Gebelik döneminde eyvah kilo alıyorum!

Gebelik döneminde eyvah kilo alıyorum!

            Beslenme herkesin hayatında önemlidir, ama gebelikte daha çok önem kazanır. Anne adayının, bebeğinin ve kendisinin ihtiyaçlarını karşılayacak ama gereksiz kilo alımına neden olmayacak şekilde beslenmesi gerekir. Gebelik öncesine göre  günlük kalori ihtiyacı tabi ki artar. Ama bu iki kişilik yemek yeneceği anlamına gelmez. Günlük sadece 300 kalori fazladan almak yeterlidir, bu da öğünlerde 2-3 kaşık fazla yemek anlamına gelir.

            Yapılan çalışmalar göstermiştir ki, gebelikte normalin altında kilo almak; erken doğum, bebekte gelişme geriliği, düşük doğum ağırlığı gibi risklere yol açabilmektedir. Bunun tersi, normalden fazla kilo almak da; preeklampsi (gebelik zehirlenmesi), gebelik şekeri, iri bebek, zor doğum ve buna bağlı komplikasyonlara yol açabilmektedir.

            Gebelik boyunca ideal toplam kilo alımı ortalama 12.5 kg dır. Ancak bu kişiden kişiye farklılık gösterir. Burada en önemli detay anne adayının gebe kalmadan önceki kilosudur. Eğer anne adayı gebelikten önce zayıfsa daha çok kilo alması önerilir, kiloluysa daha az kilo alması önerilir. Kilonun fazla veya az olması vücut kitle indeksine (VKİ) göre hesaplanır. Vücut kitle indeksini hesaplamak basittir. VKİ hesaplamak için kilonuzu, boyunuzun karesine bölmeniz gerekir. VKİ=kg/m2. Örneğin boyu 160 cm kilosu 55 kg olan bir kişinin vücut kitle indeksi 1.6x1.6= 2.56   ve  55/2.56=21.4 şeklinde hesaplanır. Gebelikte almanız gereken ideal toplam kiloyu aşağıdaki tablodan hesaplayabilirsiniz.

 

VKİ

Toplam alınması gereken kilo

zayıf

<18

13-18 kg

normal

18-25

11.5-16 kg

kilolu

25-30

7-11.5 kg

obez

>30

5-9 kg

            Gebelikte alınan kiloların hepsi annenin depoladığı yağlar değildir. Bu kiloların yaklaşık 3-4 kg bebek, 1 kg bebeğin eşi, 1 kg bebeğin suyu, 1 kg rahimin büyümesine bağlı, 1.5 kg annenin artan kan miktarı, 1 kg büyüyen göğüsler, 1-2 kg annede su depolanmasından  kaynaklanır. Geriye kalanı da annenin aldığı kilolardır yani yağ depolarıdır. Doğumla birlikte bu kiloların 7 kg ı hemen kaybedilir. Lohusalık döneminin sonuna doğru vücuttaki ödem ve kan hacminin de normale dönmesiyle 2 kg daha kaybedilir. Yani, gebelikte normal kilo almış bir anne adayının lohusalık döneminin sonunda geriye sadece vermesi gereken 2-3 kg fazlalığı kalır.

            Alınması gereken toplam kilonun 1-2 kg'ı gebeliğin ilk 3 ayında alınır. Sonraki aylarda ise ortalama ayda 1-2 kg almak normaldir. Ancak bazı gebelerde bulantı, kusma, iştahsızlık nedeniyle ilk 3 ay kilo alımı olmayabilir, hatta kilo kaybı dahi görülebilir. Ancak bu durumda anne adayının endişelenmesine gerek yoktur, çünkü bebek kendisi için gerekli besinleri anneden alacaktır ve bu durumdan etkilenmeyecektir. Zaten 20. haftadan sonra iştah artmaya başlayacak ve anne adayı hızla kilo alacaktır.

Sevgili Anne adayları; gebe kalmadan önce ideal kilonuza ulaşırsanız ve gebelikte sağlıklı beslenerek ideal kilo alımını başarırsanız, normal kiloda sağlıklı bebekleri dünyaya getirebilir, aynı zamanda güzel ve zayıf kalmayı başarabilirsiniz. 

Bu makale 13 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Deniz Ulaş

Prof. Dr. Deniz ULAŞ, Tarsus doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1993 yılında başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, Etlik Zübeyde Hanım Kadın Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde tamamlayarak 2006 yılında Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur. Prof. Dr. Deniz ULAŞ, 2006 ile 2008 yılları arasında Yozgat Bozok Doğumevinde mecburi hizmet yapmıştır. Mecburi hizmetin ardından Azerbaycan Bakü’de Ankara Medical Center Kadın Doğum Kliniği’nin kurulumunda görev aldı. 2008 ile 2010 yılları arasında yaklaşık 2 yıl süresince klinik sorumluluğu ve başhekim yardımcılığı görevlerini yürüttü ve görev süresinin tamamlanmasının ardından Ankara’ya döndü.Mesleki çalışmalarına özel muayenehanesi'nde devam etmektedir. Prof. Dr. Deni ...

Etiketler
Gebelik hakkında bilgiler
Prof. Dr. Deniz Ulaş
Prof. Dr. Deniz Ulaş
Ankara - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube