniz bile grip aşısının yapılması yıl içinde grip olma riskinizi azaltır.aşının koruyucu etkisi 2-3 hafta sonra ortaya çıkar. Aşının piyasaya çıktığı ilk tarihte uygulanması önerilir. Eylül ekim aylarında aşının yapılması iyi olur.kişi grip geçirmiş olsa dahi aşı olabilir. Grip aşısı tekli aşı olduğu için civa veya thimerosal içermez.aşı iyi tolere edilmektedir.İnaktif yani canlı olmayan virüslerden oluşmaktadır bu nedenle aşının hastalık yapma riski yoktur. En sık görülen yan etkisi aşı yerinde ağrı ve hassasiyettir. Bu yıl grip aşısının hem 3 hemde 4 suş içeren iki ayrı formu ülkemizde kullanıma sunulmuştur.Aşı yumurta alerjisi olanlar dışında ve 6 aydan büyük herkese uygulanabilir.

Gripsiz günler dilerim.

Bu makale 10 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Orhan Cura

Uzm. Dr. Orhan Sevinç CURA 1967 yılında Yalova'da doğdu.Lisans öncesi eğitimini Yalova Lisesi'nde tamamladıktaktan sonra Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nden mezun oldu.

Uzm. Dr. Orhan Sevinç Cura ihtisasını Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tamamlamıştır.

2012 yılı itibariyle Orhan Cura Kliniğinde hastalarına hizmet vermektedir.

Etiketler
Hapşıramıyorum
Uzm. Dr. Orhan Cura
Uzm. Dr. Orhan Cura
Bursa - Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube