Göz kusurları

Göz kusurları

GÖZ KUSURLARI

Hipermetropi

Gözün optik kırma gücünün yetersiz olması halidir. Bu durum göz küresinin boyutlarının normalden küçük olmasından kaynaklanabileceği gibi, kornea veya lens gibi gözün kırıcı unsurlarından da kaynaklanabilir. Akomodasyon veya göz uyumu adı verilen refleks sayesinde belli bir düzeye kadar telafi edilerek görüntünün bulanıklaşması engellenebilir. Bunun yeterli olmadığı noktadan sonra ise yakında daha fazla olmak üzere hem yakın, hem uzak görüntü bozulur. Çocuklarda akomodasyon kapasitesi çok yüksektir. Ancak akomodasyon, aynı zamanda gözlerin içe doğru kayma eğilimini de arttırır. Bu nedenle yüksek dereceli hipermetropisi olan çocuklarda içe şaşılık görülme oranı daha yüksektir. Yüksek hipermetropide, bilhassa şaşılık riski varsa gözlük kullanımı gerekir.

Miyopi

Gözün optik kırma gücünün gereğinden fazla olması halidir. Yakın görme normalken, miyopinin derecesine bağlı olarak belli bir mesafeden sonrası bulanık görülür. Kişinin bu durumu hipermetropideki gibi telafi etme şansı yoktur. Bu nedenle görme bozukluğu daha erken farkedilir. Sürekli takılacak düzeltici bir gözlük ile görüntü netleştirilir.

Astigmatizm

Gözün optik kırıcılığının her eksende aynı olmaması halidir. Bu yüzden görüntünün belli açısal değerdeki kontürleri, yani bir bölümü diğerine göre daha bulanık görülür. Farklı açılardaki konturlar farklı netlikte olacağı için göz sürekli netleştirme gayreti göstermesine rağmen bir türlü tam netliği sağlayamayacağı için gözde yorgunluk yapar. Kırıcılık özelliğine göre astigmatizmalar hipermetrop veya miyop özellik gösterir. Görme düzeyini düşürdüğü, yorgunluk yarattığı, şaşılığa ve göz tembelliğine sebep olduğu durumlarda gözlük kullanımı şarttır.

Bu makale 7 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Acun Gezer

Etiketler
Şaşılık
Prof. Dr. Acun Gezer
Prof. Dr. Acun Gezer
İstanbul - Göz Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube