Gebelik ve ağız sağlığı

Gebelik ve ağız sağlığı
Gebelikte meydana gelen hormon seviyelerindeki değişiklikler, vücudun her yerini olduğu gibi ağız içi dokuları da etkiler. Gebeliğin başından itibaren yükselen progesteron ve östrojen hormonları; özellikle damarsal yapıları etkileyerek, dişeti dokularını kanamaya yatkın bir hale getirirler. Bu nedenle anne adayları, hamilelik döneminde ağız sağlığına normal dönemlere göre daha fazla önem göstermelidir.
Her gebelikte bir diş kaybedilir düşüncesi halk arasında yaygındır. Hâlbuki bu düşüncenin hiçbir bilimsel dayanağı yoktur. Tamamen ağız bakım eksikliği ile ilgilidir. Gebelikte ilk aylarda hissedilen mide bulantıları, anne adaylarının diş fırçalamalarını zorlaştırmaktadır. Ancak, nasıl sağlıklı bir kişinin dişini durup dururken kaybetmesi söz konusu değilse, anne adayı da ağız hijyeni ile ilgili dikkatli davranırsa, diş ve dişeti sorunlarıyla karşılaşma riskini en aza indirebilir.
Gebelik döneminde diş çürüklerinin görülme sıklığının artması, enerji ihtiyacını karşılamak amacıyla alınan karbonhidrat ve şeker miktarındaki artış ile ilişkilendirilebilir. Pek çok kişi gebelik sırasında ara öğünlerde atıştırmaya isteklidir. Bu normal bir durum olmakla beraber, şekerli gıdaları sık tüketmek diş çürüklerine davetiye çıkarabilir. Gün içinde sıkça yemek yemeniz gerekiyorsa, tercihinizi şekerli besinlerden çok meyve sebze; asitli içeceklerden ziyade, süt ürünleri ve sudan yana kullanmanız daha uygun olacaktır.
Gebelik süresince her türlü diş tedavisi yapılabilmekle beraber, tedaviler için ikinci trimester dönemi tercih edilir. Tedavi sırasında ağrı kesici uygun anestezik maddeler kullanılabilir. Antibiyotik kullanılması gereken durumlarda, en güvenli antibiyotikler reçete edilir.
Diş çürüklerini ve dişeti hastalıklarını önlemek için yapılması gereken; günde iki kez üç dakika süre ile dişleri fırçalamak, akşamları diş ipi ile dişlerin arasını temizlemek ve bakteri önleyici özelliği olan uygun gargaralar kullanmaktır. Ağız ve diş sağlığını korumak için yapılması gereken bir diğer şey, dişhekimi kontrolü altında olmaktır. Gebelik; diş tedavisi yaptırmak için engel değildir. Düzenli dişhekimi kontrolüne giderek, gebelik süresince anne adayı ve bebeğin acil bir durumla karşılaşma ihtimali azalacaktır.

Bu makale 15 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Dt. Esti Dinar

Etiketler
Diş tedavisi
Dr. Dt. Esti Dinar
Dr. Dt. Esti Dinar
İstanbul - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube