Gebelikte folik asitin önemi nedir ?

Gebelikte folik asitin önemi nedir ?

Gebelik öncesi ve gebeliğin ilk 3 ayında 0,4 mg/gün folik asit desteği yapılmalıdır. Folik desteğinin amacı spina bifida (omurganın açık kalması), ensefalosel (beynin kafatası kemiğinin dışına çıkması) ve anencephali (beynin gelişmemesi) gibi bebeğin merkezi sinir sistemi anormalliklerini en aza indirmektir.
Gebelik öncesi şeker hastalığı olan ve epilepsi tedavisi nedeniyle ilaç (valproik asit ve karbamazepin) kullanan gebelerde   nöral tüp defekti riski daha yüksek olduğu için   bu bayanlar günde en az 1 mg folik asit almalıdır.

 

Daha önceki gebeliğinde nöral tüp defekti hikayesi olan kadınlara günde 4 mg folik asit önerilir. Gebelikten yaklaşık 1-3 ay önce desteğe başlanır, gebeliğin ilk 12 haftası boyunca devam edilir. Araştırmalar   bu miktarda kullanımın nöral tüp defekti tekrarlama riskini %70 oranında azalttığını göstermektedir.
Doğal folik asit kaynakları brokoli, semizotu, ıspanak gibi yeşil yapraklı sebzeler, turuçgiller, kuru fasulye, nohut gibi baklagiller, yumurta sarıdır. Ekmek, pirinç, makarna da folik asitçe zengindir fakat bu besinler tüketilse bile gebelik öncesi ve gebelikte folik asit desteği verilmelidir.

Bu makale 18 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Öğr. Üyesi Hakan Peker

Dr.Öğr.Üyesi Hakan Peker, 30 Temmuz 1974 tarihinde İstanbul'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini  başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, 2004 - 2009 yılları arasında Zeynep  Kamil Kadın ve  Çocuk  Hastalıkları  Eğitim  ve Araştırma Hastanesi’nde  tamamlayarak Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur. 2003 – 2004  yılları  arasında  İstanbul  GATA Haydarpaşa Eğitim  ve  Araştırma  Hastanesi’nde Kadın  Hastalıkları  ve  Doğum  uzmanı olarak  askerlik görevimini  tamamladı. 2005  yılında  Anadolu  Üniversitesi  Sağlık  Kurumları  İşletmeciliği  Önlisans Programından mezun  oldu.2004 – 2009  tarihleri  arasında  Kadın  Hastalıkları  ve  Doğum  uzmanı  olarak mecburi hizmetimi  Kütahya  Gediz  Devlet  Hastanesi’nde  tamamladı. 2009 ...

Etiketler
Folik asit
Dr. Öğr. Üyesi Hakan Peker
Dr. Öğr. Üyesi Hakan Peker
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube