Genital estetik

Genital estetik

GENİTAL (CİNSEL) ESTETİK – GENİTOPLASTİ

Günümüzde kadınlar iç ve dış güzelliklerinden ödün vermezlerken, daha rahat daha mutlu olabilecekleri işlemlerden de kaçınmamaktadırlar. Uzun yıllardır dünyada uygulanan genital estetik son yıllarda ülkemizde de birçok problemin çözümü için yaygın olarak kullanılmaktadır. Genital estetik kadınlara sağlık ve estetik açıdan çözümler üretirken, kaybetmiş olduğu özgüveni de geri kazanmalarını sağlamaktadır. Genitoplasti kavramı çok geniş bir kavramdır. Bayanların sık talep ettikleri şekliyle genitoplasti ; genital organ küçük (iç) dudaklarının büyük, sarkık, şekilsiz, küçük veya eşit olmaması gibi şikayetlerin düzeltilmesini, vajendeki doğum sonrası oluşan tahribatın giderilmesini, ilerleyen yaşa bağlı olarak vajende genişlik, sarkıklık, gevşeklik gibi sorunlara çözüm üretilmesi, hymen(kızlık zarı) nın cinsel ilişki sonrası olan değişikliklerin eski haline getirilmesi ni sağlayan operasyonların tümünü içeren bir kavramdır.

Labioplasti: 

Genital organın küçük (iç) dudaklarının (labium minore) normalden daha sarkık yada eşit ölçülerde olmaması durumunda, iç çamaşırı ve mayo seçiminde problemler, cinsel ilişki sırasında utanma, ağrılı cinsel birleşme gibi sorunlar yaşanır. Bu tip fizyolojik ve psikolojik sorunlar karşısında özgüven kaybı yaşayan hastalarımız için labioplasti çözüm olmaktadır. Labioplasti, vajina girişindeki dudakların büyük, sarkık yada asimetrik olması durumunda yapılan estetik ameliyattır. Operasyon 30-45 dakika kadar sürer. Ameliyat sonrası hasta normal yaşamına hemen döner, iki gün sonra duş alabilir, iki hafta sonunda cinsel ilişkiye girebilir. Labioplasti ameliyatında bakıldığında ameliyat izi görülmez.

Büyük ve küçük dudakların yeterince gelişmediği, normalden ince olduğu vakalarla da nadir de olsa karşılaşılmaktadır. Bu durumda hastalarımız kuruluk, enfeksiyonlara maruz kalma gibi sorunlar yaşayabilmektedir. Bu tip sorunlarda yağ enjeksiyonu ile hastaların labiaları kalınlaştırılarak, hastalarımızın daha sağlıklı, mutlu ve kaliteli bir yaşama kavuşmaları sağlanır.

Vajina Daraltılması: 

Vajinanın doğal yapısı, ilerleyen yaş, normal doğum sırasında vajinanın gerilmesi ve zorlanması, epizyotomi denilen doğumdaki yardımcı kesilerden dolayı vajinada deformasyonlar oluşur. Vajinanın bollaşması, vajina kaslarının gevşemesi cinsel ilişki sırasında sorun yaşanmasına neden olmaktadır. Cinsel ilişkiden haz alınmaması, cinsel doyumsuzluk gibi sorunlar vajinal daraltma ameliyatı ile çözülür. Ameliyat sırasında fazla doku dışarıya çıkartılarak, vajina kasları sıkılaştırılır. Ameliyat ortalama 1 saat sürer, hasta aynı gün içinde evine dönebilir, 2 hafta sonunda da cinsel ilişkiye girebilir. Vajinal estetik ameliyatı sonucunda hastalarımızın kendine olan güveni artar, cinsel doyuma ulaşır ve tekrar kaliteli cinsel yaşamlarına kavuşurlar.

Klitoris Estetiği: 

Kilitoris vajina bölgesinin küçük dudaklarının üst tarafta birleştiği, sinir noktalarının birleştiği bölge olmasından dolayı hassasiyeti yüksek bir bölgedir. Klitoris cinsel ilişki sırasında alınan haz ile doğrudan ilişkilidir. Vajina dudaklarının sarkık ve büyük olması durumunda, klitoris üzerinde de doku fazlalığı oluşur. Klitoris üzerinde bulunan fazla dokular cinsel haz ve orgazma ulaşmanın önünde engel teşkil eder. Klitoris estetiği ameliyatında, klitoristeki fazla dokular temizlenir. Klitoris üzerinde fazla dokunun bulunması, küçük dudaklarının sarkık ve büyük olması ile de bağlantılı olduğu için genellikle labioplasti ameliyatı ile de birleştirilir. Klitoris estetiği sonrasında hastalarımız kaliteli bir cinsel yaşama kavuşurlar.

Hymen(kızlık zarı) Tamiri: 

Halk arasında kızlık zarı diye bilinen ve bazı toplumlarda bakireliğin kanıtı olarak kabul edilen hymen zarı aslında vajen ve anüs gelişimi sırasında ortaya çıkan, delikli zar şeklinde bir kalıntı yapıdır. Bazı kişilerde doğuştan yok olabileceği gibi üzerinde bulunan deliklerden birinin genişliği ve elastikiyeti yırtılma ve kanama olmaksızın cinsel ilişkiye izin verecek şekilde de olabilir. Ayrıca ilk ilişki sırasında yırtıldığı halde kanamayabilir de. Hymen, ilişki dışında bisiklete binme, ata binme ve bazı jimnastik hareketlerine bağlı olarak ya da bazı kazai nedenlere bağlı olarak da yırtılabilir. Bu gibi durumlarda hymenoplasti dediğimiz operasyonla onarım imkânı vardır.

İdrar Torbası sarkma ameliyatları: 

İdrar torbası genellikle doğum sonrası, özellikle iri bebek doğuranlarda ya da çok doğum yapanlarda ortaya çılan ve neticesinde idrar tutamama şikayelerine neden olan, gündelik hayatı olumsuz yönde etlileyen anatomik bir problemdir.

İdrar torbasının vajina içinden girilerek yukarı asılması "Colporaphy anterior " (ön onarım), barsağın son kısmının ise vajen alt duvarına gömülmesi operasyonları "Colporaphy posterior" (arka onarım) operasyonları olarak anılmaktadır. Yapılacak işlemin şekline göre operasyon genellikle 15-30 dakika arası zaman alır ve hastalar birkaç gün içerisinde normal yaşantılarına dönebilir.

Sıklıkla operasyon sonrası hastanın hastanede kalmasına gerek kalmaz.Ameliyat sonrası cinsel yaşantı ise 15-20 gün sonra yeniden başlayabilir.

 

 

Bu makale 7 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Hasan Yıldız

Etiketler
Labioplasti
Op. Dr. Hasan Yıldız
Op. Dr. Hasan Yıldız
İzmir - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube