Gebelikte idrar yolu enfeksiyonu

Gebelikte idrar yolu enfeksiyonu

NEDEN GEBELİKTE İDRAR YOLU ENFEKSİYONLARI ÇOK GÖRÜLÜR?

Gebelik döneminizde gebe olmadığınız döneme göre enfeksiyon gelişme ihtimali daha fazla olur. Çünkü gebelik süreci aslında sizin vücut direncinizi normale göre zayıflatan bir süreçtir. 

Gebelikte en sık görülen enfeksiyonlar üriner sistem ( idrar yolu) enfeksiyonlarıdır.  İdrar yolu iltihaplanması basit sistitten daha da ciddi bir durum olan böbrek iltihabına kadar ilerleyebilir. 

Öncelikle gebeliğinizin 7. haftasında idrar yollarınızda farklılıklar oluşmaya başlar ve bu süreç doğuma kadar ilerler. Bunun nedenlerini sıralayacak olursak;

* Gebelik döneminde artan progesteron dediğimiz hormonun idrar yollarında ve idrar kesesin de normalde olması gereken hareketi yavaşlatarak idrar akışının azalması ve idrarın birikmesi,

* Normale göre idrar kesesinde biriken ve bekleyen idrar miktarının artması( idrar keseniz gebelik süresince büyüyerek gebelik sonunda kapasitesi iki katına çıkar. Bu değişiklik doğumdan bir ay sonra %66 ve 2 ay sonra %100 düzelerek eski halini alır),

* Bebeğin içinde gelişimini tamamladığı uterusun büyüyerek yine idrar yollarına dıştan bası yapması ve idrar akımını engellemesi, 

* Böbreklerin büyümesi sonucu idrar yolları ile olan açısının değişmesi ve uterusa bası yapması,

* İdrarın normalde daha asidik olması gerekirken daha bazik olması ve bakterilerin yaşamasının kolaylaşması,

 * İdrarda normalde olmaması gereken şeker ve proteinin gebelik döneminde idrarda bulunabilmesi ve yine bununda bakterilerin beslenmesi ve çoğalması için uygun bir ortam olması sayılabilir.

KLİNİK BULGULAR:

  Gebelikte sistit için semptomlar diğer hastalardan farklı değildir, burda da sık idrara çıkma ve idrar yaparken yanma olur. Ateş ve yan ağrısı kesinlikle olmaz. 

 TEDAVİ

  Gebelikte en fazla kullandığımız ağızdan antibiyotik amoksisilin/klavulanik asit denilen Beta Laktam grubunda olan güvenilir grup dediğimiz B grubundaki antibiyotiktir. 

  Bu antibiyotik ile gebelerde ki idrar yolları iltahabı (sistit, börek iltahabı) güvenli ve etkin bir şekilde tedavi edilebilir. Tedavi dozu olarak 2x 625 mg uygundur. Gebe olmayan kadınlara göre farklılık tedavi süresinin daha uzun olmasıdır. Burada tedavi süresi 3 gün değildir 7 güne uzatılır.

  Penisilin ve sefalosporinlere allerjiniz var ise bunların yerine eritromisin güvenle kullanılır.

Bu makale 9 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Rezan Harman

Etiketler
Böbrek
Uzm. Dr. Rezan Harman
Uzm. Dr. Rezan Harman
Mersin - Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube